Matej Mohorič je tudi vrhunski šprinter

Po zmagi Tadeja Pogačarja v 2. etapi dirke po Valencii 3. mesto Mateja Mohoriča v 3. etapi. Jutri odločitev o zmagovalcu.
Fotografija: Matej Mohorič ni bil daleč od zmage v močni šprinterski konkurenci. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Matej Mohorič ni bil daleč od zmage v močni šprinterski konkurenci. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Slovenski kolesarji so očitno zelo dobro priravljeni na začetku nove sezone. Tadej Pogačar (UAE) je navdušil z zmago v 2. etapi dirke po Valencii, dan kasneje se je v 3. etapi na 3. mesto uvrstil Matej Mohorič (Bahrain McLaren). In to v konkurenci, v kateri ga doslej nismo bili vajeni. Ni veliko manjkalo, da bi slavil zmago med najboljšimi šprinterji.

Odločitev o etapnem zmagovalcu je danes  padla v Torrevieji, letoviškem mestecu, ki se ga Pogačar in Primož Roglič ne spominjata najraje. Lani je bilo prizorišče uvodne ekipne vožnje na čas na Vuelti in Rogličeva ekipa Jumbo Visma ter Pogačarjeva zasedba UAE sta zaradi mokrega cestišča padli in izgubili precej časa.



Vuelta se je kljub temu končala po slovenskih željah, Roglič je bil v Madridu 1. in Pogačar 3. Morda bo tudi dirka po Valencii to pot slovenska. Pogačar je resda izgubil rumeno majico vodilnega (nosi še belo majico najboljšega mladega kolesarja), vendar le, ker za Avstralcem Jackom Haigom zaostaja v točkovanju etapnih uvrstitev. Imata enak skupni čas, tako kot še pet kolesarjev na vrhu.

Tadej Pogačar je izgubil rumeno majico, vendar ima na 2. mestu enak čas kot vodilni Jack Haig. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Tadej Pogačar je izgubil rumeno majico, vendar ima na 2. mestu enak čas kot vodilni Jack Haig. FOTO: Tomi Lombar/Delo


Le dve sekundi za njimi zaostaja Mohorič, ki je v pogovoru za Delo pred dirko napovedal, da je v dobri formi. Kot kaže, je ta čas eden najbolj vsestransko pripravljenih kolesarjev v karavani. V 2. etapi je na ciljnem vzponu med najmočnejšimi in je končal le 5 sekund za Pogačarjem, v 3. je bil enakovreden nekaterim od najbolj zvenečih šprinterskih imen na svetu. Ugnala sta ga le Nizozemca Dylan Groenewegen (Jumbo Visma) in Fabio Jakobsen (Deceuninck Quick Step).



Mohorič je ugnal tudi na papirju najboljšega slovenskega šprinterja Luko Mezgeca (Mitchelton Scott), ki je nekoliko prehitro začel zaključno akcijo in končal na 6. mestu. Pogačar je v cilj prikolesaril na 18. mestu, v času zmagovalca.


Jutri odločilni vzpon


Na petdnevni španski preizkušnji bo odločilna jutrišnja 4. etapa, ki se bo končala s 5,1 km dolgim in precej strmim (12-odstotni povprečni naklon, na najbolj strmem delu pa dosega 24 %) vzponom na Sierro Bernia. Sodeč po videnem doslej bi se lahko v boj za etapno in končno zmago vpletli kar trije Slovenci, Mohorič, Pogačar in njegov moštveni kolega Jan Polanc, ki je danes končal v glavnini, na 31. mestu.

Profil ciljnega vzpona na Sierro Bernio. Foto Altimetrias.net
Profil ciljnega vzpona na Sierro Bernio. Foto Altimetrias.net

Preberite še:

Komentarji: