Dumoulin se je zlomil, Rogličev vlak gre naprej

Slovenski zvezdnik brez težav ubranil rdečo majico, njegov nizozemski moštveni sotekmovalec je izgubil več kot osem minut.
Fotografija: Primož Roglič je brez težav odkljukal prvi dan v rdeči majici. FOTO: Ander Gillenea/AFP
Odpri galerijo
Primož Roglič je brez težav odkljukal prvi dan v rdeči majici. FOTO: Ander Gillenea/AFP

Primož Roglič je prvi dan v rdeči majici na Vuelti odkljukal brez težav, čeprav 2. etapa še zdaleč ni bila enostavna. Po vratolomnem spustu je zmago slavil Španec Marc Soler, slovenski zvezdnik pa je z 2. mestom povečal vodstvo v skupnem seštevku.

»Precej vetrovno je, tako da bo etapa zahtevna in živčna. Tudi ravninska ni, na koncu nas čaka zahteven klanec, tako da pričakujem dirkanje na vso moč,« je pred preizkušnjo od Pamplone do Lekunberrija dejal Roglič in ni se motil. Tekmeci so mu dali vedeti, da mu rdeče majice ne bodo predali brez boja. Izjemno bojeviti so bili kolesarji Solerjeve ekipe Movistar, ki na domačih tleh rešujejo ponesrečeno sezono, v kateri so pred Vuelto slavili samo eno zmago, 1. februarja na manjši enodnevni dirki na Majorki ...



Že v ravninskem delu so v vožnji na veter raztrgali glavnino, v ozadju sta ostala ujeta tudi Grega Bole in Matej Mohorič (oba Bahrain McLaren), ki sta končala na 147. in 148. mestu 18:44 za zmagovalcem. Za napad pred začetkom zadnjega vzpona na San Miguel de Aralar se je odločil tudi dvojec Ineosa Richard Carapaz in Andrey Amador, ki sta skočila 28 km pred ciljem.

Ko se je cesta postavila pokonci, so ju Rogličevi pomočniki brez težav ujeli. Te pa so se v vrstah Jumba Visme nadaljevale za Toma Dumoulina, ki se je pred štartom Vuelte nadejal, da bo napadalna ost ekipe namesto Rogliča, vendar sta že prvi etapi razkrili, da ni dovolj dobro pripravljen.



Tempo, ki so ga narekovali kolesarji Movistarja, poleg Solerja so imeli v ospredju še Alejandra Valverdeja in enega od Rogličevih najnevarnejših tekmecev za rdečo majico Enrica Masa, je bil prehud za nizozemskega asa. Ta je v 1. etapi izgubil 51 sekund, tokrat pa se je zlomil podobno kot dan pred tem Chris Froome. V 25 km je izgubil več kot osem minut in se poslovil od boja za vrh v skupnem seštevku.
 

Brez brezglavega lova


Nikakor to ne velja za slovenskega zvezdnika, ki je šel v spust proti cilju z dvema pomočnikoma, Seppom Kussom in Georgeom Bennettom. Poskrbela sta, da je rdeča majica varno prispela v cilj, nista pa se podala v brezglavi lov za Solerjem, ki za njunega kapetana ni bil nevaren, saj je že v prvi etapi zaostal poldrugo minuto.

Marc Soler se je veselil svoje prve zmage na tritedenskih dirkah. FOTO: Ander Gillenea/AFP
Marc Soler se je veselil svoje prve zmage na tritedenskih dirkah. FOTO: Ander Gillenea/AFP


V ciljni ravnini je Roglič pokazal, kdo je najmočnejši med favoriti za skupno zmago, za etapno 2. mesto je prejel šest odbitnih sekund in ima pred Danom Martinom (Israel Start up nation) 9 sekund prednosti, Carapaz zaostaja 11 sekund. Rogliču so blizu še Esteban Chaves (Mitchelton Scott) in Mas, ki zaostajata 17 sekund, ter Hugh Carthy (Education First) z zaostankom 20 sekund.



To je ta čas krog kandidatov za oder za zmagovalce, do predvidenega cilja 8. novembra v Madridu pa je še zelo daleč.
Tega se zaveda tudi Roglič. »Moja ekipa je spet opravila izjemno delo, vseskozi sem bil na pravem položaju. Na zadnjem vzponu je bil tempo zelo oster, Soler nam je ušel in zaslužil si je zmago. Je Carapaz moj najnevarnejši tekmec? To bomo še videli, čeprav smo videli že veliko pravega dirkanja. Carapaz je pokazal, da je zelo dobro pripravljen, to velja tudi za celotno ekipo Movistar, pred nami je še veliko razburljivih dni,« je dejal Rogla.

V jutrišnji 3. etapi bo na sporedu že drugi ciljni vzpon Vuelte na Leguno Negro, 1753 metrov visoko. Najbolj zahteven bo zadnji kilometer, kot nalašč za kolesarja Rogličevega kova …

Profil 3. etape Vuelte. FOTO: Infografika Delo
Profil 3. etape Vuelte. FOTO: Infografika Delo

Preberite še:

Komentarji: