V Glasgowu prvi vrhunec drugega dela sezone

Kolesarska sezona se že ta vikend nadaljuje s klasiko v San Sebastianu in začetkom dirke po Poljski. 
Fotografija: Jan Tratnik bi rad izkoristil dobro formo, z rezultati pa se ne obremenjuje. 
Odpri galerijo
Jan Tratnik bi rad izkoristil dobro formo, z rezultati pa se ne obremenjuje. 

Prah se po koncu Toura še ni dobro polegel, kolesarska karavana pa ne počiva. Že ta konec tedna se dirke svetovne serije nadaljujejo v San Sebastianu in na Poljskem, za slovensko reprezentanco pa bo zelo pomembno tudi evropsko prvenstvo v Glasgowu, kjer ima visoke cilje predvsem Luka Mezgec.

V drugem delu sezone bo vrhunec nedvomno septembrsko svetovno prvenstvo v Innsbrucku, še pred tem pa slovenske kolesarje čaka kopica pomembnih dirk. Prva že to soboto v San Sebastianu, kjer se na enodnevni baskovski klasiki pomerijo najboljši hribolazci. Med seboj se bodo spopadli tisti, ki so Tour končali v odlični formi, med njimi je tudi Primož Roglič, in tisti, ki v Španiji šele začenjajo drugi del sezone z letnico 2018.

Hribovita trasa bi morala biti Rogliču pisana na kožo, a je vprašanje, kako se bo po napornem Touru njegovo telo odzvalo na teden dni tekmovalnega premora, bo pa Zasavec na štartni črti lahko povsem sproščen, saj je glavni cilj že izpolnil. In ko je Roglič sproščen, je vedno zelo nevaren. Za tem ga čaka nekaj premora in višinske priprave, formo pred SP, na katerem bo kandidat za odličja tako v kronometru kot na cestni dirki, pa bo pilil le še na septembrski dirki po Britaniji.
 

Tratnik želi izkoristiti dobro formo


V soboto se začenja tudi enotedenska dirka svetovne serije na Poljskem, ki je zaradi razgibanih etap vedno zelo nepredvidljiva. Dirka bo eden glavnih ciljev sezone za Jana Tratnika, ki je višinske priprave opravil v Livignu, v teh dneh pa z ekipo snujejo taktiko še na krajšem pripravljalnem kampu v poljskem Zabu.

»Ne vem še točno, kakšna bo moja naloga. Ker nimamo izrazitega šprinterja, se bom mogoče moral jaz pomeriti tudi v hitrih zaključkih. Podčrtal sem si peto etapo, v ostalih gorskih bom najverjetneje pomočnik. Želim predvsem izkoristiti dobro formo, v Londonu so se noge že začele dobro vrteti in prepričan sem, da bo na Poljskem še bolje. Ne obremenjujem se z rezultati, etape so lepe, grem uživat in pokazat svoj maksimum,« pred domačo dirko njegove ekipe CCC Sprandi napoveduje Tratnik. Ob Idrijcu bodo na Poljskem dirkali še Simon Špilak, Grega Bole, Domen Novak in Mezgec.

Luka Mezgec je lani zmagoslavno vzdignil roki v zrak na dirki po Sloveniji, če bi mu enako uspelo tudi v Glasgowu, bi celo leto nosil majico evropskega prvaka. 
Luka Mezgec je lani zmagoslavno vzdignil roki v zrak na dirki po Sloveniji, če bi mu enako uspelo tudi v Glasgowu, bi celo leto nosil majico evropskega prvaka. 

 

Ni nujno, da bo odločil šprint


Prav Mezgec si po razočaranju, ko je ostal brez mesta v ekipi za Tour, od drugega dela tekmovalnega ritma obeta veliko. Od začetka sezone ima podčrtano evropsko prvenstvo v Glasgowu prihodnjo nedeljo, kjer bo na tehnično zahtevni trasi v centru v širšem krogu adutov za zmago. Blizu je prišel že lani, ko je zaostal le za Alexandrom Kristoffom.

»Proga je zahtevna, na njej je nekaj tlakovanih odsekov in trije vzponi. V reprezentanci imamo kolesarje za vse možne razplete, saj zna biti ta proga zelo nepredvidljiva, na istem terenu je v preteklosti Mark Cavendish postal državni prvak, na igrah Commonwealtha pa je po pobegu slavil Geraint Thomas,« selektor Andrej Hauptman opozarja, da ni nujno, da bo o zmagovalcu odločil šprint. Na Škotsko bo ob Mezgecu odpeljal še Luko Pibernika, Boruta Božiča, Marka Kumpa, Roka Korošca in Mateja Mohoriča, ki bi lahko bil nevaren s pobegom v zaključku, kar je postala njegova specialiteta.

Komentarji: