Groves je zmagovalec 4. etape, padec pred ciljem razredčil favorite

Kaden Groves je najboljši šprinter na letošnji Vuelti, kar je danes dokazal z izjemno zmago.
Fotografija:  Kaden Groves je opravičil vlogo favorita. FOTO: Pau Barrena Afp
Odpri galerijo
 Kaden Groves je opravičil vlogo favorita. FOTO: Pau Barrena Afp

Četrta etapa je minila po pričakovanjih, od starta pa vse do 19 kilometrov pred ciljem so trije ubežniki bežali pred glavnino. Nikoli niso presegli treh minut prednosti, zato je bilo jasno, da bomo danes gledali sprinterski obračun.

Na letošnji Vuelti je zaradi gorske konfiguracije celotne trase, vseh 21 etap, zelo malo, pravzaprav samo dve, priložnosti za sprinterje. Zato je njihova udeležba na dirki letos zelo okrnjena.

Največji favorit za današnjo zmago in tudi najboljši sprinter na letošnji dirki je Avstralec Kaden Groves (Alpecin-Deceuninck), zato bi bilo veliko presenečenje, če mu danes ne bi uspel veliki met. Njegova ekipa je vso dirko prežala na ubežnike, poskrbeli so, da jim ne uidejo predaleč, v zaključku etape pa so poskrbeli za najboljše izhodišče za sprint, kar je Kaden odlično izkoristil.

Pričakovali smo, da se bo danes Matevž Govekar vmešal v sprint, vendar je 3 kilometre pred ciljem padel njihov prvi mož Santiago Buitrago in jim zato povsem pokvaril današnje načrte.

Roglič, Novak in Tratnik so varno prispeli do cilja. V skupnem seštevku ni prišlo do sprememb, Remco Evenepoel ostaja v rdeči majici, Primož Roglič je z 10. napredoval na 8. mesto.

Roglič je napredoval na 8. mesto. FOTO: Pau Barrena Afp
Roglič je napredoval na 8. mesto. FOTO: Pau Barrena Afp

Jutri je na vrsti hribovita 5. etapa od Morrela do Burriana, dolga 186 kilometrov. Še ena zahtevna etapa, na kateri skoraj ni ravnine. Gorski cilj 2. kategorije kolesarje čaka 50 km pred ciljem.

5. hribovita etapa. FOTO: Lavuelta.es 
5. hribovita etapa. FOTO: Lavuelta.es 

***

Spremljali smo v živo
 

17.32
Prvih 5 v 4. etapi:

1. Kaden Groves (Alpecin-Deceuninck)
2. Juan Sebastian Molano (UAE Team Emirates)
3. Edward Theuns (Lidl-Trek)
4. Milan Menten (Lotto Dstny)
5. Dries Van Gestel (Total Energies)

17.29
Kaden Groves
(Alpecin Deceuninck) je zmagal, Molano drugi ... Govekarja ni bilo blizu ... Slovenci srečno v cilju.

17.28
Nobenega Slovenca ni med padlimi ...

17.27
Buitrago
se zvija na tleh, prav tako Goossens ...

17.26
Kolesarji Alpecina Deceunincka so prevzeli čelo glavnine. Padec! Padec!

17.25
Kolesarji Ineosa so najbolj delavni na čelu glavnine ...

17.21
Samo še 7 km do cilja, glavnina je cela, zdaj gre na vso moč. Zadnji metri etape so navzgor, mogoče res odličen teren za Govekarja.

17.16
Favoriti za zmago v današnji etapi so:  Kaden Groves, Bryan Coquard, Sebastian Molano, Marijn van den Berg, Alberto Dainese in Matevž Govekar.

17.12
Ubežnike je glavnina ujela 19 km pred ciljem ...

17.10
Poleg Rogliča je najviše Jan Tratnik, sicer Rogličev pomočnik, ki zaseda 35. mesto (+ 2:34). Domen Novak (UAE Team Emirates) in Matevž Govekar (Bahrain Victorious) sta bolj v ozadju, zasedata pa 171. oziroma 170. mesto. Predvsem mladi Govekar bi lahko danes iskal svojo priložnost v zaključku, če bi sodeloval v sprintu glavnine ali večje skupine. 

17.05
Tudi drugi gorski cilj je za kolesarji. Ni bilo videti, da bi kdo od sprinterjev odpadel iz glavnine, ki za tremi ubežniki zaostaja samo še 15 sekund, 28 km pred ciljem.

17.02
Je to dan za Matevža Govekarja? Dober sprinter je, lahko bi prišel danes na svoj račun.

16.57
Pred kolesarji je še drugi današnji klanec Col de Lilla, dolg je 4,9 kilometra, povprečni naklon znaša 5,2 odstotka. Po drugem gorskem cilju je še 30 kilometrov do cilja v Tarragoni, ki je Vuelto nazadnje gostila leta 2017.

16.55
Trije ubežniki, ki so zaznamovali današnjo etapo, imajo samo še pol minute prednosti. 

16.50
Prvi favorit za današnjo zmago v sprintu je Kaden Groves (Alpecin Deceuninck).

16.45

16.40

16.35
Prvi klanec so sprinterji »preživeli«, kako bo z drugim?

16.30
Prvi gorski cilj je za kolesarji. Še 50 km do cilja, 30 km do drugega, zadnjega gorskega cilja.
1. Eduardo Sepulveda (Lotto Dstny), 3 točke
2. David Gonzalez (Caja Rural-Seguros RGA), 2 točki
3. Ander Okamika (Burgos-BH), 1 točka

16.26

16.21
Pred kolesarji je prvi kategorizirani klanec na današnji 4. etapi, Alto de Belltall, dolg je 9,3 kilometra, povprečni naklon ne doseže štirih odstotkov.

16.16
Roglič
je trenutno na 10. mestu, 37 sekund za rdečo majico. Vingegaard je trenutno na četrtem mestu, 31 sekund za vodilnim Remcom. Enric Mas je na drugem mestu, pet sekund za Remcom ...
1. Remco Evenepoel Soudal - Quick Step 8:43:11
2. Enric Mas Movistar Team 0:05
3. Lenny Martinez Groupama - FDJ 0:11
4. Jonas Vingegaard Jumbo-Visma 0:31
5. Aleksandr Vlasov BORA - Hansgrohe 0:33
6. Cian Uijtdebroeks BORA - Hansgrohe -
7. Romain Bardet Team dsm - firmenich 0:35
8. Santiago Buitrago Bahrain - Victorious -
9. Wilco Kelderman Jumbo-Visma 0:37
10. Primož Roglič Jumbo-Visma -

16.12

16.08

16.04
Do cilja je še 66 km, trije ubežniki so še vedno samo minuto pred glavnino. Še 10 km do prvega današnjega kategoriziranega klanca. Prvi današnji klanec je Alto de Belltall, dolg je 9,3 kilometra, povprečni naklon ne doseže štirih odstotkov. Drugi klanec, ki sledi takoj po spustu s prvega, pa je Col de Lilla, dolg je 4,9 kilometra, povprečni naklon znaša 5,2 odstotka.

15.59
Takole je bilo na Vuelti včeraj:

image_alt
Evenepoel je ugnal vse in se nesrečno zaletel v novinarko

15.55
V trenutku je lahko dirke konec ... V prvih treh etapah je organizacija dirke res grešila.

Remco Evenepoel je po včerajšnji zmagi v cilju nesrečno zadel neprevidno novinarko. FOTO:  Rafa Gomez/Sprintcyclingagency 
Remco Evenepoel je po včerajšnji zmagi v cilju nesrečno zadel neprevidno novinarko. FOTO:  Rafa Gomez/Sprintcyclingagency 

15.50
Ayuso bo, kot kaže, največja nevarnost za jumbovce.

15.45
Eduardo Sepulveda
(Lotto Dstny), Ander Okamika (Burgos-BH) in David Gonzalez (Caja Rural-Seguros RGA) se še vedno oglašujejo minuto pred glavnino. V zadnjem delu današnje etape sta dva klanca 3. kategorije, ki bi morala biti prehuda za sprinterje, ampak pomočniki bodo morali opraviti svoje delo na najboljši način ...

15.40
Enric Mas
, ki je pred dirko veljal za favorita iz prve vrste, se je, kot kaže, po včerajšnji etapi že napol predal. Pred današnjim startom je izjavil, da bo dirkal »dan za dnem«, brez vnaprej določenega načrta. Kolesar to izjavi, ko nekaj prikriva ali pa se je že skoraj predal v boju za skupni seštevek. 

Včeraj smo videli, da ima tudi Sepp Kuss precej »odvezane« roke. Mogoče je, glede na to, da imata Jonas in Primož že vsak po eno tritedensko dirko v žepu, prav Američan skriti as Jumbo Visme. Zaslužil bi si. Trenutno je na 15. mestu, zaostaja za 49 sekund.

15.35
Temperatura ozračja raste, skoraj 30 stopinj Celzija je že na dirki, povprečna hitrost je padla na 45 km/h, razlika med tremi ubežniki in glavnino pa je zrasla na poldrugo minuto, 88 km pred ciljem.

15.30
Na Vuelti smo po ponesrečenih uvodnih dneh v Barceloni dočakali pravo dirkanje, vendar se 3. etapa ni končala po slovenskih željah. Prvo gorsko bitko v Andori je dobil Remco Evenepoel, ki je v zaključku porazil sanjsko moštvo Jumba Visme s Primožem Rogličem, Jonasom Vingegaardom, Seppom Kussom in Wilcom Keldermanom.

Tretji dan 78. dirke po Španiji so vendarle potihnile polemike o dežju, slabi vidljivosti in na cestah nastavljenih žebljičkih, zaradi katerih se je katalonski uvod sprevrgel v farso, po kateri je rdečo majico vodilnega nosil malo znani Italijan Andrea Piccolo (Education First).

15.25
To je lepo videti.

15.22
Quintana
na obisku.

15.20
100 km do cilja, ubežniki imajo minuto prednosti. Odzivi na včerajšnjo etapo, ki se je kot prva končala na vrhu klanca, so mešani. Največ hvalnic je namenjenih Remcu, ki naj bi z včerajšnjo zmago dokazal, da je trenutno najboljši kolesar na svetu tudi za tritedenske dirke. Ampak ... včeraj je bila šele tretja etapa ... 

15.15
Lenny Martinez
(Groupama-FDJ) je 20-letni mladenič, trenutno tretji v skupnem seštevku. Včeraj je bil v rdeči majici Andrea Piccolo (EF Education-EasyPost), 22-letni mladenič. Trenutno je med prvimi desetimi v skupnem seštevku dirke še en 20-letni fant Cian Uijtdebroeks (Bora - Hansgrohe), na šestem mestu trenutno. Da, res smo v obdobju zelo mladih kolesarjev, ki so na samem vrhu svetovnega kolesarstva.

15.10
Remco Evenepoel
je novi nosilec rdeče majice. Osvojil je tudi belo, ampak ker je rdeča prednostna na dirki, jo je posodil mlademu Martinezu. Praska, ki jo je včeraj staknil ob padcu po ciljni črti, ga ne boli, tudi drugih bolečin zaradi padca ne čuti, je povedal pred današnjim startom.

15.05
Na begu so trije kolesarji: Eduardo Sepulveda (Lotto Dstny), Ander Okamika (Burgos-BH) in David Gonzalez (Caja Rural-Seguros RGA). Nihče ni nevaren za skupni seštevek na dirki. Danes naj bi bila sprinterska etapa, kar pomeni, da bodo ekipe, ki imajo v svojih vrstah dobrega sprinterja, imele zelo deloven dan, in zato trije ubežniki nimajo veliko možnosti, da pridejo v cilj pred glavnino. 

15.00
Četrta etapa že poteka, za kolesarji je že več kot 70 km. Trije ubežniki imajo dobro minuto prednosti. Spet je izjemna povprečna hitrost, kar 47 km/h drvijo danes kolesarji. Vreme je odlično, 26 stopinj Celzija.

Četrta etapa je na papirju označena kot ravninska. FOTO: Infografika Delo
Četrta etapa je na papirju označena kot ravninska. FOTO: Infografika Delo

***

Iz glavnega mesta državice Andora se bodo kolesarji pognali na 184,6 kilometra dolgo etapo do obalnega mesta Tarragona.

image_alt
Evenepoel je ugnal vse in se nesrečno zaletel v novinarko

Prvi kilometri iz Andore bodo valoviti, cesta izgublja višinsko razliko, ampak tako je videti samo na papirju. Vseskozi se bo dvigala in spuščala, kot nalašč za pobeg manjše skupine najbolj drznih po startu.

Po 50 kilometrih bo etapa še bolj podobna hribovski dirki. Dva klanca tretje kategorije čakata kolesarje ravno v sklepni fazi današnjega dirkanja. Prvi je Alto de Belltall, dolg je 9,3 kilometra, povprečni naklon ne doseže štirih odstotkov. Drugi klanec, ki sledi takoj po spustu s prvega, pa je Col de Lilla, dolg je 4,9 kilometra, povprečni naklon znaša 5,2 odstotka.

Po drugem gorskem cilju je še 30 kilometrov do cilja v Tarragoni, ki je Vuelto nazadnje gostila leta 2017.

Komentarji: