Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Kolesarstvo

Narvaeza so ujeli 10 metrov pred ciljno črto, zmagal Olav Kooij

Tudi slovenski kolesar Tadej Pogačar je pripomogel k temu, da so Narvaeza ujeli tik pred ciljno črto.
Olav Kooij je prvič zmagal na tritedenskih dirkah. FOTO: Jennifer Lorenzini Reuters
Olav Kooij je prvič zmagal na tritedenskih dirkah. FOTO: Jennifer Lorenzini Reuters
12. 5. 2024 | 07:52
12. 5. 2024 | 17:40
12:32

Olav Kooij (Visma Lease a bike) je zmagal 32. v profesionalni karieri, prvič na tritedenski dirki. Na zaključku etape smo gledali pravo klasično dirko. Jhonatan Narvaez (Ineos Grenadier) je poskrbel, da je bila dirka zelo napeta vse do ciljne črte. 

Tokrat je imel veliko smole, kajti ujeli so ga slabih 10 metrov pred ciljno črto. Zmagal je Olav Kooij, ki je ugnal tudi hrusta Jonathana Milana (Lidl Trek), tretji je bil Juan Sebastian Molano (UAE).

Povprečna hitrost na današnji etapi je bila 45 km/h! Luka Mezgec in Caleb Ewan se tudi danes nista znašla na zaključnih metrih.

Tadej Pogačar je bil danes pravi »leadout« za Molana, ki pa se na koncu ni mogel vmešati za zmago. Pogi je presenetil z delavnostjo v zadnjih metrih, kazalo je že, da hoče sam ujeti Narvaeza in se mu na tak način »maščevati« za poraz v prvi etapi.

Pogačar ostaja v vodstvu, jutrišnji prvi prosti dan, bo preživel v rožnatem. 

***

Spremljali smo v živo

17:06
Narvaeza so ujeli 30 metrov pred ciljno črto. Olav Kooij je zmagal!

17:04
Jhonatan Narvaez
(Ineos Grenadier) ima že 10 sekund prednosti pred glavnino. Še 2 km!

17:02
Še en padec v glavnini! Dva kolesarja sta na tleh. 

17:01
Napadi se vrstijo. Narvaez ima nekaj sekund prednosti, še 5 km do cilja.

16:59
Peloton je pogoltnil Francoza. Narvaez je napadel!

16:56
Costiou
je počakal glavnino, Alaphilippe se sam muči 13 sekund pred vsemi. Še 8 km.

16:53
Nekaj sprinterjev je še v glavnini. Jonathan Milan je med prvimi v glavnini. Še en klanec je pred ciljem. Tudi Mezgec je še zraven, Ewan tudi ... 

16:52
Ceste po Neaplju so zelo slabe! Še 11 sekund za Alaphilippa in Costioua ... ne bosta zdržala.

16:50
Pogi je vseskozi v ospredju pelotona, ki na vso moč lovi ubežnike, ki imajo 20 sekund prednosti. Še 13 km.

16:46
Alaphilippe in Costiou imata že 16 sekund prednosti pred zasledovalci in 26 pred glavnino, 16 km pred ciljem. Še dva kategorizirana klanca sta pred njimi.

16:42
Alaphilippe je danes spet razpoložen! Je šel spet prezgodaj v akcijo? Skupaj z Ewenom Costiouom sta sama na begu.

16:39
Samo 11 sekund ima prednosti 7 kolesarjev. Spet je Alaphilippe vmes ... Še 20 km.

16:35
Andrea Pietrobon in Mirco Maestri (Team Polti Kometa) sta bežala 180 km. Zdaj so ju ujeli, še 23 km do cilja. Napadi se vrstijo, Pogi je še v glavnini in se ne zmeni za napadalce.  Šest kolesarjev ima nekaj sekund prednosti.

16:32
Še devet krajših klancev je pred kolesarji, še trije kategorizirani.

16:28
Da, da, Merlier se je že poslovil, nič ne bo z današnjim sprintom, že prvi današnji klanec je bil zanj prevelika ovira. Še pol minute prednosti za ubežnika.

16:25
Težko, da bomo danes videli obračun sprinterjev. Merlier je že odpadel.

16:20
Prednost ubežnikov se topi, še 40 sekund sta pred glavnino, v kateri se vrstijo napadi. Pogi je na varnem v pelotonu. Še 33 km.

16:16
Na vrsti je prvi klanec Monte de Procida, ki je dolg 3,7.

16:13
Andrea Pietrobon in Mirco Maestri (Team Polti Kometa) imata še minuto prednosti, 40 km do cilja.

16:09
Glede na hitrost, s katero trenutno drvi glavnina, bodo imeli sprinterji danes veliko dela, da se prekucnejo čez vse klance, ki so na vrsti. Trenutna povprečna hitrost na dirki je 46 km/h!

16:06
Še osem km in na vrsti bo kar 10 klancev. Šest klancev je nekategoriziranih, štirje so. Prvi je Monte de Procida, ki je dolg 3,7 kilometra, vzpon na Lucino je dolg 1,1 kilometra, Solfatara de Pozzuoli, 2 kilometra in na koncu vzpon na Posillipo, ki je dolg 3,2 kilometra.

16:03

16:01
Thomas je s pomočjo sotekmovalcev ujel glavnino, ki se je pognala na lov za dvema ubežmnikoma, 50 km pred ciljem.

15:58
Slaba novica za Thomasa! V glavnini so se začeli vrstiti napadi, hitrost je hitro narasla, ubežnika imata 1:20 prednosti, Thomas zaostaja še pol minute več.

15:55
Thomas
je padel, vendar nadaljuje, še vedno mu do glavnine pomagajo trije sotekmovalci.

15:50
Thomas
je padel!

15:45
Andrea Pietrobon
in Mirco Maestri  (Team Polti Kometa) še vedno sama bežita. Mirca se spomnimo po zmagi na Slovenski Istri, leta 2021. Istega leta je zmagal tudi na GP Slovenia.

15:40
Ubežnika imata že dolgo prednost poldrugo minuto. Do cilja je še 66 km, povprečna hitrost na dirki je 45 km/h! In samo dva kolesarja sta že 140 km na begu!

15:35
Območje kaldere, po katerem se trenutno vozijo kolesarji, je sestavljeno iz 24 kraterjev in vulkanskega območja pod Neapeljskim zalivom. Na zaključku jih čakajo klanci, prvi je Monte de Procida, ki je dolg 3,7 kilometra, vzpon na Lucino je dolg 1,1 kilometra, Solfatara de Pozzuoli, 2 kilometra in na koncu vzpon na Posillipo, ki je dolg 3,2 kilometra.

Od Posillipa do ciljne črte pred plažo Mappatella je 7 kilometrov, polovica trase poteka navzdol, druga polovica je ravninska.

15:30
Jutri je na Giru prvi prosti dan. V toreke je na vrsti 10. etapa. Deseta etapa od Pompejev do Bocce della Selve je dolga 141 kilometrov. Še tretja etapa, ki se bo končala na vrhu klanca. Prvih 45 kilometrov je ravninskih. Potem se trasa dviga vse do vrha Camposaura, ki sodi v 2. kategorijo težavnosti, vzpon je dolg dobrih šest kilometrov. Največja strmina je 13-odstotna. Po spustu v Solopaco in prečenju reke Calore se trasa vrne na 60 metrov nadmorske višine. Cilj je na skoraj 1400 metrih in ta odsek poteka večinoma navkreber. Ciljni vzpon se začne čez 3 kilometre po prehodu skozi Cusano Mutri. Skupni ciljni vzpon na Bocco della Selvo je dolg 17,9 kilometra in naklon v povprečju znaša 5,6 odstotka.

15:25

15:20
Andrea Pietrobon in Mirco Maestri  (Team Polti Kometa) še vedno delata lepo reklamo za klub. Alberto Contador, soustanovitelj in solastnik te ekipe je zagotovo vesel. Alberto je zmagal na Giru kar dvakrat, leta 2008 in 2015.

15:15
Kaj lahko tekmeci na Giru storijo, ko si Tadej Pogačar zaželi zmago? Ne prav veliko, po izjemni vožnji na čas v 7. etapi je simultanko uprizoril tudi v 8. etapi, prvi pravi gorski etapi 107. Gira. Ko je pospešil v zaključku ciljnega vzpona na Prati di Tivo, mu spet nihče ni mogel slediti. Prikolesaril si je tretjo etapno zmago v tem tednu in skupaj že deseto v sezoni.

Zajetna ubežna skupina je upala, da si bo na 152 km dolgi preizkušnji s skoraj 4000 višinskimi metri, v kateri je bilo ravnine le za vzorec, lahko prikolesarila nekaj dnevne slave. Vendar so imeli v Pogačarjevi ekipi UAE drugačne načrte. Očitno so želeli še dograditi to, kar je 25-letniku s Klanca nad Komendo uspelo že dan prej na uri resnice.

image_alt
Tadej Pogačar se je poigral še v šprintu navkreber

15:10
Bahrajnovci imajo novega zvezdnika. Mladi Antonio Tiberi je trenutno na 6. mestu v skupnem seštevku 4:32 za Pogijem. SSamo 21 sekund pa zaostaja v boju za belo majico, ki je trenutno na plečih Cijana Ujtdbroeksa.

15:05
Še vedno se v medijih govori predvsem o Pogijevi požrešnosti. Včeraj je vknjižil že 73. zmago v profesionalni karieri. Nekateri pravijo, da mu ne bi bilo treba prav vsakič dirkati na zmago, nekaterim pa je to seveda zelo všečno. Moram priznati, da mi je osebno njegov slog dirkanja zelo všeč. Zakaj pa ne bi tudi Slovenci imeli svojega »kanibala«? Nikoli si nismo znali niti predstavljati, da bi nekega dne to lahko bil Slovenec. No, trenutno imamo kar dva »požrešneša«.

15:00
Andrea Pietrobon
in Mirco Maestri  (Team Polti Kometa) sta na begu že od uvodnih kilometrov 9. etape. Trenutno imata še poldrugo minuto prednosti, 100 km pred ciljem.

Vreme je spet idealno za dirkanje. Glavnino večino časa vleče ekipa Alpecin Deceuninck, kar pomeni, da bomo danes zagotovo videli sprinterski obračun. Etapa je sicer hribovita, a klanci, ki so še pred kolesarji, naj ne bi bili prehuda ovira za sprinterje. Tratnika vendarle šeni na begu. Mogoče se bo za akcijo odločil na zadnjem delu etape. Že celo etapo je videti zelo aktiven v ospredju pelotona.

Hribovita 9. etapa. FOTO: Infografika Delo
Hribovita 9. etapa. FOTO: Infografika Delo

***

Etapa od Avezzana do Neaplja je dolga 206 kilometrov. Še ena hribovita etapa, ki se na začetku vseskozi spušča proti tirenski obali. V zadnjih 40 kilometrih se približujejo Flegrejskim poljem, zahodno od Neaplja.

image_alt
Tadej Pogačar se je poigral še v šprintu navkreber

Območje kaldere je sestavljeno iz 24 kraterjev in vulkanskega območja pod Neapeljskim zalivom. Na zaključku jih čakajo klanci, prvi je Monte de Procida, ki je dolg 3,7 kilometra, vzpon na Lucino je dolg 1,1 kilometra, Solfatara de Pozzuoli, 2 kilometra in na koncu vzpon na Posillipo, ki je dolg 3,2 kilometra.

Od Posillipa do ciljne črte pred plažo Mappatella je 7 kilometrov, polovica trase poteka navzdol, druga polovica je ravninska.

Jutri, v ponedeljek, 13. maja, sledi prvi dan odmora.

Pogačar še gleda, kdo mu sledi. FOTO: Jennifer Lorenzini Reuters
Pogačar še gleda, kdo mu sledi. FOTO: Jennifer Lorenzini Reuters

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine