Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Kolesarstvo

Mezgečev varovanec Groenewegen je zmagovalec 2. etape

Po pričakovanjih so šprinterji obračunali med sabo. Najbolje sta se znašla Luka Mezgec in Dylan Groenewegen. Zmagal je slednji.
 Nizozemec Dylan Groenewegen je že drugič slavil v Rogaški Slatini. FOTO: Tim De Waele
 Nizozemec Dylan Groenewegen je že drugič slavil v Rogaški Slatini. FOTO: Tim De Waele
16. 6. 2022 | 09:30
16. 6. 2022 | 15:28
14:13

Začetek druge etape s Ptuja do Rogaške Slatine je potekal po pričakovanju. Že kmalu po štartu se je oblikovala ubežna skupina šestih kolesarjev, med katerimi sta bila tudi Vid Jeromel (Kranj) in Aljaž Jarc (Adria Mobil).

Glavnina sekstetu ni dovolila uiti več kot za poldrugo minuto. Dokončno so jih ujeli že 50 kilometrov pred ciljem. Dirka se je začela na novo, sledil je nekategorizirani klanec pri Šentjurju, ki je poskrbel za razpad glavnine na več skupinic. Zopet se je pokazalo, da so kolesarji iz svetovne serije World tour enostavno razred zase. Napada ekipe Bahrain Victorious od favoritov za zmago na današnji etapi ni preživel samo Belgijec Tim Merlier (Alpecin Feniks). Vsi ostali šprinterji so je po tem klancu pripravili za obračun v Rogaški Slatini.

Rafal Majka (UAE) je današnjo etapo preživel brez zapletov, prav tako nobenih težav ni imel Tadej Pogačar, ki ostaja prvi favorit za končno zmago. 

Luka Mezgec in ostali pomočniki so v zaključnem kilometru izvrstno pripravili izhodišče za svojega prvega šprinterja Groenewegna, ki je na koncu rutinirano opravil s tekmeci. Ciljno črto je prečkal za dve kolesi prednosti pred Belgijcem Lionelom Taminiauxom (Alpecin Fenix), tretji je bil Nemec Pascal Ackermann (UAE). 

Dylan Groenewegen je v Rogaški Slatini slavil že drugič. Rafal Majka ostaja v zelenem. Jutri so na vrsti že pravi klanci. 

 

***

Spremljali smo v živo

15:02
Veliko prerivanja v zadnjih metrih! Govekar je izpadel iz igre. Dylan Groenewegen je zmagovalec!

15:01
Merlier bo prekratek. Veter v hrbet za Ackermana in Groenewegna, nihče iz prve skupine ne napada.

14:57
Merlier
in pomočniki še vedno lovijo. Težko, da jim bo uspelo, čeprav so tik za prvo skupino. Še 5 km. Kar štirje iz Bardiani moštva so v prvi skupini.

14:53
Opala! Tim Merlier je samo nekaj sekund za prvo skupino. Še 9 km, če mu uspe ujeti bo to res pravi šprinterski festival!

14:52
Povprečna hitrost je kar 46 km/h. Nič čudnega, da so v ospredju ostali samo kolesarji iz svetovne serije! 

14:50
Še 11 km do cilja. Bahrajnovci so na čelu prve skupine. Pogačar je na varnem, zraven je tudi zelena majica, vse je pripravljeno na zaključni obračun. Mezgec je še vedno tik za Pogačarjem. Glavnina je slabo minuto zadaj.

14:45
Kaže, da ne bo nič s kako solo akcijo. Bahrain Victorious diktira prehud tempo. Kolesarji so že čisto blizu Rogaške. Vse kaže, da bomo videli obračun med Ackermanom in Groenewegnom. Upamo le lahko, da sta se Mezgec in Groenewegen dogovorila drugače.

14:40
Še 23 km do cilja. Merlier ne bo mogel ujeti, zaostaja že 1:30. Bahrajnovci so spet pospešili v ospredju, največ zaslug imata Mohorič in Tratnik. 

14:38
Skupina v ospredju šteje okoli 40 kolesarjev, glavnina pa zaostaja 50 sekund. Kolesarji Alpecin Fenixa lovijo na vso moč. Tudi Adria Mobil pomaga.

14:35

14:30
Dvomim, da kolesarji Bahrain Victorious pripravljajo teren za neizkušenega Govekarja. Ampak, pustimo se presenetiti, mogoče pa ima res danes zagovor diplome. 

14:26
Pascal Ackerman
je vendarle v prvi skupini. Tudi Govekar je tu. Torej od težkokategornikov manjka samo Merlier.

14:25
Dylan Groenewegen
je tudi v prvi skupini skupaj z Mezgecem. Preživel je Mohoričev napad.

14:22
Ackerman in Merlier sta že odpadla iz prve skupine. 

14:20
Luka Mezgec
je v prvi skupini. Še vedno ne vidimo Dylana. Ne, ne, v Rogaški Slatini danes ne bomo videli klasičnega šprinterskega obračuna.

14:17
Nič hujšega, vsi so se pobrali, tokrat je bil padec brez Slovenca. Še vedno Mohorič in Tratnik navijata tempo. Trenutno se ne ve kdo je kje. Popolna zmeda med šprinterskimi ekipami. To je to, kar smo govorili, bahrajnovci ne bodo čakali, da jim šprinterji vzamejo mero. Goraz Štangelj, športni direktor ekipe je preveč izkušenj. Približno 40 kolesarjev je v prvi skupini. Pogačar nima težav.

14:16
Padec v prvi skupini!

14:15
Dirka je oživela. Glavnina je razpadla na več skupinic. Vsi favoriti so še skupaj. Šprinterji bodo imeli precej dela, če bodo hoteli priključiti Mohoriču, ki še naprej navija hud ritem. Mezgec je zraven, Groenewegna pa ni videti. 

14:12
Matej Mohorič
je pohodil plin! Kje so šprinterji? So preživeli?

14:10
Na klančku pri Šentjurju je glavnina razpadla na več skupinic. World Tour moštva so prevzela vajeti. Jan Polanc nima milosti do kontinentalnih ekip in njihovih kolesarjev. 

14:05
Vid Jeromel
je v težavah. Bori se do konca! Tudi glavnina je pospešila. Samo vprašanje kilometra je, kdaj bodo ubežniki ujeti. Ubežnikov ni več! Glavnina jih je pogoltnila. Še 50 km do cilja se vse začne znova. Dirka se je prelomila in sledi najbolj zanimivi del ... Razen, če so vsi strategi danes milostni do šprinterjev. 

14:00
Malokrat vidimo takle podvig, kot ga je uprizoril Čeh Vojtek Repa (Kern Pharma). Iz glavnine, ki je zaostajala 50 sekund se je v samo nekaj kilometrih preselil do šestih ubežnikov. Zdaj imamo sedem ubežnikov, dva iz ekipe Kern Pharma. 

13:55
Poiskali smo in našli vse specialke, s katerimi je v dosedanji karieri dirkal Tadej Pogačar. Ubežniki imajo 50 sekund prednosti, do cilja je 53 km.

image_alt
Vsa kolesa Tadeja Pogačarja

13:50
Slaba novica prihaja iz Švice!

image_alt
Izredne razmere v Rogličevi ekipi dva tedna pred pričetkom Toura

13:45
Glavnina je popustila. Ubežniki pa nadaljujejo složno in dokaj hitro. Do cilja je 60 km, glavnina zaostaja 1:20. 

13:40
Če vsi govorijo, da bo etapa šprinterski festival, najraje pride do presenečenja. Le kdo od modrih taktikov, ki v svojih vrstah nima šprinterjev, bi čakal na šprintersko giljotino? Ampak, velike razlike so med udeleženci, štiri ekipe premočno odstopajo od tretjeligašev, med katerimi so tudi slovenske ekipe.

13:35
Ubežniki imajo spet več kot minuto prednosti. Jarc in Jeromel dobro sodelujeta v begu. Do cilja je 67 km. Leteči cilj v Lenartu je spet dobil Carlos Canal (Euskatel Euskadi). 

13:31

13:27
Pogačar
je na varnem v sprednjem delu trebuha pelotona. Mezgec pa je vseskozi ob Groenewegnu. Ubežniki imajo samo še 50 sekund prednosti. Jeromel in Jarc se dobro držita. Jeromel bo prav gotovo najdražje prodal svojo kožo ... 

13:26
Po včerajšnji prvi etapi je svetovni kolesarski svet dobesedno eksplodiral. Vsi kolesarski mediji so poročali o moči UAE moštva in seveda o Pogačarjevi izstrelitvi že na prvem klancu. Je bilo to jasno sporočilo Primožu Rogliču in jumbovcem, ki so v nedeljo v kolesarski svet poslali enako grozilno pismo? Včeraj je samo še manjkalo, da bi skozi cilj prišla objeta, tako kot sta na dirki po Dofineji prišla Roglič in Vingegaard. Kateri dvojec bo na Touru boljši?

13:25
Tadej Pogačar
je pred dirko povedal, da današnji dan prepuščajo šprinterjem ter da se bodo v glavnem čuvali padcev, nesreč. Jutri pa so spet na vrsti tisti, ki se potegujejo za skupni seštevek, torej za zeleno majico.

13:20
Vse tri majice, zeleno, modro in rdečo si lasti Rafal Majka, ker pa ne more nositi vseh treh, nosi zeleno, modro je prepustil Pogačarju, rdečo pa Novaku.

13:15
Glavnino vlečejo kolesarji UAE, ki čuvajo majico vodilnega. Kmalu bodo v Šentjurju. Mezgečevi Bike Excange je tik za UAE kolesarji. Šprinterske ekipe ubežnikom ne pustijo predaleč. 

13:12

13:10
Samo en gorski cilj je bil danes. Prvi ga je prečkal Carlos Canal (Euskatel Euskadi) in si prislužil 3 točke, Pavol Rovder (Dukla Banska Bystrica) je dobil 2 točki, Vid Jeromel (KK Kranj) je 1. točko.

13:05
Vid Jeromel je Štajerec, vendar dirka za Kranj. Lani še mladinec, danes pa že v begu pred najboljšim kolesarjem na svetu. Držimo pesti, da mu uspe, čeprav je skoraj nemogoče, da bi mu uspel tak podvig, vendar, pri Štajercih se nikoli ne ve.

13:00
Ključni del zaključka je krožišče 700 metrov pred ciljem. Luka Mezgec pravi, da bodo delali za Dylana Groenenwegna. Torej, ne bo slovenske zmage? Ampak, dvomimo, da bo Bahrain čakal na šprint novinca Govekarja.  

12:56
Ubežnikom zmanjkuje moči, samo še minuto prednosti imajo, do cilja pa je še 100 kilometrov. Ubežniki so: Carlos Canal Blanco (Euskatel Euskadi), Marti Marquez Roman (Kern Pharma), Adam Stachowiak (HRE Mazowse Serce), Pavol Rovder (Dukla Banska Bystrica), Vid Jeromel (KK Kranj), Aljaž Jarc (Adria Mobil), 

12:50
Kolesarji so že uro in pol na poti s Ptuja proti Rogaški Slatini. Že hitro po štartu se je oblikovala skupinica šestih kolesarjev, med katerimi sta dva Slovenca, mladi Vid Jeromel iz KK Kranj in Aljaž Jarc iz Adrie Mobil. Do cilja je še 105 km. Nobene nevarnosti še za šprinterje, ki bodo danes prav gotovo v glavni vlogi.

***
Druga etapa od Ptuja do Rogaške Slatine je s 174 kilometri tudi najdaljša na letošnji slovenski dirki. Ne moremo napisati, da je etapa ravninska, saj vsebuje 1998 višinskih metrov.

image_alt
Tratnik izzival, Pogačar razstrelil dirko

Samo en gorski cilj, vzpon na Kresnico, sodi v 3. kategorijo, dolg je 2,3 kilometra s 3,6-odstotno povprečno naklonino. Štirje leteči cilji čakajo na kolesarje, kar pomeni, da bodo danes najbolj delovni kolesarji, ki se borijo za rdečo majico. 

Vseeno pričakujemo, da se bo med etapo dogajal znan scenarij, najprej beg manjše skupine, potem lov sprinterskih ekip na ubežne in medsebojni obračun tistih sprinterjev, ki ne bodo imeli težav s hitrostjo in višinskimi metri.

Glavni favorit za zmago je prav gotovo Belgijec Tim Merlier (Alpecin Fenix), ampak včeraj, v prvi etapi, smo se lahko prepričali, kako dobro je pripravljen tudi Luka Mezgec (Bike Excange), vendar se bo moral najbrž podrediti moštvenemu kolegu Nizozemcu Dylanu Groenewegnu. Med profesionalci domača dirka nima prednosti pri izbiri glavnega aduta za zmago moštva, ali pač – veliko je odvisno, kdo je ta domačin in kako ga moštvo obravnava. Lahko pa se zgodi, da gre tudi druga zmaga v žep kolesarjev UAE, saj imajo na dirki izvrstnega specialista za zaključke, kot bo danes, Nemca Pascala Ackermanna.

Dirka nikoli ni težka zaradi same trase in ceste, ampak zaradi kolesarjev. Oni naredijo dirko težko ali lažjo. Na tako razgibani etapi se lahko zgodi, da uspe ubežnikom, ki so se za beg odločili ob pravem času, ali posamezniku, ki bo zbral največ moči še pred sprinterskim obračunom.

image_alt
Pogačar tlakoval zmago Majki, ki je oblekel zeleno majico

Tudi moštvo Bahrain Victorious najbrž ne bo čakalo, da sprinterji sami obračunajo za zmago. V njihovih vrstah je sicer Avstralec Heinrich Haussler, vendar veteran nima veliko možnosti med mladci, kot so Merlier, Ackermann in Groenewegen, zato bo njihova taktika prav gotovo drugačna.

Druga etapa od Ptuja do Rogaške Slatine. FOTO: TourofSlovenia.si
Druga etapa od Ptuja do Rogaške Slatine. FOTO: TourofSlovenia.si

Spremljanje v živo začnemo ob 13. uri

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine