S Toura izključili Rogličevega športnega direktorja

Merijn Zeeman se je v cilju 17. etape med preverjanjem koles neprimerno vedel do uradne osebe Svetovne kolesarske zveze.
Fotografija: Merijn Zeeman je moral zapustiti karavano Toura. FOTO: Miha Hočevar
Odpri galerijo
Merijn Zeeman je moral zapustiti karavano Toura. FOTO: Miha Hočevar

Ekipa nosilca rumene majice Primoža Rogliča Jumbo Visma se bo morala v sklepnih etapah Toura znajti brez enega od športnih direktorjev Merijna Zeemana. Tekmovalna žirija ga je namreč izključila z dirke zaradi inicidenta v cilju kreljevske 17. etape.
 
Zeeman je bil sicer še navzoč na današnji 18. etapi, šele po njej je tekmovalna žirija v svojem poročilu zapisala, da je Zeemana izključila z dirke in ga oglobila z 2000 švicarskimi franki zaradi neprimernega vedenje (tudi žaljenja in ustrahovanja) do uradnih oseb Svetovne kolesarske zveze (UCI) med preverjanjem koles v cilju 17. etapi na Col de la Loze.

Primož Roglič bo v zadnjih etapah Toura rumeno majico branil brez enega od športnih direktorjev Jumba Visme. FOTO: Kenzo Tribouillard/AFP
Primož Roglič bo v zadnjih etapah Toura rumeno majico branil brez enega od športnih direktorjev Jumba Visme. FOTO: Kenzo Tribouillard/AFP


Podrobnosti incidenta med preverjanjem »tehnološkega dopinga« (kontrolorji so preverjali, ali se v Rogličevem kolesu, ki so ga tudi razstavili, skriva motor) niso znane, Zeeman pa je za nizozemski časnik De Telegraaf izrazil začudenje nad odločitvijo komisije. »Preden bom zadevo komentiral, se želim pogovoriti s predsednikom tekmovalne žirije. Včeraj se je nekaj zgodilo med preverjanjem koles, tedaj so mi rekli, da nisem več dobrodošel na tovrstnih preverjanjih, nič drugega. Zdaj pa je v sporočilu žirije zapisanega nekaj povsem drugega,« je povedal Nizozemec.
 
Poleg Zeemana so iz ekipe Jumbo Visma danes kaznovali tudi Wouta van Aerta, ker si je pri lovljenju skupine favoritov v zaključku etape pomagal z zavetrjem spremljevalnega avtomobila, zato so mu k skupnemu času pribili 10 sekund, v točkovanjih za zeleno in pikčasto majico pa so mu odvzeli po štiri točke. Oglobili so ga z 200 franki, tako kot Tadeja Pogačarja, ker je odvrgel smeti zunaj območja namenjenega za to.

Preberite še:

Komentarji: