Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Kolesarstvo

Pred Etno več vprašanj kot odgovorov

V peti etapi je Italiji tretjo zmago privozil Battaglin, danes je pred karvano prvi test v gorah.
Kaj za danes pripravlja Chris Froome? FOTO: Daniel Dal Zennaro/Ap
Kaj za danes pripravlja Chris Froome? FOTO: Daniel Dal Zennaro/Ap
10. 5. 2018 | 07:00
10. 5. 2018 | 12:08
3:50
Še en razgiban zaključek na Siciliji ni bistveno premešal vrstnega reda v skupnem seštevku, kljub kaosu v zadnjih 20 kilometrih je odločil šprint, ki je najbolj razveselil Enrica Battaglina. Današnji vzpon na Etno bo prvi dvoboj Chrisa Frooma in Toma Dumoulina v gorah. 
 
Težka prva etapa na Siciliji je očitno pustila sledi v pelotonu, kolesarji so si v večjem delu pete etape privoščili še en dan premora. Ubežna četverica ni bila nevarna, BMC in belgijski Lotto sta jih brez večjih težav držala na varni razdalji, tempo pa je bil bolj kot dirki podoben panoramski vožnji po največjem sredozemskem otoku.
 
Tempo je zares narasel šele na zadnjem spustu pet kilometrov pred ciljem, davek pa je plačal eden od favoritov za oder za zmagovalce Miguel Angel Lopez, ki je zapeljal v travo in na koncu zaostal kar 40 sekund. Domenico Pozzovivo je na vzponu do ciljne črte kazal zobe, dvakrat celo poizkusil z napadom, a so bili konkurenti na preži in o zmagi je odločil šprint. V torek drugi Enrico Battaglin je tokrat kot senca sledil domačinu Giovanniju Viscontiju in v zadnjih 100 metrih pohodil pedala za svojo drugo etapno zmago na Giru, prvo je dosegel leta 2014 v Oropi.

Infografika Etna.
Infografika Etna.


»Zame je Giro vedno srečna dirka, tu se počutim najbolje. Zaključek je bil nekoliko drugačen kot včeraj, pred zadnjim vzponom sem se lahko odpočil in na takšnem terenu vem, da sem lahko v igri za zmago. Zdaj bom do Rima lahko le še užival,« je v cilju povedal 28 letni Battaglin, z etapno zmago je enega od ciljev dirke že v prvem tednu izpolnil tudi nizozemski Lotto Jumbo. 

Druga zmaga Enrica Battaglina na Giru, prvo je dosegel pred štirimi leti.  FOTO: Daniel Dal Zennaro/Ap
Druga zmaga Enrica Battaglina na Giru, prvo je dosegel pred štirimi leti.  FOTO: Daniel Dal Zennaro/Ap

 

Froome pred Etno v težavah

 
Obisk Sicilije se bo danes zaključil s šesto etapo, v kateri bo Giro prvič zavil v gore. Vzpon na Etno ima v zgodovinskih knjigah dirke po Italiji pomembno mesto, lani je razveselil tudi slovenske navijače. Jan Polanc je s pravim kronometrom na vzponu presenetil tekmece, na roko mu je šel tudi močan veter, s slavjem na vrhu ognjenika je poskrbel za enega največjih trenutkov slovenskega kolesarstva. Etna je že večkrat igrala pomembno vlogo tudi v boju za končnega zmagovalca, leta 2011 si je Alberto Contador prav na najvišjem vrhu Sicilije privozil prednost, s katero je maglio roso pripeljal do ciljne črte. 
 
Letos se bo Giro na Etno prvič povzpel z druge, precej bolj strme strani. Vzpon je dolg 15 kilometrov, najtežji odsek pa pride na vrsto dobrih šest pred ciljem, ko se naklon ceste povzpne prek 14 odstotkov. Ob drugačnem razpletu prvega tedna bi favoriti morda še taktizirali, a tokrat nekaterim ne preostane drugega kot napad. Med njimi je tudi Chris Froome, ki po padcu pred uvodnim kronometrom in neprevidnosti v četrti etapi za Tomom Dumoulinom zaostaja že skoraj za minuto. Prav Nizozemec je največja neznanka, če bo na Etni pokazal nekaj lanske forme, bo na dobri poti, da se v Rim pripelje z rožnato majico na hrbtu. 
 
V prvem tednu zelo dobro formo kaže trenutno tretji Simon Yates, veliko dela pa čaka tudi slovensko trojko. Matej Mohorič in Domen Novak bosta do vzpona skušala narediti čim več za razpoloženega Pozzoviva, Jan Polanc pa za Fabia Aruja, ki si želi nadoknaditi vsaj nekaj sekund, pred današnjo etapo je za še vedno vodilnim Rohanom Dennisom in Dumoulinom zaostajal za slabo minuto. 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine