Franja dobro okreva po koronskem obdobju

Na 42. maratonu Franja pričakujejo več kot 5000 udeležencev.
Fotografija: Na Franji nisi nikoli sam. FOTO: Črt Piksi/Delo
Odpri galerijo
Na Franji nisi nikoli sam. FOTO: Črt Piksi/Delo

Za slovenske ljubiteljske kolesarje je pred vrati vrhunec sezone, 42. maraton Franja, ki bo ta konec tedna k poganjanju pedal privabil več kot 5000 udeležencev. Tako ocenjuje direktor maratona Gorazd Penko, ki so mu številne prijave tik pred zdajci povzročile nekaj dodatnega dela, obenem pa prinesle potrditev, da Franja dobro okreva po koronskem obdobju, ki je močno klestilo po udeležbi na množičnih prireditvah.

Številke na Franjini spletni strani so včeraj opoldne napovedovale okoli 4700 udeleženk in udeležencev na petih preizkušnjah, otroškem kolesarskem izzivu (1,5 km), družinsko-šolskem maratonu (21 km) in barjanki (72 km) v soboto ter malem (97 km) in velikem (156 km) maratonu Franja v nedeljo. Vendar Penko pravi, da bo končna številka višja.

»Barjanka bo rekordna, prijavljenih je skoraj 500 kolesarjev, kar nas je nekoliko presenetilo. Zato smo morali naročiti več štartnih številk in kolajn. Podobno je z družinsko-šolskim maratonom. Pripravljenih smo imeli 1700 številk, ki so že pošle, zato smo jih dotiskali do 2500. Pričakujemo vsaj 2000 udeležencev na tej preizkušnji, sobotni spored bi lahko tako v središče Ljubljane privabil okoli 3000 kolesark in kolesarjev,« je Penko potegnil črto pod uvodni dan, ki ga s štartom in ciljem gosti Kongresni trg. Začel se bo z barjanko (8.00), nadaljeval z družinsko-šolskim maratonom (9.00) in otroškim izzivom (10.00).

V nedeljo bo na vrsti Ameriška avenija v BTC ter veliki (9.00) in mali maraton (10.40). »Na velikem maratonu pričakujemo okoli 1200 kolesarjev, podobno kot lani, na malem več kot 1500, 200 več kot lani. Po covidu se številke vzpenjajo,« je nadaljeval direktor Franje, ki mu gre na roko vremenska napoved.

»Gotovo smo zadovoljni, kot kaže Zvone Zanoškar od tam gor skrbi za vreme. Ne bo ne dežja ne previsokih temperatur, obeta se idealno vreme in lep kolesarski praznik,« se je Penko spomnil svojega pokojnega predhodnika na čelu Franjine »parade«.

Gorazd Penko kolesarje opozarja, naj ostanejo osredotočeni. FOTO: Črt Piksi/Delo
Gorazd Penko kolesarje opozarja, naj ostanejo osredotočeni. FOTO: Črt Piksi/Delo

Vozovnice za Glasgow

Del te so bili sprva le domači kolesarski navdušenci. Že lep čas pa prihajajo amaterski kolesarji z vsega sveta, saj je Franja del svetovne serije grand fondo in kvalifikacijska preizkušnja za uvrstitev na avgustovsko SP v Glasgowu. »Prijavljenih je okoli 400 tujcev iz okoli 30 držav, od bližnjih do Turčije, Jordanije, Brazilije, Norveške … K nam prihajajo, ker jim je maraton všeč in ker lahko dosežejo normo za Glasgow, kjer bodo letos del istega SP kot profesionalci,« je Penko spomnil na letošnje »vsekolesarsko« SP na Škotskem.

Na Franji si bodo pravico nastopa prikolesarili tisti, ki se bodo uvrstili v prvo četrtino nastopajočih v svoji starostni kategoriji, za večino udeležencev pa bo Franja spet priložnost za kolesarske užitke na zaprtih cestah. Tudi te sicer niso brez pasti. Prireditelji so na svoji spletni strani izpostavili nevarne odseke na trasi velike Franje – Brezovica (15,3 km), spust proti Idriji (59,4 km), Idrija pri HE Marof (65,3 km), Spodnji Idriji v dveh delih (66 km), v Sovodnji 100,3 km in v Škofji Loki (121,7 km) –, Penko pa opozarja predvsem na varno ravnanje udeležencev.

Kolesar s pedali na ročni pogon na kolesarskem Maratonu Franja junija 2021. FOTO: Jure Eržen/Delo
Kolesar s pedali na ročni pogon na kolesarskem Maratonu Franja junija 2021. FOTO: Jure Eržen/Delo

»Tik pred maratonom ugotavljam, da organizatorji nismo samo kolesarski delavci iz Roga iz ljubljanske mestne občine in BTC, temveč tudi številni občani ob trasi, ki nas opozarjajo na težave na cestah. Večino smo jih rešili, vendar je vsak odsek lahko nevaren, če kolesarji niso dovolj pozorni na dogajanje okoli sebe. V našem biltenu smo pripravili deset pravil, kako se lotiti maratona, izpostavil pa bi strpnost, previdnost in osredotočenost na cesto. Običajno se kaj zgodi, ko popusti pozornost, ne glede na to, ali gre za vsakdanjo vožnjo, dirko profesionalcev ali maraton amaterjev,« je še povedal Penko.

Komentarji: