Wellens prvi v cilju 5. etape, Roglič še vedno v rdeči majici

Najhitrejši izmed treh ubežnikov, je bil Belgijec Tim Wellens, Roglič z lahkoto prehitel vse v glavnini in zasedel 4. mesto.
Fotografija: Tim Wellens je bil v šprintu trojice ubežnikov najhitrejši. FOTO: Ander Gillenea/AFP
Odpri galerijo
Tim Wellens je bil v šprintu trojice ubežnikov najhitrejši. FOTO: Ander Gillenea/AFP

Primož Roglič je še enkrat pokazal, kdo je dirigent letošnje dirke po Španiji. V zaključku dirke je zlahka opravil z glavnino in celo zasedel četrto mesto, prvo za tremi ubežniki in Martinu ter Carapazu pobegnil za 4 sekunde.

Danes so imeli ubežniki obilico dela, da so pobegnili glavnini. Vse do stotega kilometra dirke jim to ni uspevalo kljub nenehnim poskusom. Šele pred prvim klancem je dvanajstim kolesarjem uspel ta podvig, vendar več kot dve minuti si niso mogli prikolesariti do vrha. Glavnina se je po prvem klancu še močneje pognala v lov, to sta najprej opazila Wellens (Lotto Soudal) in Arensman (Sunweb), zato sta skočila iz ubežniške skupine, kasneje se jima je pridružil še  Guillaume Martin (Cofidis). To je bila zmagovalna kombinacija, ki so med sabo obračunali v zahtevnem ciljnem šprintu. 

Dve minuti za njim je prispela tudi glavnina na čelu z Rogličem, ki je bil v šprintu najhitrejši in dosegel četrto mesto. Smolo v zadnjem ovinku je imel Irec Dan Martin, ki se je zapletel v padec, vendar je vstal nepoškodovan, prisodili so mu čas glavnine, a štiri sekunde za Rogličem. 

Jutri je na sporedu skrajšana kraljevska etapa, ki pa prav gotovo ne bo tako hitra, kot je bila današnja.
Primož Roglič ostaja v rdečem.  FOTO: Ander Gillenea/AFP
Primož Roglič ostaja v rdečem.  FOTO: Ander Gillenea/AFP


***
Spremljali smo v živo Vuelto in Giro


17:18
Roglič
z lahkoto do četrtega mesta!

17:16
Tim Wellens (Lotto-Soudal) ​je zmagovalec, drugi je  Guillaume Martin (Cofidis) in tretji Thymen Arensman (Sunweb)

17:14
Trojka je že pred ciljem! 

17:11
Zadnja dva kilometra cesta pelje navzgor, Roglič in glavnina imajo pred sabo še 6 km. Brez stresa v pelotonu!

17:08
Do cilja je še 7 km. 

17:05
Ubežnikom je prednost padla na 2:40.

17:00
Zadnji klanec na dirki: Alto de Fanlo 

1. Wellens, 
2. G. Martin, 
3. Arensman

16:55
Ubežniki so že na vrhu klanca, v glavnini je vse mirno, danes ne bomo videli napada na rdečo majico. Še en uspešen dan za Rogliča.

16:50
Ubežnikom gre zelo dobro, peloton je še vedno skupaj, nič ne kaže, da bodo danes še kaj lovili ubežnike. Do vrha klanca je še 3 km.

16:45
Thymen Arensman
(Sunweb), Guillaume Martin (Cofidis) in Tim Wellens (Lotto-Soudal) sose začeli vzpenjati na prelaz Petralba, njihova prednost je že 4:30, kaže, da bodo med sabo obračunali za zmago.Tako dobre kolesarje bo težko ujeti na zadnjem klancu.

16:40

16:37
Ineos Grenadiers je lov prepustil Jumbo Vismi. 

16:33


16:29
Pred kolesarji je samo še tretji, zadnji klanec današnje etape. Sledi zanimiv in težak vzpon na Alto de Petralba, kamor vodi široka cesta z dvema predoroma. Klanec spada v 2. kategorijo, dolg je 8,5 kilometra. Potem sledi spust v Sabinanigo, ki leži na vznožju Pirenejev, spust poteka po široki cesti, zadnja dva kilometra sta valovita in zahtevna. 

16:25
Ineos vleče peloton, Jumbo Visma je za njimi. Roglič je videti odlično. Še 36 km do cilja.

16:20
Tole na Giru je bilo pa stresno! Gremo nazaj na Vuelto. Prečkali so drugi gorski cilj, trije ubežniki imajo 3:28 prednosti pred pelotonom. Kuss je že poleg Rogliča.
Alto de Fanlo 

1. Wellens, 3 
2. Arensman, 2 
3. G. Martin, 1

16:12
Jai Hindley je novi nosilec rožnate majice! Enak čas imata, ampak očitno je bil bolje uvrščen po etapah.

16:10
Jai Hindley (Sunweb) in Tao Geoghegan Hart imata do sekunde enak čas po 20. etapi! No, kaj takega pa še ne! Zdaj štejejo desetinke...stotinke?

16:03
Geoghegan Hart
 je zmagovalec predzadnje etape! Hindley drugi. 

15:55
Almeida se bori za stopničke na Giru! Kelderman ni reagiral. 

15:48
Na Giru še 5 km do vrha, do cilja. Na Vuelti peloton zaostaja skoraj 3 min.

15:42
Na Giru gledamo dvoboj med Hindleyem in Geoghegan Hartom. 

15:37
Na Giru je samo še 11 km do cilja, na Vuelti 62 km. Giro že dolgo ni bil tako napet! Pred koelsarji je še zadnji vzpon na Sestrier, štirje so še v igri za rožnato majico, najbolje kaže Hindleyu (Sunweb).

15:35


15:30
Guillaume Martin
je dohitel Tima Wellensa in Thymena Arensmana, trije ubežniki imajo še 66 km do cilja.

15:27
Wellens (Lotto Soudal) in Arensman (Sunweb) sta minuto pred zasledovalci in dve minuti pred pelotonom. Še 9 km imata do vrha klanca. Roglič je v ospredju, čudno, da je v begu tudi Kuss, njegov zvesti pomočnik. Mar Roglič pripravlja napad?

15:25


15:20
Na Giru imata Hindley in Geoghegan Hart pol minute prednosti pred Keldermanom, ki je v rožnati majici. Do cilja imajo še 26 km.

15:17
Na Vuelti so se začeli vzpenjati na prvi današnji klanec, prelaz Vio leži na 1265 metrih višine, povprečen naklon vzpona je 4,7-odstoten, spada v 2. kategorijo klancev, dolg je 13,5 km.

15:15
Drama na Giru! Rožnata majica je odpadla! 

15:10
Wellens in Arensman sta napadla iz ubežniške skupine. Ineos Grenadiers in Jumbo-Visma vlečeta glavnino, ki zaostaja 1:10. Do cilja je še 77 km.

15:05
Končno lahko govorimo o begu. Trenutno je 12 kolesarjev 1:30 pred glavnino: Thymen Arensman (Sunweb), Sepp Kuss (Jumbo-Visma), Andrea Bagioli (Deceuninck-Quick Step), Guillaume Martin (Cofidis), Nelson Oliveira (Movistar) in Matteo Badilati (Israel Start-Up Nation) Robert Power, Mark Donovan (Sunweb), Callum Scotson (Mitchelton-Scott), Fred Wright (Bahrain-McLaren), Tim Wellens (Lotto Soudal) in Jefferson Cepeda (Caja Rural - Seguros RGA).

15:00
Imamo zanimiv beg 11 kolesarjev! Sepp Kuss (Jumbo-Visma), Andrea Bagioli (Deceuninck-Quick Step), Guillaume Martin (Cofidis), Nelson Oliveira (Movistar) in Matteo Badilati (Israel Start-Up Nation) Robert Power, Mark Donovan (Sunweb), Callum Scotson (Mitchelton-Scott), Fred Wright (Bahrain-McLaren), Tim Wellens (Lotto Soudal) in Jefferson Cepeda (Caja Rural - Seguros RGA).

14:58
Robert Power, Mark Donovan (Sunweb), Callum Scotson (Mitchelton-Scott), Fred Wright (Bahrain-McLaren), Tim Wellens (Lotto Soudal) in Jefferson Cepeda (Caja Rural - Seguros RGA) so v begu.

14:58
Napadi se kar vrstijo, današnja etapa je res napadalna. Robert Power, Mark Donovan (Sunweb), Callum Scotson (Mitchelton-Scott), Fred Wright (Bahrain-McLaren), Tim Wellens (Lotto Soudal) in Jefferson Cepeda (Caja Rural - Seguros RGA), imajo 10 sekund prednosti.

14:55
Na Vuelti je pred kolesarji še 90 km.

14:52
Kaže, da na Vuelti pred klancem ne bo nikomur uspelo pobegniti. Do zažetka prvega današnjega klanca je še manj kot 20 km.

14:48
Na Giru so prvič prečkali Sestrier. Peloton za ubežniki zaostaja za 4:00. Do cilj je še 40 km, čakata jih še dva vzpona na Sestrier!

14:45
Zanimivo, zakaj se je danes peloton odločil ne spustiti ubežnikov? 

14:42


14:37
Nič ne bo s pobegom. Peloton je skupaj.

14:33
Še se vrstijo napadi. Magnus Cort Nielsen (EF Pro Cycling) in Stan Dewulf (Lotto Soudal) sta se pridružila Cavagni (Deceuninck-Quick Step) in Amadorju (Ineos Grenadiers).

14:28
Povprečna hitrost je še vedno nad 50km/h, Cavagna in Amador imata 15 sekund prednosti pred glavnino.

14:22
Na Vuelti ni več ubežnikov. Do cilja je še 113 km.

14:20
Vzporedno spremljamo tudi Giro, danesgredo kar 3 krat do Sestriera, prava gorska etapa. Ubežniki imajo 5 min prednosti pred pelotonom, med njimi je tudi Jan Tratnik, do cilja je še 58 km. 
Ubežniki so:
Geoffrey Bouchard (AG2R La Mondiale), Andrea Vendrame (AG2R La Mondiale), Jan Tratnik (Bahrain McLaren), Filippo Fiorelli (Bardiani), Kamil Malecki (CCC), Elia Viviani (Cofidis), Davide Ballerini (QuickStep), Mikkel Frølich Honore (QuickStep), Pieter Serry (QuickStep), Tanel Kangert (EF Pro Cycling), Arnaud Demare (Groupama-FDJ), Simon Guglielmi (Groupama FDJ), Davide Cimolai (Israel Start-Up Nation), Matthew Holmes (Lotto-Soudal), Einer Augusto Rubio Reyes (Movistar), Davide Villella (Movistar), Amanuel Gebreigzabhier  (NTT), Matteo Sobrero (NTT), Julien Bernard (Trek Segafredo), Nicola Conci (Trek Segafredo) in Brandon McNulty (UAE Team Emirates).

14:15
Caja Rural in EF si najbolj prizadevata v lovljenju ubežnikov.

14:10
V prvi uri dirkanja je povprečna hitrost kar 52,6 km/h!

14:05
Prvih 110 kilometrov je valovitih, ravnine skorajda ni, potem pa se začne 13,5 kilometra dolg klanec na Alto de Vio, ki leži na 1265 metrih višine, povprečen naklon vzpona je 4,7-odstoten, spada v 2. kategorijo klancev.

14:00
Največ dni v vodilni majici: Alex Zülle, 48
Največkrat zmagovalec v točkovanju za pikčasto majico: Jose Luis Laguia, 5
Največkrat v zeleni majici: Sean Kelly, Laurent Jalabert in Alejandro Valverde, 4

Največja razlika v skupnem seštevku: Delio Rodriguez pred Juliánom Berrenderom, leta 1945, 30:08
Najmanjša: Eric Caritoux pred Albertom Fernandezom, leta 1984, 6 sekund

13:55
40 km je za kolesarji, peloton zaostaja za ubežniki 24 sekund.

13:50
Povprečna hitrost v prvih 30 km je kar 52 km/h. Skoraj pol minute imajo ubežniki prednosti. Peloton jih še vedno lovi.

13:45


13:40
Za kolesarji je že 30 km. Caja Rural in Burgos BH ne spustijo ubežnikov.

13:35
Največ zmag: Roberto Heras, 4
Največ etapnih zmag: Delio Rodriguez, 39
Največ etapnih zmag na eni dirki: Freddy Maertens, leta 1977, 13
Največ kronometrskih zmag: Abraham Olano, Alex Zülle in Tony Rominger, 6
Največ zmag po državah: Španija, 31

13:30
Peloton še vedno ne popušča. Med ubežniki je tudi Alex Edmondson. Njihova prednost je 24 sekund.

13:27


13:25
Ubežniki so še vedno na muhi pelotona, ne morejo se odcepiti, še vedno imajo okol 20 sekund prednosti, prekolesarili so že 20 km.

13:20
Roglič ne bo šel na Tourmalet.
Slovenski zvezdnik je zasedel 2. mesto v 3. etapi Vuelte, ki je morala zaradi protikoronskih ukrepov spremeniti traso predvidene kraljevske etape. »To ni v naših rokah, sprejeli bomo, karkoli bo. Sreča je, da lahko dirkamo in ljudem doma nudimo spektakel,« je še dejal Roglič. Kmalu za tem so prireditelji sporočili, da nedeljska 6. etapa ne bo karavane popeljala v Francijo ter se končala na kultnem vzponu na Tourmalet. Tega ne dovoljujejo francoski ukrepi v boju proti koronavirusu, zaradi katerih so morali spremeniti tudi traso sobotne 20. etape Gira, ki bi prav tako morala prečkati francosko ozemlje. Tako bo 6. etapa Vuelte precej manj spektakularna, kot je bilo predvideno. Še vedno bo gorska, začela se bo v Biescasu in se po 146,4 km končala s ciljnim vzponom 1. kategorije na Aramon Formigal (1790 m) v Aragoniji.

13:15
»Etapa se zdi primerna za ubežnike, vsekakor pa bo morala biti naša ekipa že na začetku v ospredju, da bomo videli, kaj se bo dogajalo. Tudi cesta proti cilju se nekoliko vzpenja, tako da tudi kandidate za vrh v skupnem seštevku bržkone čaka bitka. Ko si v vodstvu, lahko vsak dan kaj pričakuješ, vseskozi moraš biti pripravljen in osredotočen,« je pred štartom povedal Primož Roglič.

13:10
Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma), Mattia Cattaneo (Deceuninck-Quick Step), Rui Costa (UAE Team Emirates), Robert Power, Michael Storer in Martin Salmon (Sunweb), Omar Fraile (Astana), Romain Seigle (Groupama-FDJ), Will Barta (CCC Team), Stan Dewulf (Lotto Soudal), Guillaume Martin in Fernando Barcelo (Cofidis) in Pim Ligthart (Total Direct Energie)m imajo 20 sekund prednosti. 

13:05
5. etapa se je začela! Martin Salmon (Sunweb) je prvi napadel. Danes je štartalo 167 kolesarjev. Prvih 110 km je valovitih, klancev ni, zato pričakujemo beg večje skupine.

13:00
Z zaprto vožnjo se bo začela 5. etapa dirke po Španiji. V rdeči majici je že od konca prve etape naprej Primož Roglič, v beli majici je Španec Enric Mas, zeleno je Roglič posodil Martinu, v pikčasti je še naprej Carapaz. 


***
Zahtevna 5. etapa od Huesce do Sabiñaniga, v kateri bo Primož Roglič branl le pet sekund prednosti pred Danom Martinom, je dolga 184 kilometrov in spet spada med hribovske. Prvih 110 kilometrov je valovitih, ravnine skorajda ni, potem pa se začne 13,5 kilometra dolg klanec na Alto de Vio, ki leži na 1265 metrih višine, povprečen naklon vzpona je 4,7-odstoten, spada v 2. kategorijo klancev.

image_alt
Roglič bo storil vse, da bo rdeč v Madridu


Sledi kratek spust in takoj vzpon na najprej nekategoriziran klanec in naprej na vrh 3. kategorije Alto de Fanlo, ki je današnji najvišji vrh dirke, leži 1365 metrov nad morjem. Vzpon je dolg 6,4 kilometra, povprečen naklon je 4-odstoten, vendar ima v zaključku nekaj hudih strmin.Z vrha Fanla sledi hiter 22 kilometrov dolg spust v Fiscal, kjer kolesarje čaka edini leteči cilj, šprint za zeleno majico. Sledi zanimiv in težak vzpon na Alto de Petralba, kamor vodi široka cesta z dvema predoroma. Klanec spada v 2. kategorijo, dolg je 8,5 kilometra. Potem sledi spust v Sabiñanigo, ki leži na vznožju Pirenejev, spust poteka po široki cesti, zadnja dva kilometra sta valovita in zahtevna.

Zadnjič so bili kolesarji v tem mestu leta 2008, ko je zmagal Greg Van Avermaet pred Davidejem Rebellinom in Juanom Flecho.
Profil 5. etape. FOTO: Infografika Delo 
Profil 5. etape. FOTO: Infografika Delo 

Komentarji: