Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Kolesarstvo

Pogačar kraljuje na vrhu, Roglič spet med deseterico, Slovenija že druga

Tadej Pogačar še naprej zanesljivo vodi na lestvici Mednarodne kolesarske zveze. Znova je v deseterici Primož Roglič, ki je dobil kriterij po Dofineji.
Tadej Pogačar ostaja prvi na svetu. FOTO: Luca Bettini/AFP
P. Z., STA
11. 6. 2024 | 09:28
11. 6. 2024 | 09:28
0:30

Slovenski kolesarski as Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) še naprej zanesljivo vodi na lestvici Mednarodne kolesarske zveze Uci. Znova pa je v deseterici Primož Roglič (Bora-hansgrohe). Slovenski zvezdnik je konec tedna dobil kriterij po Dofineji in se povzpel s 13. na osmo mesto.

Pogačar je na vrhu lestvice že 142 tednov zapovrstjo, skupaj pa 152. Prvič je bil na vrhu dva tedna v oktobru 2020, nato pa še osem tednov med julijem in septembrom 2021. Petindvajsetletnik, ki se pripravlja na dirko po Franciji, je po tretjem skoku na čelo lestvice nepretrgoma na njem vse od 28. septembra 2021.

Kolesar s Klanca pri Komendi je po zmagi na dirki po Italiji še naprej pri 9663 točkah, drugi je Danec Jonas Vingegaard (Visma-Lease a Bike) s 5204,5 točke, tretji pa znova Belgijec Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step) s 4621,57 točke.

Primož Roglič se je veselil zmage po Dofineji. FOTO: Thomas Samson/AFP
Primož Roglič se je veselil zmage po Dofineji. FOTO: Thomas Samson/AFP

Roglič je za zmago in ostale uspehe na kriteriju po Dofineji zbral 725 točk in se s 3441,36 točke povzpel na osmo mesto. Tudi 34-letni zvezdnik iz Zasavja se bo v naslednjih slabih treh tednih posvetil zadnjim pripravam na Tour, ki se bo začel 29. junija v italijanskih Firencah.

Matej Mohorič (Bahrain-Victorious) bo formo za glavni cilj sezone pilil na domačih cestah. Petdnevna dirka po Sloveniji se bo začela v sredo, še prej pa bo svoje misli 29-letnik iz Podblice predstavil na današnji novinarski konferenci v Murski Soboti. Na lestvici Ucija Mohorič zaseda 23. mesto.

Jan Tratnik (Visma-Lease a Bike) in Luka Mezgec (Jayco-AlUla) sta 105. oziroma 243. kolesar sveta. Oba bosta prav tako nastopila na Touru, le da Mezgeca pred tem čaka še nastop na domači pentlji.

Matej Mohorič bo nastopil na dirki po Sloveniji. FOTO: Marco Bertorello/AFP
Matej Mohorič bo nastopil na dirki po Sloveniji. FOTO: Marco Bertorello/AFP

Točke za lestvico držav prispevajo še Gal Glivar (UAE Gen-Z), ki je 531., Matevž Govekar (Bahrain-Victorious), ki je 543. in Jaka Primožič (Hrinkow Advarics), ki je 646. na lestvici Ucija. Glivar je te dni dejaven na dirki po Italiji za mlajše člane, v drugi etapi pa je zabeležil tretje mesto in se v skupnem seštevku dvignil na 14. Govekar bo od srede dirkal po domačih cestah.

Slovenija je po Rogličevi zaslugi in črtanju točk Vingegaardu z lanske Dofineje napredovala s tretjega na drugo mesto. Na vrhu lestvice držav je še naprej Belgija, ki ima 22.573,57 točke, Slovenija je pri 16.861,05 točke. Danska je tretja s 15.737,04 točke.

Pri ženskah je prednost pred tekmicami še nekoliko povečala Belgijka Lotte Kopecky. Od Slovenk je najvišje na lestvici Eugenia Bujak, ki je 105. kolesarka sveta. Urška Žigart je 112., Urša Pintar 182.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine