Pogačar le še potrdil skupno zmago, Roglič odprl sezono s 26. mestom

Slovenski kolesarski as ponovil lanski podvig na dirki po Združenih arabskih emiratih.
Fotografija: Tadej Pogačar je odlično štartal tudi v letošnjo sezono. FOTO: Giuseppe Cacace/AFP
Odpri galerijo
Tadej Pogačar je odlično štartal tudi v letošnjo sezono. FOTO: Giuseppe Cacace/AFP

Slovenski kolesarski as Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) je z zmago na današnji zadnji etapi le še potrdil skupno prvo mesto na dirki po Združenih arabskih emiratih. »Pogi« je na ta način ponovil lanski podvig in z njim na najboljši možni način začel letošnjo sezono, v kateri bo njegov glavni cilj še tretja zmaga na dirki po Franciji.

V današnji etapi od Al-Ajna do gorskega cilja na Džebel Hafitu (10,9 km/6,7 %) je 23-letni zvezdnik s Klanca pri Komendi najprej odbil oba napada na koncu najbližjega zasledovalca Adama Yatesa (Ineos Grenadiers), v tehničnem zaključku pa je še enkrat premagal 29-letnega Britanca za četrto etapno zmago na tej preizkušnji.

Z zaostankom petih sekund si je tretje mesto v etapi prikolesaril Španec Pello Bilbao (Bahrain-Victorious), ki je tudi v skupni razvrstitvi napredoval na tretje stopnico. Za Pogačarjem je zaostal za 48 sekund. Yates je osvojil drugo mesto z zaostankom 22 sekund. Drugi slovenski predstavnik na dirki Luka Mezgec (BikeExchange-Jayco) je danes z zaostankom 11:26 minute zasedel 81. mesto, v skupni razvrstitvi pa je na 89. mestu za »Pogijem« zaostal za 29:54 minute.

Že 33. zmaga v karieri

Zmago na uvodni letošnji dirki svetovne serije je Tadej začel tlakovati že z dobro predstavo na kronometru v tretji etapi, ko je bil četrti, v četrti etapi pa je na zaključnem vzponu na Džebel Džajs ciljno črto prevozil kot prvi in oblekel rdečo majico vodilnega v seštevku. Nato jo je kljub nekaterim tehničnim težavam zanesljivo zadržal v dveh šprinterskih etapah, zadnji dan dirke pa je vnovič pokazal svojo moč in zanesljivo slavil drugo skupno zmago na preizkušnji po ZAE.

Pogačar je tako slavil že 33. zmago v karieri, od tega deveto na večdnevnih dirkah. In to kljub temu, da je imel nekaj težav s prebolevanjem koronavirusa, kar pa očitno ni imelo večjega vpliva na njegovo pripravljenost.

Zadnja etapa je sicer potekala po preverjenem receptu. Glavnina je ubežnikom dovolila določeno prednost, pred ciljnim vzponom pa je močno navila ritem in kot za stavo lovila ubežnike. Med favoriti je na razgretem asfaltu prvi z napadom poskusil Pogačarjev moštveni kolega Rafal Majka. Poljak je dodatno razbil vodilno skupino, tri kilometre pred koncem pa je silovito napadel Yates, ki mu je sprva sledil zgolj Pogačar. Nato sta se obema priključila Bilbao in Tadejev portugalski moštveni kolega Joao Almeida.

Britanec je še enkrat napadel kilometer pred ciljem, sledil pa mu je le »Pogi«, ki je bil v ciljnem šprintu znova boljši od zdaj že rednega tekmeca na dirki po ZAE. Yates je namreč leta 2020 v skupni razvrstitvi premagal takrat drugouvrščenega Pogačarja, ta pa mu je lani vrnil in letos ubranil zmago.

Komentarji: