Roglič ne bo šel na Tourmalet

Slovenski zvezdnik je zasedel 2. mesto v 3. etapi Vuelte, ki je morala zaradi protikoronskih ukrepov spremeniti traso predvidene kraljevske etape.
Fotografija: Primož Roglič je bil po zmagi v uvodni etapi dvakrat drugi in še vedno nosi rdečo majico. FOTO: Ander Gillenea/AFP
Odpri galerijo
Primož Roglič je bil po zmagi v uvodni etapi dvakrat drugi in še vedno nosi rdečo majico. FOTO: Ander Gillenea/AFP

Primož Roglič v 3. etapi Vuelte, pred katero se je od dirke poslovil poškodovani Matej Mohorič, sicer ni slavil zmage, je pa z drugim zaporednim 2. mestom ubranil rdečo majico vodilnega. Na vzponu na Laguno Negro je bil najmočnejši Irec Dan Martin, ki je tudi najbližji zasledovalec slovenskega zvezdnika v skupnem seštevku, na dirki po Španiji, ki je morala zaradi koronskih omejitev v Franciji tudi nekoliko spremeniti svojo traso. Predvidena kraljevska 6. etapa ne bo šla na Tourmalet.

Vse, kar je bilo ključnega v 3. etapi, pa se je danes zgodilo na 10-kilometrskem vzponu na Laguno Negro, na katerem so pobudo prevzeli kolesarji Ineosa in peklenski tempo za svojega kapetana Richarda Carapaza navijali do najbolj zahtevnega zadnjega kilometra. V težave je vmes zašel Esteban Chaves (Mitchelton Scott), ki je moral v najbolj neugodnem trenutku zaradi okvare zamenjati kolo.Izgubil je stik s skupino favoritov, ki se je je držal v uvodnih etapah. Zraven pa je kajpak bil Roglič, ki je bil vse do zadnjega v boju za svojo drugo etapno zmago na 75. dirki po Španiji. Šprint navkreber je začel na tretjem položaju in nekoliko zaprt. Z zadnjim pospeškom je obšel Carapaza, ne pa tudi Martina, ki je tako slavil svojo prvo zmago, odkar je prestopil k ekipi Israel Start Up Nation. Z odbitnimi sekundami (za zmago jih je prejel 10, Roglič pa za 2. mesto 6) se je rdeči majici približal na vsega pet sekund.


Lahko bi slavil kakšno zmago več


Glavno je, da ostaja na plečih Primoža Rogliča, ki jo bo jutri v 4. etapi prvič branil v ravninski (bržkone tudi vetrovni) preizkušnji, potem ko so bile uvodne tri hribovite in gorske. »Ni bil lahek dan, bilo je vetrovno in deževno, za nameček je bil tudi vzpon zahteven. Naša ekipa je spet zelo dobro opravila svoje delo in bili smo blizu zmagi. Čeprav je nismo slavili, je bil na koncu to za nas dober dan. V šprintu je bil Dan Martin najmočnejši in zaslužil si je zmago. Kako sem zadovoljen z dosedanjim izplenom? Od prvih treh etap sem dobil le eno, lahko bi bilo tudi bolje. Sicer pa smo vse dneve doslej dirkali na polno, če bo nadaljevanje tudi takšno, bo ta Vuelta izjemno zahtevna,« je po eni zmagi in dveh 2. mestih povedal Roglič, ki na novinarski konferenci še ni vedel, kakšna bo sprememba trase.

»To ni v naših rokah, sprejeli bomo, karkoli bo. Sreča je, da lahko dirkamo in ljudem doma nudimo spektakel,« je še dejal Roglič. Kmalu za tem so prireditelji sporočili, da nedeljska 6. etapa ne bo karavane popeljala v Francijo ter se končala na kultnem vzponu na Tourmalet. Tega ne dovoljujejo francoski ukrepi v boju proti koronavirusu, zaradi katerih so morali spremeniti tudi traso sobotne 20. etape Gira, ki bi prav tako morala prečkati francosko ozemlje. Tako bo 6. etapa Vuelte precej manj spektakularna, kot je bilo predvideno. Še vedno bo gorska, začela se bo v Biescasu in se po 146,4 km končala s ciljnim vzponom 1. kategorije na Aramon Formigal (1790 m) v Aragoniji.

Profil nove trase 6. etape Vuelte. FOTO: La Vuelta
Profil nove trase 6. etape Vuelte. FOTO: La Vuelta

 

Lani rebra, letos lopatica


Današnji dan se je sicer slabo začel za Slovence. Iz ekipe Bahrain McLaren so sporočili, da na štartu ne bo Mateja Mohoriča, ki je padel v 2. etapi, zdravniški pregled pa je pokazal, da je utrpel zlom lopatice.

Matej Mohorič je drugo leto zapored zaradi padca predčasno končal sezono. FOTO: Jure Eržen/Delo
Matej Mohorič je drugo leto zapored zaradi padca predčasno končal sezono. FOTO: Jure Eržen/Delo


»​Izvid rentgenskega slikanja je pokazal, da ima kolesar komplicirani zlom lopatice. Operacije ne bo potreboval, kost pa se bo celila nekaj tednov,« je sporočil zdravnik moštva Simone Uliari. »Počutim se dobro, vendar zaradi zloma ne bom mogel nadaljevati dirke. Škoda za nesrečo, saj sem imel že za drugo etapo visoke cilje, pa še nekaj etap je na sporedu, kjer bi lahko dosegel dober rezultat,« pa je za klubsko spletno stran povedal Mohorič. Tako kolesar iz Podblice že drugo leto zapored predčasno končuje sezono zaradi padca. Lani se mu je nesreča pripetila na dirki po Hrvaški, pri padcu v Zadru si je zlomil dve rebri.

Profil 4. etape Vuelte. FOTO: Infografika Delo
Profil 4. etape Vuelte. FOTO: Infografika Delo

Preberite še:

Komentarji: