Svetovni prvak koraka proti šesti zeleni majici (VIDEO)

Dirka po Franciji: Saganu etapa, v rumenem van Avermaet
Fotografija: Sagan na Touru spet kaže šampionsko formo. 
Odpri galerijo
Sagan na Touru spet kaže šampionsko formo. 

Kolesarji v Franciji so v drugi polovici pete etape prvič dočakali nekoliko bolj razgiban teren, ki je bil kot naročen za svetovnega prvaka Petra Sagana. Slovak je bil vse do zadnjega kilometra praktično neviden, nato pa je z dolgim šprintom poskrbel, da ostaja trdno v zeleni majici najboljšega šprinterja.

Na papirju je profil pete etape izgledal kot dirka po Flandriji v malem, zato so si pri QuickStepu obetali, da bi Philippe Gilbert lahko slekel rumeno majico z ramen Grega van Avermaeta. A tudi olimpijski prvak na takšnem terenu blesti, poleg tega pa se zaveda, kako pomemben je vsak dan v rumenem za njegovo ekipo: »V Francijo sem prišel s ciljem, da se vsaj borim za rumeno majico. Zdaj, ko jo imam, jo bom seveda poizkušal zadržati čim dlje, ne le zaradi mene, predvsem za morebitne sponzorje, ki bi lahko rešili našo ekipo.« Njegova švicarsko-ameriška ekipa je v velikih težavah, BMC bo prihodnje leto kolesa zagotovil ekipi Dimension Data in prispeval v njihov proračun. Van Avermaet in športni direktor Jim Ochowichz že vso sezono iščeta novega glavnega sponzorja, a ga zaenkrat še ni na vidiku. Richie Porte je že podpisal dveletno pogodbo s Trekom, van Avermaet pa zaenkrat še vztraja.

Etapa se je razživela šele v zadnjih 50 kilometrih, na ozkih poljskih cestah so favoriti za končno zmago bili silovit boj s šprinterji, med katerimi je v glavnini najdlje zdržal Fernando Gaviria, a je tudi Kolumbijec popustil na zadnji vzpetini pred ciljem. Sky je Chrisa Frooma in Gerainta Thomasa v zadnji kilometer pripeljal povsem v ospredju, nato se je tudi britanski dvojec umaknil najhitejšim kolesarjem na dirki in končal v času zmagovalca, prav tako kot Primož Roglič.


 

Izkoristil dvoboj za rumeno


Sonny Colbrelli je na Tour prišel v izvrstni formi in pokazal Saganu, da tudi v težkih zaključkih etap ne bo brez konkurence. Tokrat sta se kar nekaj metrov borila z ramo v rami, na koncu pa je svetovni prvak v zeleni majici najboljšega šprinterja iztisnil iz sebe nekaj atomov energije več: »Na Touru je vse nekoliko drugačno kot drugod, a je bilo vendarle dovolj podobno Ardenom, da sem se počutil zelo dobro, takšne etape so mi najbolj všeč. V zaključku sem imel nekaj sreče, mislil sem, da me bo Colbrelli prehitel, na koncu pa sva imela oba srečo, da je Greg van Avermaet šprint začel prezgodaj in sva se lahko skrila v njegovem zavetrju. Danes je bilo na voljo manj točk kot v šprinterskih etapah, a je tudi to bolje kot nič.«

Prednost Sagana pred Gavirio zdaj znaša 34 točk, še pred štartom pa je Slovak ostal brez še enega tekmeca za zeleno, saj Michael Matthews zaradi bolezni ni štartal.

Van Avermaet je začel prezgodaj, ker je moral slediti napadu Philippa Gilberta, pred etapo ju je ločilo le sedem sekund. Na koncu je Gilbert osvojil štiri sekunde za tretje mesto, van Avermaet pa dve na letečem cilju za odbitne sekunde, majica bo tudi v današnji etapi s ciljem na Bretonski zid počivala na ramenih aktualnega olimpijskega prvaka.

Komentarji: