Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Kolesarstvo

Vingegaard vse bližje Pogačarju

Slovenski kolesarski as Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) je ohranil vodstvo na lestvici Mednarodne kolesarske zveze, ki ga drži že 129 tednov zapovrstjo.
Tadej Pogačar izgublja prednost pred Jonasom Vingegaardom. FOTO: Anne-christine Poujoulat/AFP
Tadej Pogačar izgublja prednost pred Jonasom Vingegaardom. FOTO: Anne-christine Poujoulat/AFP
P. Z., STA
12. 3. 2024 | 08:58
12. 3. 2024 | 09:00
3:45

Slovenski kolesarski as Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) je ohranil vodstvo na lestvici Mednarodne kolesarske zveze Uci, ki ga drži že 129 tednov zapovrstjo. Se mu je pa zelo približal danski as Jonas Vingegaard (Visma-Lease a Bike), ki ima le še dobrih 400 točk zaostanka.

Pogačar je namreč izgubil točke, potem ko po zmagi na dirki Strade Bianche pretekli teden ni nastopal. Lani je v tem času dobil preizkušnjo Pariz-Nica in posledično izgubil točke za lestvico. Ob drugačnem programu za letošnjo sezono se mu je Vingegaard, ki je slavil na dirki od Tirenskega do Jadranskega morja, približal na vsega 437,5 točke.

Slovenski as ima na vrhu 6968 točk, Vingegaard je pri 6530,5 točke. Belgijec Remco Evenepoel (Soudal-Quick Step) je po drugem mestu na preizkušnji Pariz-Nici zdaj pri 6197,57 točke, v prvi peterici pa sta še Belgijec Wout Van Aert (Visma-Lease a Bike) in Slovenec Primož Roglič (Bora-hansgrohe).

Roglič je po devetem mestu v skupnem seštevku dirke Pariz-Nica zdrsnil s četrtega na peto mesto. Izgubil je velik del točk, ki jih je lani v enakem obdobju dobil ob zmagi na dirki med dvema italijanskima morjema.

Od Slovencev je 21. mesto na lestvici ohranil Matej Mohorič (Bahrain-Victorious), ki je zbral 2170 točk.

Od preostalih Slovencev je Jan Tratnik (Visma-Lease a Bike) po uspešnem začetku sezone 132., v primerjavi s prejšnjim torkom je izgubil šest mest. Luka Mezgec (Jayco-AlUla) je edini preostali Slovenec med najboljšimi 300 kolesarji, zaseda pa 262. mesto.

Ta teden bodo od Slovencev dejavni Pogačar, Domen Novak (UAE Team Emirates), Mohorič in Matevž Govekar (Bahrain Victorious), ki bodo nastopili na sobotnem prvem spomeniku sezone Milano-Sanremo. Mezgec pa bo dan prej dirkal na belgijski klasiki Bredene Koksijde.

V seštevku držav je Slovenija ohranila tretje mesto s 15.760 točkami. Na vrhu je Belgija s 23.394, druga pa je Danska z 19.421 točkami. Slovenija si je že ob koncu prejšnje sezone zagotovila polno kvoto kolesarjev (4) za nastop na cestni dirki na olimpijskih igrah v Parizu. V vožnji na čas bo lahko tekmoval en predstavnik.

Pri ženskah je še naprej na vrhu lestvice Nizozemka Demi Vollering (SD Worx). Kolesarke iz njene ekipe zasedajo prva štiri mesta, peta pa je od letos upokojena Nizozemka Annemiek van Vleuten.

Od Slovenk je najvišje Urška Žigart (LIV-AlUla-Jayco), ki zaseda 116. mesto. Dve mesti za njo je Eugenia Bujak (UAE Team ADQ), ki je po dobrih predstavah na nekaterih belgijskih klasikah napredovala za 17 mest. Med 200 najboljšimi je še Urša Pintar (BTC City Ljubljana Zhiraf Ambedo) na 172. mestu.

V seštevku držav je na vrhu prepričljivo Nizozemska pred Italijo in Belgijo, Slovenija je pridobila eno mesto in je zdaj 24. Na prihajajočih OI bo Slovenija s po dvema kolesarkama nastopila tako na cestni dirki kot v vožnji na čas.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine