Tudi zvezdnikom je Pogačar pokazal zobe

Izjemna kolesarska nedelja - Tadej Pogačar je dobil dirko v Algarveju, Primož Roglič pa vodi na UAE Touru. 
Fotografija: Tadej Pogačar je z napadom v drugi etapi oblekel majico vodilnega in jo zadržal do konca. FOTO: UAE Emirates
Odpri galerijo
Tadej Pogačar je z napadom v drugi etapi oblekel majico vodilnega in jo zadržal do konca. FOTO: UAE Emirates

Faro – Preskok med profesionalce bi bil za Tadeja Pogačarja težko bolj uspešen, že na svoji drugi etapni dirki med profesionalci je ugnal prav vse in domov odnesel rumeno majico. Za piko na i novega izjemnega vikenda za slovensko kolesarstvo je majico vodilnega oblekel tudi Primož Roglič v Združenih arabskih Emiratih.

Od lanske zmage na dirki Tour de'l Avenir o Pogačarju kot o enem največjih talentov govori ves kolesarski svet, takšnih predstav takoj po prestopu k UAE Emirates pa si vseeno ni upal napovedati praktično nihče. Pogačar je na poti do zmage dokazal, da je že zdaj izdelan kolesar z vsemi atributi, ki so potrebni za takšne uspehe. Začel je z iznajdljivo zmago v drugi etapi, kjer je na zadnjem vzponu v slogu izkušenega veterana počakal do zadnjih 100 metrov, nato pa v zaključku tekmecem odčital lekcijo.

Vsem, ki so Pogačarjevo zmago označili za splet srečnih naključij, je že naslednji dan zaprl usta s še bolj impresivno predstavo. Da je dober v vožnji na čas, je ne nazadnje dokazal že z drugim mestom na državnem prvenstvu, med pripravami z novo ekipo so precej dodelali tudi njegov položaj na kolesu za kronometer. Kljub vsemu je bilo peto mesto v Algarveju in le 17 sekund zaostanka za enim najboljših v boju z uro Stefanom Küngom veliko presenečenje, s katerim si je na široko odprl vrata do skupne zmage.
 

V načrtih za dirko ga ni bilo


Tadej Pogačar v rumeni majici. FOTO: UAE Emirates
Tadej Pogačar v rumeni majici. FOTO: UAE Emirates


»Takšnega kronometra res ni pričakoval nihče. Jasno, če zmagaš Avenir in se na dirki po Sloveniji boriš z Rogličem, potem moraš imeti izjemen pedigre. Je zelo spreten kolesar, dobro je treniral, zato smo se odločili, da ga pošljemo na Portugalsko, čeprav na začetku ni bil v načrtih ekipe. Izjemnen je,« je bil navdušen nad Pogačarjem tudi njegov športni direktor Allan Peiper. Najtežji test je 20-letnika čakal v zadnji etapi, ki jo je začel s pol minute prednosti v skupnem seštevku.

Že na predazdnjem vzponu je napadel drugi v skupnem seštevku Søren Kragh Andersen in si privozil več kot minuto prednosti slabih deset kilometrov pred ciljem, Pogačarjeva zmaga pa je visela na nitki. Na koncu je ciljno črto prečkal izmučen na šestem mestu, a z nasmehom, saj je z le 18 sekundami zaostanka za zmagovalcem zadnje etape Zdenekom Štybarjem potrdil svojo prvo zmago na etapnih dirkah med profesionalci. »Bil je hiter in zelo naporen dan, a je naša ekipa delovala dobro, sotekmovalci so res postorili zame vse, kar so lahko. Ko je Andersen napadel, me je malo zajela panika, a sta bila Petilli in Conti še pri močeh, zato smo se rešili nevarnosti. Kar težko je verjeti, da sem res zmagal, to je več kot sanjsko,« je pod izjemnih pet dni v Algarveju potegnil črto Pogačar.


 

Prišel, videl, zmagal


Primož Roglič v rdeči majici vodilnega. FOTO: AFP
Primož Roglič v rdeči majici vodilnega. FOTO: AFP


Na dirki svetovne serije UAE Tour je Primož Roglič začel sezono v svojem slogu – z majico vodilnega. Ekipa Jumbo Visma je 16 kilometrov dolg kronometer končala s povprečno hitrostjo kar 57 km/h in postavila najboljši čas, Roglič pa je ciljno črto prečkal prvi v ekipi in oblekel rdečo majico vodilnega. »Sem smo prišli z zelo močno ekipo za kronometer in danes smo vsem pokazali, kaj zmoremo. Lepo je, ko se ti stvari sestavijo tudi na cesti, bil je hiter kronometer, na koncu pa sem iz zadnjega ovinka prišel na prvem mestu in potem sem le še šprintal do črte. Majica vodilnega bo še dodatna spodbuda, to dirko si želimo zmagati, je pa do konca še nekaj zahtevnih etap, tako da zagotovo ne bo lahko,« je povedal Roglič, ki je oblekel prvo rdečo majico v zgodovini UAE Toura, ki je nastal z združitvijo dirk po Katarju in Bahrainu. Tam ga čaka še šest etap, tudi dve s ciljem na vzponu. 

Na dirki je tudi Jan Tratnik, ki se je že prvi dan dirke dokazal kot pomemben člen Bahrain Meride v ekipni vožnji na čas. ​»Danes je bila zelo pomembna etapa za našo ekipo. Bil je prvi test »novih« tekmovalcev v ekipni vožnji. Nihče ni vedel, kako se bomo odrezali, asmo tudi vedeli, da ne moremo biti slabi. Na koncu nam je uspelo iztržiti odlično tretje mesto, za prvo ekipno vožnjo je to več kot odlično. Počutil sem se zelo dobro, vsak tekmovalec je dal več kot svojih 110 odstotkov in na koncu smo naredili dober rezultat. To tudi pomeni, da smo v dobrem položaju za skupni seštevek, kjer ciljamo na Carusa in Nibalija. Z vožnjo in počutjem sem zelo zadovoljen in komaj čakam naslednje etape,« je Tratnik povedal po ekipnem kronometru. 
 

Preberite še:

Komentarji: