Hirt je pobegnil ubežnikom, Hindley še nekoliko bližje Carapazu

Zmaga v 16. etapi kolesarske dirke po Italiji na Češko.
Fotografija: Jan Hirt je proslavil peto zmago v poklicni karieri. FOTO: Luca Bettini/AFP
Odpri galerijo
Jan Hirt je proslavil peto zmago v poklicni karieri. FOTO: Luca Bettini/AFP

Čeh Jan Hirt je bil najhitrejši v zahtevni 16. etapi kolesarske dirke po Italiji od Sala do Aprice (202 km). Petindvajsetletnik je slavil zmago iz skupine ubežnikov, medtem ko je v rožnati majici za las ostal Ekvadorec Richard Carapaz, potem ko se mu je približal Avstralec Jai Hindley.

Za 31-letnega Hirta (Intermarche Wanty Gobert) je bila to peta zmaga v poklicni karieri, tretja letos po dveh uspehih v Omanu. Ciljno črto je Čeh prevozil sedem sekund pred Nizozemcem Thymenom Arensmanom (Team DSM), ki je prav tako večino dneva bežal pred glavnino. Za obema najboljšima v etapi so se favoriti za skupno zmago udarili za tretje mesto in bonifikacijske sekunde. Z zaostankom 1:24 minute je Hindley (Bora Hansgrohe) v fotofinišu ugnal Carapaza (Ineos Grenadiers) in mu vzel štiri bonifikacijske sekunde.

Rožnata majica je vseeno ostala na ramenih Carapaza, ki ima po novem le še tri sekunde naskoka pred Hindleyjem. Tretji je še vedno Portugalec Joao Almeida (UAE Team Emirates), ki zdaj zaostaja za 44 sekund. Približal se mu je Španec Mikel Landa (Bahrain Victorious), ki je bil v etapi šesti in za Carapazom zaostaja za 59 sekund.

V eni najbolj zahtevnih etap letošnjega Gira (5250 višinskih metrov) mu je sicer uspel šele drugi beg z več kot 20 kolesarji na vzponu Goletto di Cadino (19,9 km, 6,2 %). V nadaljevanju se je tudi ta skupina razredčila in po vzponu na Mortirolo (12,6 km, 7,6 %) štela le še sedem kolesarjev.

Novak je dela za Lando

V ozadju je Domen Novak (Bahrain Victorious) kot edini preostali Slovenec na dirki opravljal vlogo pomočnika za svojega kapetana Lando in v zadnjih 40 km dolgo časa narekoval ritem skupine favoritov. Popustil je šele na zadnjem vzponu na Santo Kristino (13,5 km, 8,0 %) in v cilj pripeljal kot 45. z zaostankom 31:23 minute.

Skupaj z moštvenimi kolegi je pripravil teren na spopad najboljših, prvi pa je napadel Landa. Sledila sta mu le Carapaz in Hindley. Vsi trije so nato večkrat poskušali, a se nihče na najbolj zahtevnem delu vzpona in nato na spustu v Aprico ni mogel znebiti najbližjih tekmecev v boju za rožnato majico.

V sredo bo na vrsti 17. etapa od Ponte di Legna do Lavaroneja (168 km) z dvema zelo zahtevnima vzponoma v zadnjih 50 km.

Preberite še:

Komentarji: