Mezgec četrti, Senechal presenetljivi zmagovalec

Luka Mezgec je bil blizu presenečenja, ki to ne bi bilo. Na koncu je bil četrti, zmagal je presenetljivo Francoz Florian Senechal.
Fotografija: Bo Luka končno Matthewsa popeljal do zmage? Foto:letour.fr/  Delo
Odpri galerijo
Bo Luka končno Matthewsa popeljal do zmage? Foto:letour.fr/  Delo

Najdaljša etapa na letošnji Vuelti je minila mirno in počasi. Povprečna hitrost 203 kilometrov dolge etape je bila komaj nekaj čez 49 kilometrov na uro. Končno smo gledali etapo in ostali na kavču, padcev ni bilo. Ne, niti Roglič ni padel, če si lahko malce oddahnemo in hudomušno pripomnimo, ker nam je na tej Vuelti povzročil že toliko stresa.

Ravninska 13. etapa, najdaljša na letošnji dirki po Španiji, je bila dolga  203,7 kilometra, potekala je od Belmeza do Villanueva de la Serene.
Organizator je najdaljšo etapo na dirki uvrstil po treh hribovitih etapah. Mojstri za mučenje kolesarjev so. In ne samo kilometrina, tudi vročina, je bila tista ovira, ki so jo kolesarji tudi težko premagali. 

Presenečenje številka ena letošnje Vuelte: Odd Christian Eiking, ostaja na prvem mestu. FOTO: Jorge Guerrero Afp
Presenečenje številka ena letošnje Vuelte: Odd Christian Eiking, ostaja na prvem mestu. FOTO: Jorge Guerrero Afp

 

Etapo so zaznamovali trije ubežniki, ki so zbežali že na samem začetku, ujeli pa so jih šele 20 kilometrov pred ciljem. Dolgo so se sprinterske ekipe pripravljale za sprint, potem pa je sledila zmešnjava. Moštvo, ki brani zeleno majico Fabia Jakobsena Deceuninck Quick-Step je tako močno pospešilo, da je odpadel tisti, ki bi pravzaprav danes moral zmagati - Fabio Jakobsen. Potem je kazalo, da bodo štirje volkovi, kot se imenujejo kolesarji Deceunincka prišli sami v cilj. Potem pa je že kazalo, da bodo ostali celo brez zmage. Strah je bil odveč, zmagal je Francoz, volk, Florian Senechal, Jakobsenov vodonoša.


Odličen je bil tudi Luka Mezgec, ki je nekje na poti proti cilju izgubil svojega liderja Matthewsa, vseeno je končal na odličnem četrtem mestu. Roglič, Tratnik in Polanc so končali z glavnino in niso izgubili časa. Skupni vrstni red je nespremenjen, Roglič ostaja na tretjem mestu.
 

Prvih 5. na 13. etapi:


1. Florian Sénéchal (Deceuninck-Quick Step)
2. Matteo Trentin (UAE Team Emirates)
3. Alberto Dainese (Team DSM)
4. Luka Mezgec (Team BikeExchange)
5. Stan Dewulf (AG2R-Citroën Team)



Spremljali smo v živo

17:39
Moštvo Deceuninck Quick-Step je najprej poskrbelo za očitno premoč v zadnjih treh kilometrih. Tako močno so potegnili, da je zelena majica Jakobsen odpadel. Vseeno je zmagal volk Florian Senechal ( Deceuninck Quick-Step ).
17:38
Kakšna zmešnjava na koncu! Senehal je zmagal!

17:37
Deceuninck je razstrelil peloton! Bodo prvi štirje? Jakobsen je odpadel, tako močno vlečejo njegovi klubski kolegi!

17:36
Samo, da ne padejo! Zdaj so čez celo cesto in letijo 60 km/h! Še 5 km!

17:35
Nekaj akcije pa le bo vsaj 7 km pred ciljem, čeprav je rdeča majica še vedno na tretji poziciji.

17:30
Sprinterske ekipe še niso prevzele pobude. Ekipa rdeče majice mora voditi glavnino 10 km pred ciljem. Tega že dolgo nismo videli na ravninskih etapah. Vsi komaj čakajo cilj, kot kaže.

17:25


17:20
Danes se jim res nikamor ne mudi. Dvomim, da bo danes povprečna hitrost 40 km/h na koncu etape. Kaže, da se res bojijo prihajajočih etap. Še 20 km, peloton je strnjen, vozijo 30 km/h.

17:15
image_alt
Roglič nam da ogromno veselja, strahu pa tudi


17:10


17:05
Philipsen
je odstopil v 11. etapi, torej kdo lahko prehiti Jakobsena? Demare? Matthews? 

17:00
Ubežniki so ujeti 28 km pred ciljem. Čakamo nove napade!

16:55
Junaki dneva!


16:50
13. etapa gre h koncu, še 35 km, prednost ubežnikov Diego Rubio (Burgos-BH), Alvaro Cuadros (Caja Rural-Seguros RGA), Luis Angel Mate (Euskaltel-Euskadi) je 50 sekund. Začele se bodo priprave za zaključni obračun sprinterjev.

16:45
Glavnina je še vedno strnjena. Vsi, ki so odpadli pri pospeševanju, so ujeli nazaj, ubežniki so že utrujeni, samo še 45 sekund prednosti imajo.

16:40
Mezgec
je pravkar dobil vrečko z malico. Ubežniki pa nimajo časa za malico. Torej bo njihova prednost zdaj še nekoliko narasla.
Še 45 km do cilja, po malici bo šlo najbrž zares. Povprečna hitrost na današnji 13. ravninski etapi je 39 km/h. Da, vsi varčujejo moči za prihajajoči etapi.

16:35
Ubežniki imajo spet več kot minuto prednosti 50 km pred ciljem. Ne vemo, kaj je pičilo glavnino, da so tako močno pospešili zdaj pa spet nedeljsko kolesarijo ...

16:30


16:26
Nič pretresljivega. So se že ustavili. Ubežniki imajo samo že 20 sekund prednosti.

16:25
No, nekaj dinamike na Vuelti! Glavnina razpada na vetru. Ineos sodeluje, peloton je na ešalonih, razpadel je na prafaktorje. Drama na Vuelti!

16:20


16:15
Glavnina je spet upočasnila. Trije ubežniki imajo 1:43 prednosti, 60 km pred ciljem.

16:10
Favoriti za sprinterske zmage so: Jakobsen, Demare in Matthews. Kdo še lahko preseneti? Danes bo izredno hiter zaključek; to lahko sodimo že po tem, da je trenutna povprečna hitrost na dirki 39 km/h.

16:05
Trije ubežniki Diego Rubio (Burgos-BH), Alvaro Cuadros (Caja Rural-Seguros RGA), Luis Angel Mate (Euskaltel-Euskadi) imajo še 1:21 prednosti, 70 km pred ciljem.

16:00
Kdor ima namen dirkati na skupni seštevek dirke se vidi tudi v tako ravninskih in sprinterskih etapah. Egan Bernal se je, kot kaže, že poslovil od želje po zmagi, že ves dan se vozi med zadnjimi kolesarji, celo vodonoša je postal. Nosi belo majico in najbrž se bo v nadaljevanju boril le še zanjo.

15:55
Tudi danes gledamo prekrasne posnetke Španije.


15:50
Mezgec
je zadnji mož (leadout), ki svojega liderja popelje do zaključka. Torej je najbolj odgovoren, da ga pripelje varno in najhitreje do zadnjih metrov, potem pa ga prepusti lastnim sposobnostmi in iznajdljivosti. Kakor je videti po televiziji, Mezgec delo opravlja dobro, ampak Matthewsa vedno zmanjka prav v zadnjih nekaj metrih. Včeraj je že res kazalo, da bo zmogel, vendar je spet malo manjkalo ...

15:45
Matthews nima niti ene zmage še letos. Bil pa je neštetokrat med deseterico ...

15:40
Michael Matthews ima popolno oskrbo od pomočnikov iz ekipe z Mezgecem na čelu, a ne more in ne more do zmage. Bliža se svetovno prvenstvo in Matthews je že nekaj časa eden izmed večjih osmoljencev. Mogoče je letošnje leto vse podrejeno nastopu  na najbolj pomembni enodnevni dirki v letu.

15:35
Sprinterske ekipe dobro skrbijo, da ubežnikov ne ujamejo prezgodaj. Če to naredijo, potem sledijo novi napadi in imajo spet polne noge dela. Najraje ubežnike dohitijo znotraj zadnjih 2o ali 10 km, tudi kasneje, če so tako dolge etape kot je današnja.

15:30
Današnja 13. etapa je ravninska, najdaljša na letošnji dirki po Španiji, dolga je 203,5 kilometra, poteka od Belmeza do Villanueva de la Serene.

image_alt
Nizozemci sporočili: z Rogličem je vse v redu, gremo naprej


Organizator je najdaljšo etapo na dirki uvrstil po treh hribovitih etapah. Mojstri za mučenje kolesarjev so. In ne samo kilometrina, tudi vročina, je tista ovira, ki jo bodo kolesarji tudi težko premagali. Včeraj je bilo zelo vroče, tudi do 41 stopinj, danes je nekoliko manj. Biti pet ur na kolesu v tej vročini je težko, posledice so lahko vidne tudi jutri in pojutrišnjem. Jutri in pojutrišnjem pa nista hriboviti etapi, temveč gorski. Da, Vuelta se pravzaprav začne z današnjo 13. etapo.

Še en zelo deloven dan za Luko Mezgeca. Njegov varovanec ne more in ne more do zmage, čeprav Luka odlično opravi svoje delo. Tudi Jan Polanc bo moral garati za Mattea Trentina. Jan Tratnik mora skrbeti za Jacka Haiga. Primož Roglič bo imel edino nalogo, da varno (brez padca) pride do ciljne črte. Včeraj so se na družabnih omrežjih navijači hecali, da je zanj bolje, da niti na trenažerju, ko se hladi po dirki, ne sname čelade. 

Trinajsta etapa nima niti enega kategoriziranega gorskega cilja in samo enega letečega, devet kilometrov pred ciljem. Etapa za ubežnike, etapa za sprinterje. Upamo, da bo varna in ne preveč hitra, kajti v soboto in nedeljo so na vrsti gore, ne hribi.

15:25
Glavnina vseskozi ubežnike drži na varni razdalji, trenutno zaostajajo oz. bežijo za 1:42. Najbrž jih bodo ujeli še pred edinim letečim ciljem.

15:20
Posnetek Rogličeve zmage na 11. etapi. Nekateri pravijo, da je uporabil nezemljsko moč, torej na 30-odstotnem klancu je v cilj prišel z verigo na velikem sprednjem zobniku (53 zob). In kako je držal krmilo?


15:15
Zanimiva trojka v begu. Samo Luis Angel Mate (Euskaltel-Euskadi) ima izkušnje z zmagami med profiji pa še on je slavil samo dvakrat, čeprav šteje 37 let. Prijatelji mu ljubkovalno rečejo El lince ali he bobcat in je klasičen baroudeur. Diego Rubio (Burgos-BH) dirka na Vuelti že četrtič zapored. Alvaro Cuadros (Caja Rural-Seguros RGA) pa pri 26. letih prvič na tritedenski dirki.


15:10
Danes se trenerji niso veliko ukvarjali s taktiko; kdor hoče sprintati naj poskrbi za ubežnike, zato že celo etapo na čelu glavnine gledamo kolesarje Deceunincka in Alpecina, ki imajo v svojih vrstah največja favorita za današnjo zmago. Občasno se jim pridružijo še kolesarji FDJ ekipe in Cofidisa. Tudi DSM ekipa je blizu in prav gotovo bodo kmalu priskočili na pomoč. Torej vse kaže na masovni sprint glavnine z Jakobsenom kot zmagovalcem.

15:05
Na cesti so trije ubežniki, ki imajo 2:13 prednosti, 111 km pred ciljem. Ubežniki so: Diego Rubio (Burgos-BH), Alvaro Cuadros (Caja Rural-Seguros RGA), Luis Angel Mate (Euskaltel-Euskadi), nihče ni nevaren za skupni seštevek, če ne pridejo vsaj eno uro pred glavnino v cilj, kar pa je nemogoče. 

15:00
Ravninska 13. etapa ni ravno palačinka, je najdaljša na letošnji dirki, temperatura zraka je 32 stopinj, temperatura v pelotonu pa ni ravno razgreta, povprečna hitrost v prvih 90 km je 38,7 km/h.
 

Komentarji: