Roglič in Mezgec proti Bahrainu

Jutri v Radovljici za naslove slovenskih kolesarskih prvakov. Pogačar pri UAE do leta 2023.
Fotografija: Matej Mohorič (levo) in Domen Novak sta lani na DP družno prikolesarila v cilj. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Odpri galerijo
Matej Mohorič (levo) in Domen Novak sta lani na DP družno prikolesarila v cilj. FOTO: Uroš Hočevar/Delo

Slovensko državno prvenstvo z izjemnimi uspehi naših kolesarjev na svetovni sceni iz leta v leto pridobiva na veljavi. Letošnje, jutri v Radovljici, bo eno najmočnejših doslej. Na štartu (14.30) se obeta 10 kolesarjev iz svetovne serije, na čelu s Primožem Rogličem, ki bo dirkal prvič po 3. mestu na Giru. A to pot ni favorit, ta status pripada močni ekipi Bahrain Merida z branilcem naslova Matejem Mohoričem, v odlični formi je tudi Luka Mezgec.

Ni dvoma, da bodo jutri imeli na sedmih krogih (vsak je dolg 21,4 kilometra s 307 m višinske razlike) okoli Radovljice škarje in platno v rokah pri Bahrainu Meridi, ki bo imel pod vodstvom športnega direktorja Gorazda Štanglja kar pet kolesarjev, poleg Mohoriča še Grego Boleta, Jana Tratnika, Luko Pibernika in Domna Novaka. »Na papirju smo najmočnejša ekipa, smo lanski zmagovalci, a pot do novega naslova na bo lahka. Vsi bodo dirkali proti nam,« je povedal Štangelj, ki bo lahko igral na več kart.

Primož Roglič se vrača na dirke po 3. mestu na Giru. FOTO: Jure Eržen/Delo
Primož Roglič se vrača na dirke po 3. mestu na Giru. FOTO: Jure Eržen/Delo


»Mohorič in Tratnik sta najbolje pripravljena, saj prihodnji teden odhajata na Tour de France. Bole je nekoliko utrujen po Giru in dirki po Sloveniji, a je zelo motiviran. Poleg tega je med našimi najhitrejši v zaključkih,« je Štangelj predstavil svoje adute, kapetana ni želel izpostaviti.


Nepredvidljiva dirka


»V Sloveniji se drugače dirka, kot smo vajeni, težko je predvideti razplet. Bole je bil lani izjemno pripravljen, a so ga tekmeci tesno pokrivali, nase je navlekel veliko konkurence in Mohoriču ter Novaku olajšal pot do dvojne zmage. Morda bo letos drugače,« negotovo dirko pričakuje 46-letni Novomeščan.

Luka Mezgec je na dirki po Sloveniji odlično pripravljenost kronal z etapno zmago v Celju. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Luka Mezgec je na dirki po Sloveniji odlično pripravljenost kronal z etapno zmago v Celju. FOTO: Tomi Lombar/Delo


Kaj pa tekmeci? »Konkurenca bo močna, ne smemo pozabiti na Adrio Mobil, pričakujem, da bodo štartali vsi najboljši iz tujih ekip, Tadej Pogačar, Jan Polanc, Simon Špilak, Primož Roglič in Luka Mezgec. Ker nimajo ekip, se bodo morali povezovati z drugimi. Na Rogliča bomo morali biti pozorni, četudi tarna, da po Giru še ni povsem nared, saj nikoli ni slab, največ pozornosti pa bomo usmerili na Mezgeca. Zame je prvi favorit, saj je na dirki po Sloveniji pokazal izjemno formo,« je razmerja moči ocenil Štangelj.

Pri ženskah so favoritinje kolesarke BTC City Ljubljana. Urša Pintar in Eugenia Bujak imata največ možnosti, da nasledita Polono Batagelj, ki je končala kariero.

Tadej Pogačar je pogodbo z ekipo UAE Emirates podaljšal do leta 2023. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Tadej Pogačar je pogodbo z ekipo UAE Emirates podaljšal do leta 2023. FOTO: Tomi Lombar/Delo

Preberite še:

Komentarji: