Roglič sodi v vrh, Pogačarja pa ne bodo zavirali

Slovenski selektor Andrej Hauptman o Vuelti, na kateri bo eden od športnih direktorjev ekipe UAE Emirates.
Fotografija: Andrej Hauptman (levo) bo na Vuelti tako kot na Giru del ekipe UAE, Primož Roglič pa se bo potegoval za vrh v skupnem seštevku. FOTO: Miha Hočevar
Odpri galerijo
Andrej Hauptman (levo) bo na Vuelti tako kot na Giru del ekipe UAE, Primož Roglič pa se bo potegoval za vrh v skupnem seštevku. FOTO: Miha Hočevar

Tretja tritedenska dirka sezone, španska Vuelta, je pred vrati, na njej pa bo slovenska udeležba številčno najmočnejša na letošnjih »grand tourih«. V soboto bo na štartu v Torrevieji pet naših kolesarjev. Največ pozornosti bo pritegnil Primož Roglič, ki tako kot na Giru, ki ga je končal na 3. mestu, sodi med favorite za zmago, ob njem pa bodo pedala vrteli še Tadej Pogačar, Luka Mezgec, Luka Pibernik in Domen Novak. Vse bo iz spremljevalnega avtomobila ekipe UAE Emirates budno spremljal slovenski selektor Andrej Hauptman.

»Hempi« se je v profesionalno karavano vrnil maja na Giru, kjer je bil del ekipe iz Združenih arabskih emiratov prvih deset etap. To pot bo eden od športnih direktorjev od sobotnega štarta do cilja v Madridu v nedeljo, 15. septembra. »Ekipo bo vodil Jose Antonio Fernandez, ob njem bomo še trije pomočniki. Za dolgoročnejše sodelovanje se še nismo dogovorili, upam, da se bomo med Vuelto,« je Hauptman povedal o sodelovanju z ekipo UAE, pri kateri bo v Španiji vodil tudi Pogačarja na njegovi prvi tritedenski dirki.

Tadej Pogačar se bo prvič preizkusil na tritedenski dirki. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Tadej Pogačar se bo prvič preizkusil na tritedenski dirki. FOTO: Tomi Lombar/Delo


»V šprinterskih etapah bomo stavili na Fernanda Gavirio, v skupnem seštevku pa na Fabia Aruja. Pri Pogačarju bi le radi videli, kam ta čas sodi. Star je le 20 let, to bo zanj nova izkušnja, zato bo dirkal brez rezultatskega pritiska, saj je v svoji prvi sezoni med profesionalci pokazal že zelo veliko. Seveda pa ga nihče ne bo zaviral, če se bo dobro počutil. Na treningih, na katerih sva bila skupaj, je deloval zelo dobro. Imel bo proste roke,« je selektor povedal o tritedenskem ognjenem krstu za velikega upa slovenskega kolesarstva, ki se je letos že izkazal z zmagama na enotedenskih dirkah po Algarveju in Kaliforniji.

Slovenski kolesarji na Vuelti 2019. FOTO: Infografika Delo
Slovenski kolesarji na Vuelti 2019. FOTO: Infografika Delo

 

Roglič bo pustil pečat


Pogačar je prihodnost slovenskega kolesarstva na največjih dirkah, sedanjost je Roglič, ki je na Giru osvojil 3. mesto, nato pa se izmučen umaknil iz karavane. Zdaj si je že povrnil moči in glavni del priprav na Vuelto opravil na višini, na Sierri Nevadi. »Primož od Gira ni tekmoval. Gotovo se je dobro pripravil, v prvem tednu bo imel morda nekaj težav z lovljenjem dirkaškega ritma, pričakujem pa, da bo tudi tu pustil pečat. Poimensko sodi v vrh, zdi pa se mi bolje, da tu nima takšnega pritiska kot pred Girom, ko so ga vsi razglašali za velikega favorita,« je o najbolj vročem slovenskem železu dejal 44-letni Domžalčan, ki pričakuje, da bodo imel Roglič in njegovi pomočniki iz ekipe Jumbo Visma največ dela z ekipo Movistar, ki je z Richardom Carapazom slavila zmago na Giru.

Primož Roglič se je na Vuelto pripravljal na Sierri Nevadi. FOTO: Leon Vidic/Delo
Primož Roglič se je na Vuelto pripravljal na Sierri Nevadi. FOTO: Leon Vidic/Delo


»Movistar je najmočnejša španska ekipa in na domačem terenu bo želela igrati glavno vlogo s Carapazom in Quintano. Ne gre podcenjevati niti Ineosa, čeprav ne prihaja v poimensko najmočnejši zasedbi. Prvi teden se bo hitro videlo, kdo se bo lahko boril za zmago. Trasa je že od 5. etape naprej zelo razgibana in po španski tradiciji zahtevna, vzponi so bolj strmi kot na Touru. Za Primoža bi bilo bolje, če bi imel na voljo tri posamične vožnje na čas namesto le ene, a sem prepričan, da se je med pripravami dobro prilagodil,« je nekdanji kolesar, ki je nastopil na sedmih tritedenskih dirkah, vendar le eni Vuelti (leta 2002), še rekel o Rogličevem lovu na rdečo majico najboljšega na »španskem krogu«.

Luka Mezgec na Vuelto odhaja v odlični šprinterski formi. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Luka Mezgec na Vuelto odhaja v odlični šprinterski formi. FOTO: Tomi Lombar/Delo

 

Dobra priprava za SP


Hauptman bo naslednje tri tedne kajpak z zanimanjem spremljal vse Slovence. »Mezgec je v zelo dobri formi in v šprintih se bo bržčas boril za vrh, priložnost bosta bržkone dobila tudi Novak in Pibernik, potem ko je ekipa Bahrain Merida zaradi nesreče ostala brez kapetana Domenica Pozzoviva. Za slovensko reprezentanco je gotovo dobro, da imamo toliko kolesarjev na Vuelti, za vse je to zelo dobra priprava za septembrsko svetovno prvenstvo. Zame kot selektorja pa je tudi dobro, da sem zraven. Spremljal bom kolesarje, ki bodo na SP krojili dirko, videl bom, v kakšnem stanju so,« bo Hauptman delo za UAE lahko izkoristil kot izvidnico pred SP v Yorkshiru, na katerem bo Slovenijo v članski konkurenci zastopalo kar osem kolesarjev.

Domen Novak (v sredini) bo na Vuelti kolesaril v dresu slovenskega prvaka. FOTO: Mavric Pivk/Delo
Domen Novak (v sredini) bo na Vuelti kolesaril v dresu slovenskega prvaka. FOTO: Mavric Pivk/Delo


»Matej Mohorič bo eden od vodij slovenske ekipe, proga mu je pisna na kožo. Na enodnevni dirki pa se lahko vse zgodi, zato je dobrodošlo, da je čim več kolesarjev v odlični formi. Naša ekipa za SP je bolj ali manj določena, vendar ne bi še izdal imen. Za končno potrditev moram počakati na razplet zadnjih dirk in pripravljenost kolesarjev po njih. Upam, da se bo vse izteklo, kot smo si zastavili,« se uspešnega svetovnega prvenstva nadeja Hauptman.

Preberite še:

Komentarji: