Po veliki napaki zelene majice Mezgec drugi v Postojni

Ekipa Jayco Alula je v krožišču kilometer pred ciljem naredila veliko napako. Zelena majica je zgrešila izhod in boj za tretjo zaporedno zmago je šel po zlu.
Fotografija: Dylan Groenewegen je v zadnjem kilometru naredil napako, k iga je stala etapne zmage, vendar ostaja v zelenem. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Dylan Groenewegen je v zadnjem kilometru naredil napako, k iga je stala etapne zmage, vendar ostaja v zelenem. FOTO: Jože Suhadolnik

Že pred 3. etapo dirke po Sloveniji nas je pretresla vest o smrti švicarskega kolesarja Gina Maderja, ki ni preživel včerajšnjega hudega padca na 5. etapi dirke po Švici.

image_alt
Tragedija na dirki po Švici, umrl je Gino Mäder

Tretja etapa dirke po Sloveniji od Grosuplja do Postojne je bila dolga 174 kilometrov. Trije leteči in trije gorski cilji so bili največja današnja ovira za kolesarje. Na koncu pa je o dirki odločilo zadnje krožišče v Postojni.

Še prej je velik osip v glavnini odločil nekategorizirani klanec na Lohače. Potem je začelo še deževati, začel je pihati močni bočni veter, Matej Mohorič pa se je odločil, da bo glavnino zdesetkal po klancu navzdol.

Etapo so spet zaznamovali ubežniki, danes je sedmim uspelo pobegniti iz glavnine že pred prvim gorskim ciljem na Rakitni.

Bežali so: Vid Jeromel (KK Kranj), Viktor Potočki (Ljubljana Gusto Santic), Alessandro Iacchi (Corratec – Selle Italia), Kristijan Koren, Lukas Meiler (Team Vorarlberg), Tomas Kalojiros (RRK Group – Pierre Baguette – Benzinol), Mihael Štajnar (Slovenia).

V vasi Velika Bukovica je bil »skriti« leteči cilj, ki so ga organizirali domačini. Glavna nagrada pa je bila 100 kilogramov krompirja in 20 kilogramov kislega zelja. Prvi na tem letečem cilju pa je bil Slovenec Mihael Štajnar (Slovenia).

Prav zaradi tega letečega cilja in nagle pospešitve Štajnarja sta odpadla Vid Jeromel in Viktor Potočki. Dvajset kilometrov pred ciljem so bili ujeti tudi ostali ubežniki. Dirka se je potem začela znova, kolesarji so najbolj pospešili ravno na klancu na Lohače, kjer jih je pričakal še močan dež. Na spustu je napadel Matej Mohorič (Bahrain Victorious), vendar mu beg ni uspel, uspelo pa mu je v težave spraviti zeleno majico.

Dylan Groenewegen je šele s pomočjo pomočnikov ujel glavnino, potem pa je sledila nejasna napaka v krožišču kilometer pred ciljem. V krožišču je bilo treba zaviti levo, Mezgec je zavil, Groenewegen pa je zavil desno, kjer pa ni bilo izhoda v smeri cilja. Luka je nadaljeval brez zelene majice, kazalo je že, da bo z lahkoto zmagal v sprintu, katerem je ostalo le nekaj kolesarjev, ki so pravilno zavili v krožišču. Vendar iz ozadja ga je presenetil Nizozemec Ide Schelling (Bora - Hansgrohe), ki je zdaj drugi v skupnem seštevku, Groenewegen ostaja v zelenem. Luka Mezgec je pred kraljevsko etapo na tretjem mestu.

 

***

Spremljali smo v živo
 

15:05
Velika napaka Mezgečeve ekipe, v krožišču je šel Groenewegen v napačno smer, Luka je ostal sam v ospredju, a ni mogel zmagati. Hitrejši je bil Ide Schelling (Bora - Hansgrohe):

15:02
Kakšna zmeda v zadnjem kilometru! Krožišče ... napačna smer ... Luka Mezgec je drugi!

15:01
Samo še 3 km do cilja v Postojni!

14:56
Zelena majica je na varnem v glavnini! 

14:54
Jalov napad Mohoriča. Groenewegen še ni ujel glavnino. Težko bo priključil.

14:53
Matej Mohorič
napada!

14:52
Lohača
je dobro prevetrila glavnino, vendar zelena majica je tudi zraven. Močan nasprotni veter piha, dežuje ... dirka se lomi ...

14:50
Planina pri Postojni redči peloton ... Mohorič napada! Na vrhu Lohače so že. Domen Novak je blizu. Mokra cesta je, že dežuje.

14:45
Še 15 km do cilja, glavnina hitro razpada ...

14:40
WT ekipe so prevzele vajeti pelotona. Zdaj ge na vso moč, sprinterjev se je treba otresti. Še vedno se spuščajo proti Planini. 

Postojna

 »To je nov svet. To je paradiž«, je vzkliknil Luka Čeč ob odkritju Postojnske jame davnega leta 1818. In od takrat smo postali del svetovnih čudes.

Smo na pragu burje, na prepihu vplivov z vseh strani neba. Tu, kjer Postojnska vrata kot prijazen naravni prehod že od nekdaj povezujejo Sredozemlje in srednjo Evropo, narava ustvarja samosvoja kraška čudesa – Postojna je svetovna zibelka krasoslovja.

Tu, kjer hlad gozdov boža poletne dni, podzemne skrivnosti pa vse leto zbujaj radovednost, je najboljše izhodišče za aktivno odkrivanje kraške narave, pristne kulture, zelenega podeželja in zanimivega mesta. Prav zaradi gozda in svežih poletij je Postojna vedno bolj prepoznana kot vrhunska destinacija za kolesarjenje – tako za zahtevne ljubitelje makadama, kot za izkušene gorske in treking kolesarje, urejene pa so tudi številne kolesarske poti in kolesarski poligoni za najmlajše in družine.

Že samo ime Postojna vabi ljudi, da ostanejo pri nas, saj pomeni tudi »postojáti ali postati«, kar boste kmalu ugotovili, da ni brez razloga. 

14:35
Glavnina je ujela vse ubežnike 20 km pred ciljem ... 

14:30
Kolesarji so zapustili Postojno, peljejo se proti Planini, potem sledi klanec čez Lohače ... sprinterji bodo imeli danes še veliko dela, če bodo hoteli priti z glavnino do zaključnih kilometrov.

14:26
Kolesarji so že v Postojni. Še 25 km potem se spet vrnejo v Postojno. Pet ubežnikov ima 45 sekund prednosti.

14:23

14:20
Kaže, da bo na cilju v Postojni deževalo. Oblaki se nabirajo, kolesarji pa so vse hitrejši, začel se je resen lov na ubežnike. 

14:15
Alessandro Iacchi
(Corratec – Selle Italia), Kristijan Koren, Lukas Meiler (Team Vorarlberg), Tomas Kalojiros (RRK Group – Pierre Baguette – Benzinol) in Mihael Štajnar (Slovenia), imajo še 40 sekund prednosti, 33 km pred ciljem.

Občina Ilirska Bistrica je druga največja občina v Sloveniji, ki leži tik ob meji s Hrvaško na jugozahodu. Reliefno razgibana z najvišjim vrhom Snežnik je pravi magnet za vse, ki radi svoj prosti čas preživijo aktivno, hkrati pa nudi dovolj mirnih in skritih kotičkov za prvovrstni oddih. Grad Prem, gradič na Mašunu in svetovno znan Lenassijev spomenik na Hribu svobode so le del kulturne dediščine, ki se jo splača obiskati z avtom ali pa kar na kolesu.

Trasa dirke bo speljana tudi skozi središče mesta, kjer bo leteči cilj pred občinsko stavbo. Povzpela se bo v Brkine in mimo znane stene v Podtabru nadaljevala nazaj proti "Belemu kamnu". Medtem ko slednji leži na kraških tleh, pa dolino reke Reke na drugi strani krasijo številne rečice in potoki, kjer so se v preteklosti vrtela številna mlinska kolesa, po katerih je Ilirska Bistrica tudi poznana. Tokrat se bodo vrtela kolesa najboljših kolesarjev sveta in domačini prihod karavane z veseljem pozdravljamo.

14:10

14:05
Ubežniki se ne predajo, trenutno imajo 55 minut prednosti pred glavnino, ki jo vlečejo Mezgečevi sotrpini, 40 km pred ciljem.

14:00
Ubežniki: Alessandro Iacchi (Corratec – Selle Italia), Kristijan Koren, Lukas Meiler (Team Vorarlberg), Tomas Kalojiros (RRK Group – Pierre Baguette – Benzinol) in Mihael Štajnar (Slovenia) imajo še minuto prednosti pred glavnino, 45 km pred ciljem v Postojni. Sprinterji so preživeli vse klance, torej se nam tudi danes obeta sprinterski obračun. Bo Groenewegen še tretjič zapored slavil?

13:55
Žalostno novico je sporočila njegova ekipa Bahrain Victorious, ki se je osebju bolnišnice v Churu zahvalila, da je storila vse v bitki za življenje 26-letnega Švicarja, ki je preminil danes ob 11.30. Do usodnega padca je prišlo včeraj popoldne, med spustom s prelaza Albula je pri hitrosti okoli 100 km/h izgubil nadzor nad kolesom in pristal v strugi potoka ob cesti. Reševalci so do njega prišli v dveh minutah in ga že takrat oživljali 25 minut.

image_alt
Tragedija na dirki po Švici, umrl je Gino Mäder

13:50

13:45
Kolesarji so že na klancu Šembije, ki sodi v 3. kategorijo, dolg je skoraj 4 kilometre.

13:40
Vid Jeromel
(KK Kranj), Viktor Potočki (Ljubljana Gusto Santic) sta odpadla zaradi krompirja in kislega zelja ... Alessandro Iacchi (Corratec – Selle Italia), Kristijan Koren, Lukas Meiler (Team Vorarlberg), Tomas Kalojiros (RRK Group – Pierre Baguette – Benzinol), Mihael Štajnar (Slovenia) pa nadaljujejo z begom, 60 km pred ciljem.

Občina Ig leži južno od Ljubljane, od katere jo loči le krajinski park Ljubljansko barje. Več kot 80 % občine spada pod območje NATURA 2000. V občini se nahajata dve skupini prazgodovinskih kolišč, ki sta vpisani na Unescov seznam svetovne dediščine.

Leta 2023 je bil za javnost odprt Morostig – hiša narave in kolišč, kjer obiskovalcem z razstavo, tematsko potjo in koliščem v naravni velikosti približamo naravno in kulturno dediščino.

Med izletniki so najbolj priljubljeni:

Iški vintgar, ozka soteska reke Iške, ki nudi hladno zavetje v vročih poletnih dneh

vrh Krima, s 1107 m najbližjega tisočaka Ljubljani

Marijino romarsko središče na Kureščku

naravna rezervata Iški morost in ribniki v dolini Drage, s pestrim živalskim in rastlinskim svetom

V občini Ig najdete veliko možnosti za kolesarjenje – za manj zahtevne mreža makadamskih in asfalti ranih cest po Ljubljanskem barju; bolj zahtevni kolesarji si lahko za gorski cilj izberejo Krim ali Kurešček.

13:35
Jeromel in Potočki sta odpadla iz ubežniške skupine ...

13:30
Glavnina se je strgala na klancu v Veliki Bukovici! Tudi ubežniki so razpadli ...

13:25
Mihael Štajnar
(Slovenia) bo dobil 100 kg krompirja in 20 kg finega kisanega zelja! Prvi je prečkal leteči cilj v Veliki Bukovici.

Leteči cilj za krompir in zelje. FOTO: Robi Jenko 
Leteči cilj za krompir in zelje. FOTO: Robi Jenko 

13:20
Tukaj je obvestilo za vse navijače, ki boste jutri na Kolovratu.
Cesta na Kolovrat ne bo zaprta cel dan, policija bo izvajala mobilno zaporo, vendar bo ta zaradi narave etape veliko daljša kot na običajnih odsekih dirke. Če želite biti na Kolovratu ob prvem prehodu kolesarjev morate biti tam vsaj 1 uro pred najhitrejšim možnim prihodom kolesarjev po časovnici (če boste prej še toliko bolje).

13:18
Kolesarji so na spustu, nekaj kilometrov pred Ilirsko Bistrico, 75 km pred ciljem. Še vedno imajo ubežniki 2 minuti prednosti.

13:15
Na Veliki Bukovici bodo prvemo Slovencu, ki pride na vrh vasi dali 100kg krompirja in 20 kg finga kisanga zelja!

13:10
Tudi danes bomo predstavili kraje skozi katere poteka današnja 3. etapa. 

Grosuplje

Kjer se konča glavno mesto Ljubljana in prične mehkoba dolenjskih gričev in zelenih dolin, kjer se mestni vrvež prepleta s tihožitjem podeželskih krajev, tam leži naša lepa občina Grosuplje. Pričakal vas bo topel stisk roke in prijazen nasmeh naših srečnih ljudi. Občina Grosuplje je razvojno naravnana, z močnim gospodarskim potencialom in dolgo tradicijo obrtništva in podjetništva.

Občina Grosuplje je mladim in starejšim prijazna občina, z bogatim kulturnim in športnim dogajanjem. Vsako leto v začetku junija se tradicionalno po ulicah Grosupljega in okoliških občin na kolesarskem maratonu s kolesi poda na pot preko tisoč kolesarjev in kar nas najbolj veseli, med njimi je mnogo mladih družin, ki se pridružijo ostalim kolesarjem na družinskem maratonu. Septembra pa vas toplo vabimo na vsakoletno prireditev Grosuplje v jeseni, na prijeten tridnevni festival za vse generacije.

Toplo vabljeni v našo lepotico Županovo jamo, jamo s čudovitimi podzemnimi  dvoranami polnimi kraških pojavov. V bližini se nahaja odlično ohranjen protiturški tabor Cerovo, ki je s sprehajalno potjo povezan do Loga pod vasjo Cerovo, kjer boste lahko našli čas za tišino, mir, meditacijo in opazovanje ptic. 

Ponašamo se s krajinskim parkom Radensko polje, ki je eno lepših kraških polj z Žabjo hišo, ki je 1. center ohranjanja narave v Sloveniji. Magdalenska gora pa je še polna arheološke dediščine iz halštatskega obdobja. Konjiček v našem grbu je našel svoje mesto prav zaradi kovinskega okraska, svastike štirih konjskih glav iz tistega obdobja, najdenega na Magdalenski gori. Ko boste raziskovali Slovenijo, vas vljudno vabim, poiščite nas na zemljevidu.

Potrebujete samo deset minut vožnje iz Ljubljane po dolenjski avtocesti, ki povezuje Ljubljano in Zagreb ali pa uporabite mestni avtobus številka 3G iz centra Ljubljane, lahko pa se pripeljete tudi z vlakom.

13:07
Ubežniki imajo še vedno 2 minuti prednosti, 90 km pred ciljem. 

13:05
Ubežniki so:

Alessandro Iacchi (Corratec – Selle Italia), Kristijan Koren (Adria Mobil), Vid Jeromel (KK Kranj), Viktor Potočki (Ljubljana Gusto Santic), Lukas Meiler (Team Vorarlberg), Tomas Kalojiros (RRK Group – Pierre Baguette – Benzinol), Mihael Štajnar (Slovenia). 

13:00
Tretja etapa od Grosuplja do Postojne je dolga 174 kilometrov. Za kolesarji je že prvi gorski cilj. Trenutno stanje na dirki: 7 kolesarjev ubežnikov ima 2:10 prednosti pred glavnino. Med ubežniki so tudi trije Slovenci.

29. dirka po Sloveniji, 3. etapa.
29. dirka po Sloveniji, 3. etapa.

***

Današnja 3. etapa od Grosuplja do Postojne je dolga 174 kilometrov. Na etapi so trije leteči in trije gorski cilji. Najtežji klanec je prav prvi na Rakitno, zadnji na Šembije sodi v 3. kategorijo, dolg je skoraj 4 kilometre. 

 

Zagotovo bo danes glavnina razpadla prej, kot je v prvih dveh etapah. Spet bo to dan za ubežnike, ki pa se bodo pred startom morali dobro ogreti, saj jih že v uvodnih kilometrih čaka težak klanec, dolg 9,2 kilometra, s povprečnim 5,5-odstotnim naklonom.

Nosilec modre majice, najboljšega na gorskih ciljih, Italijan Giovanni Aleotti (Bora Hansgrohe), bo zagotovo med tistimi, ki bodo skušali pobegniti že takoj po startu v Grosupljem, če bo hotel ubraniti majico. Naslednji klanec je na Planino, dolg 4,3 kilometra, sodi v 4. kategorijo in ne bo predstavljal ovire niti za ostale sprinterje, ki jim bo uspelo s prvo skupino premagati Rakitno.

Kolesarji bodo danes dvakrat v Postojni, prvič takoj po klancu na Planino, potem sledi Ilirska Bistrica, v kateri je tudi leteči cilj in Klanec na Šembijo, ki je dolg 3,9 kilometra in sodi v 3. kategorijo. Kolesarji se zatem spet vrnejo v Postojno, kjer bo najprej leteči cilj in potem še končni. 

Danes je idealen dan, da ubežnikom uspe priti v cilj pred glavnino. Favoriti za skupni seštevek bodo varčevali z močmi za jutrišnjo kraljevsko etapo, sprinterji pa bodo imeli danes težak delovnik, če se bodo hoteli spet medsebojno obračunati v sprintu.

Komentarji: