Cavendishu Rim, Rogliču Giro

Mark Cavendish je veliki zmagovalec zadnje, 21. etape na Giru. Primož Roglič slavi zmago v skupnem seštevku Gira.
Fotografija: Evo ga, v rožnatem! FOTO: Luca Bettini 
Odpri galerijo
Evo ga, v rožnatem! FOTO: Luca Bettini 

Gira je konec! Živel Giro! Primož Roglič je osvojil svojo četrto tritedensko dirko, tokrat legendarni, famozni Giro!

Zadnja, 21. etapa je bila spet tista prava šprinterska poslastica. Najprej smo na rimskih cestah gledali slavje vseh štirih nosilcev majic vodilnih v posamičnih kategorijah, potem pa so se začeli pobegi. Danes je izlet iz pelotona uspel samo trem kolesarjem, vendar, tako kot smo pričakovali, niso zmogli sami do ciljne črte na Via dei Fori Imperiali.

Danes smo navijali za zmago Marka Cavendisha, ki mu je pravkar končani Giro najbrž zadnja tritedenska dirka v karieri. Celo sam Thomas mu je pomagal na samem zaključku etape. 

Slavil je v velikem slogu, za celo kolo prednosti je ugnal vse šprinterje, ki so še ostali na Giru. 

Primož Roglič je celo bitko za zadnjo etapo gledal z varne razdalje, z mislimi že na pokalu, ki ga bo prejel az veliko, veliko zmago.

FOTO: Luca Bettini 
FOTO: Luca Bettini 

Rožnata pentlja, 106. Giro je končan. Končan je najboljši možni način za Primoža Rogliča. Kje so meje tega človeka? Kaj bi bilo, če ne bi svoje kolesarske kariere začel šele pri 23-letih? Vprašanjem sledijo odgovori na naslednjih dirkah, ki ga še čakajo v bližnji prihodnosti ... 

Hvala ker ste nas brali. Se beremo na Touru.

Roglič je srečno prišel do Rima. FOTO: Jennifer Lorenzini Reuters
Roglič je srečno prišel do Rima. FOTO: Jennifer Lorenzini Reuters

 

***

Spremljali smo v živo

 

18:35
Še Thomas je pomagal šprintati Cavendishu, bil je njegov zadnji lead out, kakšna zmaga za veterana! Ackermann je grdo padel, a je že vstal in je v cilju. Dobro smo danes navijali za veterana Cavendisha. Roglič je tudi v cilju, slavi svojo veliko zmago!

18:30
Evo, evo, evo ... padec v šprintu! Ni Roglič ... Cavendish je zmagal!! Ampak za njim je bil hud padec!

18:26
Tole bo zadnji šprinterski obračun na letošnjem Giru. Napadi se vrstijo, vendar nikomur več ne uspe beg iz pelotona.

18:23
Ineos ima vajeti pelotona v svojih nogah, še 5 km.

18:19
Veljko Stojnić
in Ben Healy imata težave z držanjem repa pelotona. Še 8 km.

18:16
Zadnji krog v Rimu!

18:15
Glavnina je tik za ubežniki, še 16 km do cilja ... potem se začne boj za najboljše položaje za zaključek dirke.​

18:10
Glavnina, peloton, ima tri ubežnike na muhci, še 19 sekund prednosti imajo, 22 km pred ciljem.

18:05
Sobota, 27. maja 2023. Dan, ki si ga bo vsak kolesarski navdušenec v Sloveniji zapomnil za vedno. To je bil dan, ki je prinesel Sloveniji prvo zmago na dirki po Italiji, zanjo pa je poskrbel Primož Roglič. In kakšen dan na Višarjah je to bil!

Ko se je Primožu snela veriga sredi vzpona na Višarje, se je zdelo, da so se sanje o rožnati majici dokončno razblinile. A se je Roglič šele tedaj zares »snel s ketne«. In je oddirkal proti cilju, zadnja dva kilometra je prevozil v izjemnem, nezemeljskem ritmu. Kako poetski zaključek je to bil - kar mu je gorski kronometer na Touru 2020 vzel, mu je gorski kronometer na Giru 2023 vrnil. 

»Zagotovo je bila to odločilna etapa, imel sem noge na pravi dan, da o podpori vseh niti ne govorim. Resnično sem užival v vsakem metru, ki sem ga prevozil. V bistvu sem šel na energijo ljudi. Sploh ne vem, kako težko je bilo, enostavno sem letel,« je o sijajnem vzdušju govoril Roglič.

image_alt
Na dirki življenja je »užival v vsakem metru na cesti«

18:00

17:56
Cesare Benedetti
 (Bora-hansgrohe), Maxime Bouet (Team Arkéa-Samsic) in Toms Skujins (Trek-Segafredo), imajo še vedno 25 sekund prednosti pred glavnino, ki jo vleče Astana ... zaradi Cavendisha, seveda!

17:52
Še 33 km do cilja, do konca 21. etape, 106. Gira.

17:47
Tale fotografija Delovega fotografa Jožeta Suhadolnika bo prav gotovo našla svoje mesto v slovenski športni zgodovini!

Je sploh lahko lepša fotografija? FOTO: Jože Suhadolnik
Je sploh lahko lepša fotografija? FOTO: Jože Suhadolnik

17:45
Današnji glavni favoriti za zmago so: Jonathan Milan, Pascal Ackermann, Fernando Gaviria, Arne Marit, Alberto Dainese, Mark Cavendish, Michael Matthews in Niccolò Bonifazio. Navijam za Cavendisha, ker je to njegov zadnji Giro v karieri.

17:40
Nihče od ubežnikov ni blizu rožnati majici, vse kar hočejo narediti je to, da v žalost ali na lov spravijo šprinterske ekipe. Jasno pa je, da tem trem ne bo uspelo priti pred glavnino v cilj.

17:35
Na begu so trije kolesarji: Cesare Benedetti (Bora-hansgrohe), Maxime Bouet (Team Arkéa-Samsic) in Toms Skujins (Trek-Segafredo). Pred galvnino imajo 34 sekund prednosti, 47 km pred ciljem.

17:30

17:25
Slovenija je 17. država, ki je zmagala na Giru d'Italia. Do pred desetimi leti Slovenija ni zmagala niti na eni etapi na Giru: prvi uspeh je dosegla davnega leta 2014 z Luko Mezgecem v Trstu v Furlaniji-Julijski krajini. Od leta 2019, Rogličeve prve zmage na Vuelti, je Slovenija osvojila skoraj polovico Grand Tourov: 6 uspehov od 13. (3 Vuelte in 1. Giro z Rogličem, 2 Toura s Pogačarjem).

Roglič in Altare della Patria - Vittoriano na Piazzi Venezia. FOTO: Alberto Pizzoli
Roglič in Altare della Patria - Vittoriano na Piazzi Venezia. FOTO: Alberto Pizzoli

17:20
Dirka se je začela! Trije ubežniki se ne menijo za šprinterski festival. Še 60 km do cilja.

17:15
Takle triler je bil včeraj, srhljivka pravzaprav ...

image_alt
Z Višarij sporočamo: Primož Roglič je zmagovalec Gira

17:12
Jumbovci so na čelu pelotona, nič več nedeljskega kolesarjenja ni. Povprečna hitrost se je dvignila, kolesarji bodo morali opraviti s petimi krogi dolgimi 17,6 kilometrov. 

17:10

17:05
Peloton je kolesaril mimo Koloseja, kjer se morajo omenjati gladiatorji ... in rožnata majica ... kar ne gre ravno vkup, če smo malce šovinistični, kajne? Gre pa gladiatorstvo dobro vkup s kronometrom na Svete Višarje, kajne?

16:58
Zadnja etapa po Rimskih ulicah je dolga 126 kilometrov. Trasa poteka najprej ven iz Rima, do rimske plaže Lido di Castel Fusano, 16 kilometrov v eno smer in še 16 kilometrov nazaj, kjer bodo kolesarji morali opraviti s petimi krogi dolgimi 17,6 kilometrov 

Trasa je kopija rimske etape Gira iz leta 2018 s podaljškom severnega kroga, ki večinoma poteka ob reki Tiberi in prav tako zavije v park Villa Borghese. Drugi del poteka skozi stari del mesta, preko Circus Maximusa do Koloseja, cilj pa je na Via dei Fori Imperiali, na polovici Koloseja in trga Piazza Venezia.

Danes bomo prav gotovo videli še en odličen šprinterski obračun.

16:52
Do cilja je še 80 km. Nihče ne napada. Rožnata majica je v središču pozornosti vseh na dirki.

16:47

16:43
Na zadnjih etapah tritedenskih dirk, ki so ravninske, obstaja nenapisano pravilo med kolesarji, da se majica vodilnega ne napada več. Tudi če pade med dirko, se ga počaka. Če ne more nadaljevati z dirko, dirko izgubi. Danes je vse v znamenju rožnate majice in njegovega slavja ter seveda šprinterskega obračuna.

Že če bi se zgodila ubežniška skupinica nevarnih tekmecev za rožnato majico, bi bilo zelo nenavadno. Tudi, če bi tretjeuvrščeni napadal drugouvrščenega ali četrtouvrščeni tretjega, bi bilo zelo nenavadno. Drugače je seveda, če je na zadnji etapi na vrsti kronometer. Ali pa kaka težka gorska etapa, kar se slednjega scenarija tiče, se še ni zgodil na tritedenskih dirkah, v modernejših časih.

16:40
Italijan Nicolas Dalla Valla (Team Corratec - Selle Italia) je v navidezni črni majici, zadnji v skupnem seštevku po 21. etapah, za Rogličem zaostaja 5:26:45.

16:34

16:30
Nosilec vijolične majice najboljšega po točkah je Italijan Jonathan Milan (Bahrain Victorious), bela majica, najboljšega starega manj kot 25 let je v lasti Portugalca Joaa Almeide (UAE), modro za najboljšega na gorskih ciljih nosi Francoz Thibaut Pinot (Groupama FDJ) in seveda rožnata v lasti Slovenca Primoža Rogliča (Jumbo Visma). 

Najbolj borben kolesar na letošnjem Giru je Francoz Thibaut Pinot (Groupama FDJ). Thomas Champion (Cofidis) je dobil nagrado Fuga, najdlje je bežal pred glavnino, kar 650 km. Za največ zmag na vmesnih, letečih ciljih, je nagrado dobil Derek Gee (Israel - Premier Tech), najboljša ekipa je Bahrain Victorious, nagrado za fair play je prejela ekipa Groupama FDJ.

16:25
Današnja šprinterska etapa poteka v mirni nedeljski vožnji, povprečna hitrost je 36 km/h! Vsi, ki so v majicah vodečih po kategorijah se fotografirajo za medije, celo nazdravljajo s Primožem ... še 100 km do razpleta. 

16:20
Včerajšnja zmaga bi bila kot mnogokrat že videna, če Primož ne bi poskrbel za dramaturški lok s sneto verigo. Zastal nam je dih in hitra potrditev, da smo imeli prav, ko smo se bali posebej prirejenega kolesa za predzadnjo etapo. Zgodilo se je točno, kot smo predvideli, v takem prestavnem razmerju, veriga kljub zaščiti lahko ob večjem navoru pri prestavljanju zdrsne z verižnice. Ampak, smo verjeli, da so Rogličevi mehaniki dobro premislili in odlično nastavili kolo.

16:15
Kakšno vzdušje in kako neverjetna zmaga! Takšno dramo zna pripraviti samo Primož Roglič, s katerim dobesedno diha vsa Slovenija. Dobršen del slovenskega življa je to počel na Svetih Višarjah, kjer smo doživeli enega najbolj čarobnih dni v zgodovini našega športa. Krona kolesarskega praznika pa je bila rožnata majica, v kateri bo 33-letni Rogla danes triumfalno prijezdil v Rim kot šampion 106. Gira.

Svete Višarje so svetišče treh narodov, vendar so bil v soboto povsem slovenske. Že zjutraj se je začela proti njim viti kolona pohodnikov in tudi tistih, ki so si za vzpon priskrbeli vozovnice za gondolo. Skorajda vsi so nosili slovenske zastave, italijanske je bilo med njimi stežka najti. Svete Višarje so res postale kolesarska Planica, a tokrat Roglič ni padel, kot Feniks je vstal iz pepela in poletel svoji najlepši zmagi v karieri naproti.

image_alt
Svete Višarje so okronale svetega Primoža

16:10
Mediji so polni Primoža Rogliča in Svetih Višarjev. Italijanski kolegi so me včeraj v press centru spraševali ali so Višarje na slovenski strani pravzaprav. Sem prikimal ... potem sem se popravil, da so vsekakor, ampak za en dan ... in tako so me pobarali, da bi moral biti 27. maj od včeraj naprej državni praznik. Mogoče celo cerkveni, ker gre za svetega Primoža ...

 

16:05
Sobota je za nami, še vedno je čutiti Roglamanijo, ki svoj vrhunec doživlja danes na rimskih cestah. Roglič je v rožnatem, včeraj nam je uprizoril še en triler med katerim nam je zastal srčni utrip. 

16.00

Zadnja, 21. etapa se je začela. Vse je v znamenju rožnatega Primoža.


21., zadnja etapa bo šprinterski festival. FOTO: Giroditalia.it 
21., zadnja etapa bo šprinterski festival. FOTO: Giroditalia.it 

***

Na zadnjih etapah tritedenskih dirk, ki so ravninske obstaja nenapisano pravilo med kolesarji, da se majice vodilnega ne napada več.

Takole je bilo včeraj
image_alt
Z Višarij sporočamo: Primož Roglič je zmagovalec Gira

Tudi če pade med dirko, se ga počaka. Če ne more nadaljevati z dirko, dirko izgubi. 

Ampak, danes bomo gledali asfaltni slavospev v Rimu, danes bomo dobili potrjenega zmagovalca 106. dirke po Italiji, in to je nihče drug kot Slovenec Primož Roglič.

Zadnja etapa po Rimskih ulicah je dolga 126 kilometrov. Trasa poteka najprej ven iz Rima, do rimske plaže Lido di Castel Fusano, 16 kilometrov v eno smer in še 16 kilometrov nazaj, kjer bodo kolesarji morali opraviti s petimi krogi dolgimi 17,6 kilometrov 

Trasa je kopija rimske etape Gira iz leta 2018 s podaljškom severnega kroga, ki večinoma poteka ob reki Tiberi in prav tako zavije v park Villa Borghese. Drugi del poteka skozi stari del mesta, preko Circus Maximusa do Koloseja, cilj pa je na Via dei Fori Imperiali, na polovici Koloseja in trga Piazza Venezia.

Danes bomo prav gotovo videli še en odličen šprinterski obračun.

Komentarji: