Pogačar z bronom ponovil Hauptmana, Van der Poel v Glasgowu zlomil konkurenco

Maratonska in brutalna cestna dirka svetovnega prvenstva na Škotskem se je razpletla z zmago Nizozemca, Tadej Pogačar osvojil drugo kolajno za Slovenijo.
Fotografija: Tadej Pogačar FOTO: Oli Scarff/AFP
Odpri galerijo
Tadej Pogačar FOTO: Oli Scarff/AFP

Nora cestna dirka v Glasgowu! Najboljši kolesar na svetu Tadej Pogačar je v zadnjih metrih premagal Danca Madsa Pedersena in se veselil prve kolajne na svetovnih prvenstvih, druge za Slovenijo. Z bronom je ponovil uspeh svojega direktorja iz ekipe Emirates Andreja Hauptmana iz Lizbone 2001. Razred zase je bil Nizozemec Mathieu van der Poel, ki je z napadom zlomil konkurenco. Drugi je bil Belgijec Wout van Aert.

Pogačar iz občine Komenda, ki je v petek doživela hudo uro v ujmi s poplavo, je dočakal prvo kolajno na svetovnih prvenstvih. Bron je osvojil tudi na OI v Tokiu. Dvakratni zmagovalec dirke Tour de France je moral letos na največji dirki znova priznati premoč Jonasu Vingegaardu in to je zanj najboljša tolažba za julijski poraz. Vingegaardovega rojaka je premagal v zadnjih metrih kar 271,1 km dolge in kaotične dirke v škotski prestolnici.

Mathieu van der Poel je bil nepremagljiv. FOTO: Oli Scarff/AFP
Mathieu van der Poel je bil nepremagljiv. FOTO: Oli Scarff/AFP

Van der Poelu je odločilni napad uspel 22,5 km pred koncem, ko se je na enem od kratkih klancev odlepil od preostalih treh tekmecev in se odpeljal zmagi naproti. Nekaj kilometrov kasneje je celo padel, a nadaljeval brez večjih težav in ciljno črto prečkal 1:37 minute pred Van Aertom.

Belgijec se je na zadnjem kratkem klancu otresel Pogačarja in Pedersna, med njima pa se je nato odvil obračun za bron. Specialist za šprinte Pedersen je prvi začel, Pogačar, sicer prvi kolesar mednarodne lestvice enodnevnih dirk, pa ga je iz zavetrja prehitel in se veselil svoje prve kolajne na SP.

Za slovensko kolesarstvo je bilo to drugo odličje v članski konkurenci na cestnih dirkah svetovnega prvenstva. Pred tem je prvo osvojil Hauptman pred 22 leti v Lizboni.

Van der Poel pa je prvič v karieri postal svetovni prvak in postal prvi Nizozemec z zlato kolajno po Joopu Zoetemelku (Giavera del Montello 1985). Skupno pa je to osma zlata kolajna za Nizozemsko. Petkratni svetovni prvak v ciklokrosu van der Poel je to sezono že osvojil dva spomenika, Milano - Sanremo ter Pariz - Roubaix, je poročala STA.

Dirka, ki so jo zaznamovale plohe in povzročile mnoge padce, je bila za eno uro prekinjena zaradi protestnikov.

Preberite še:

Komentarji: