Sprinterski obračun Avstralcu Groevesu, Roglič ostaja na 2. mestu

Veliki sprinterski obračun na 11. etapi se je končal s presenetljivim zmagovalcem!
Fotografija: Remco Evenepoel ostaja v rdečem. FOTO: Jorge Guerrero/AFP
Odpri galerijo
Remco Evenepoel ostaja v rdečem. FOTO: Jorge Guerrero/AFP

Mladi kolesarji nadaljujejo z zmagami na letošnji Vuelti. Na današnji 11. ravninski etapi je presenetljivo slavil 23-letni Avstralec Kaden Groeves (Team BikeExchange - Jayco). To je njegova največja zmaga v karieri. 

Ravninska etapa je bila nepričakovano počasna, na cilju je bila povprečna hitrost samo 37,8 kilometra na uro. Videli smo klasični sprinterski obračun glavnine. 

Etapo je zaznamoval trio ubežnikov, kar je tudi bilo proti pričakovanjem. Danes smo bili prepričani, da bo glavnina v beg izpustila veliko skupino kolesarjev, ki v skupnem seštevku niso nevarni, a zgodilo se je drugače. Trojica: Jetse Bol (Burgos-BH), Vojtech Repa (Kern Pharma) in Joan Bou (Euskaltel-Euskadi) je bežala pred glavnino, ki jih ni izpustila na več kot dve minuti prednosti. Zadnjega trmastega baroudeurja, ubežnika, je glavnina ujela šele 26 kilometrov pred koncem 192-kilometrske etape.

Roglič in Polanc sta bila vso etapo na varnem v pelotonu. Hud padec je spet k odstopu prisilil svetovnega prvaka Juliana Alaphilippa. S tem je Remco Evenepoel ostal brez glavnega pomočnika.

Danes smo pričakovali obračun med Pedersenom, Merlierjem in Ackermannom, a mladi Avstralec je presenetil vse in zmagal v velikem slogu. 

Jutri kolesarje čaka gorska etapa s ciljem na vrhu klanca prve kategorije.

1. Kaden Groves (BikeExchange-Jayco)
2. Danny van Poppel (Bora-Hansgrohe)
3. Tim Merlier (Alpecin-Deceuninck)
4. Juan Sebastian Molano (UAE Team Emirates)
5. Mads Pedersen (Trek-Segafredo)

***

Spremljali smo v živo

17:59
Presenečenje! Kaden Groeves (Team BikeExchange - Jayco) je zmagovalec 11. etape!

17:57
Jumbovci močno vlečejo glavnino ...

17:55
Še 5 km do cilja ... zdaj gre na vso moč ... vse je pripravljeno za šprinterski ognjemet.

17:50
Mads Pedersen
(Trek-Segafredo) je bil najhitrejši na letečem cilju.

17:45
10 km pred ciljem je leteči cilj!

17:40
V ospredju pelotona so ekipe: BikeExchange-Jayco, Bora-Hansgrohe, Movistar, Cofidis, Quick-Step Alpha Vinyl in Ineos Grenadiers. Kolesarji so čez celo cesto, ne pomnim, kdaj je bila ravninska etapa tako počasna! Samo 37,8 km/h je trenutna povprečna hitrost na dirki. Po najpočasnejši časovnici bi morali bili v cilju ob 17:30, še 16 km do cilja! Precej bodo zamudili danes.

17:35
Pascal Ackermann
, Tim Merlier, Mads Pedersen, so današnji favoriti ... še 20 km do cilja.

17:30

17:25
26 km pred ciljem je peloton ujel še zadnjega ubežnika. Dirka za današnjo etapno zmago se začenja znova. Mads Pedersen naj bi bil danes glavni favorit za etapno zmago.

17:20
Danes so si kolesarji na Vuelti vzeli izletniški dan. Povprečna hitrost je 37 km/h, manj kot 30 km do cilja, ubežnik se še ni predal.

17:15
Lov na edinega ubežnika se je začel 30 km pred ciljem. Šprinterske ekipe ne bodo imele težkega dela, Jetse Bol (Burgos-BH) je sam na vetru ...

17:10
35 km do cilja, Bol ima še 48 sekund prednosti pred glavnino.

17:07

17:00
Povprečna hitrost na današnji etapi je samo 37 km/h! Kar je neverjetno počasi za ravninsko etapo.

16:55
Jetse Bol (Burgos-BH) je odločen iti do konca, čeprav mu ne more uspeti, šprinterski apetiti so danes veliki.

16:50
Vojtech Repa
(Kern Pharma) in Joan Bou (Euskaltel-Euskadi) sta že v pelotonu, Jetse Bol (Burgos-BH) pa še vedno solira 1.52 pred vsemi.

16:45

16:40
Jetse Bol
(Burgos-BH) gre solo!  Vojtech Repa (Kern Pharma) in Joan Bou (Euskaltel-Euskadi) se ne trudita z lovom. Glavnina zaostaja 1:23, 50 km do cilja.

16:35
Remco
je ostal brez pomembnega pomočnika Alaphilippa, tako kot je Roglič ostal brez Kussa. To že lahko spremeni taktiko Quick Stepa in Jumbo Visme. 55 km pred ciljem, ubežna trojka ima 1: prednosti.

16:33
Julian Alaphilippe
(Quick-Step Alpha Vinyl) ne bo nadaljeval z dirko. Poškodba desne rame ali komolca ali ključnice. Vojtech Repa (Kern Pharma) je medtem spet z dvema ubežnikoma.

16:30
Pravkar je Rogličev trener Grischa Niermann za televizijo GCN Eurosport razlagal o trenutnem stanju na Vuelti. Ničesar novega ni povedal, razen, da se bo Roglič boril do konca. No, tudi to ni novo, to že dobro vemo. Povedal je, da moramo biti potrpežljivi, saj smo šele na polovici Vuelte. Pravkar je hudo padel Remcov pomagač svetovni prvak Alaphilippe!

16:25
Padec v ubežniški skupinici! Vojtech Repa (Kern Pharma) je na tleh.

16:20

16:15
Razlog za tako nizko povprečno hitrost (38 km/h) ni samo močan čelni veter, ampak tudi jutrišnja etapa, ki se konča na vrhu klanca 1. kategorije. Spet. Torej favoriti danes varčujejo z močmi, kolikor se to da na tako vetrovni etapi. Šprinterske ekipe pa se še niso odločile za lov na ubežnike. 

16:10
70 km do cilja, trije ubežniki: Jetse Bol (Burgos-BH), Vojtech Repa (Kern Pharma) in Joan Bou (Euskaltel-Euskadi) imajo spet 2:13 prednosti.  

16:05
Vseeno počakajmo do konca Vuelte, ki je Remcova šele druga tritedenska dirka. Prva je bila Giro leta 2021, na katerem je odstopil zaradi slabega počutja. Posledice padca na dirki Lombardija, ki je bila leto prej izjemoma avgusta zaradi korone, tradicionalno je ta dirka oktobra, so bile prehude. Spomnimo se, kako je na Lombardiji poletel čez most v globino. Takrat je bilo videti, da je njegove kariere konec. 

16:00
Če Remco zmaga na letošnji Vuelti potem, bo zagotovo prišel tisti čas, ki so ga obljubljali mnogi kolesarski strokovnjaki. Remcov talent je bil v mladinskih kategorijah tako izrazit, da je preskočil celo kategorijo U23, kolesarjev do 23 let. Ni edini, tudi Pogačar je bil samo pol leta v tej kategoriji. Ampak Remco je bil med mladinci drugačen kolesar od vseh dosedanjih mladincev v zgodovini. S solo vožnjo je zmagal skoraj vse dirke, na katerih je štartal. In potem je z 19 leti prišel med profesionalce in istega leta zmagal na španski klasiki San Sebastian. Soliral je. 

15:55
Kako premagati Remca Evenepoela se sprašujejo v Jumbo Vismi. Če pa s tako močjo prevozi celo Vuelto se bodo spraševale vse ekipe v World Touru.

15:50
Danes je dan, ko bodo favoriti za skupni seštevek, morali dan preživeti varno v zavetrju svojih pomočnikov. Primož Roglič si je včeraj še povečal zaostanek za Remcom Evenepoelom, ampak dirka je še zelo dolga in marsikaj dobrega zanj se lahko še zgodi. Zdaj bodo morali športni direktorji Jumbo Visme iz rokava izvleči poteze, ki bodo Rogliča vrnile bližje rdeči majici. Kaj bodo naredili, lahko samo ugibamo. Čakati na Remcov slabi dan? Težko, da ga bomo letos videli po tem, kar je prikazal do 11. etape. 

Včeraj smo videli enega izmed najbolj razburljivih in najhitrejših kronometrov v zgodovini nasploh. Remco je potrdil govorice, da je dokončno zrel za kariero kakršne že dolgo, dolgo nismo videli. 

15:45
Veter zdaj piha z leve strani ...

15:40
Ubežniška trojica počasi izgublja moč, glavnina zaostaja 1:36. Jasno, saj imajo direkten čelni veter, piha 18 km/h. Povprečna hitrost na dirki je le 38 km/h. Do cilja je še 85 km. Danes bodo dolgo v službi ...

15:35
Roglič
je včeraj po etapi izjavil, da je ponosen na svoj kronometer. Da ga je prevozil optimalno, zato se še bolj veseli nadaljevanja Vuelte. Kaj pa o Remcu? Povedal je, da je Remco pač odličen kolesar in je bilo samo vprašanje časa, kdaj bo stopil še stopnico višje. Več kot očitno je, da je trenutno v življenjski formi. 

15:30
Skupni vrstni red po 10. etapi

1. Remco Evenepoel (Bel/Quick-Step) 34:35:50
2. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma) +2:41
3. Enric Mas (Špa/Movistar) +3:03
4. Carlos Rodriguez (Špa/Ineos Grenadiers) +3:55
5. Simon Yates (VBr/Bikeexchange) +4:50
6. Juan Ayuso (Špa/UAE Team Emirates) +4:53
7. Joao Almeida (Por/UEA Team Emirates)  +6:45
8. Miguel Angel Lopez (Kol/Astana)  +6:50
9. Tao Geoghegan Hart (VBr/Ineos Grenadiers) +7:37
25. Jan Polanc (Slo/UEA Team Emirates) +15:13

15:25
Po včerajšnji etapi je tudi Roglič ostal brez besed. Prevozil je enega od svojih najboljših kronometrov, na koncu pa ga je Remco prehitel za kar 48 sekund na 30,9 km dolgi razdalji. Razlika ne bi tako bodla v oči, če Roglič ne bi bil olimpijski prvak v tej disciplini in v bistvu specialist za posamično vožnjo na čas. 

15:20
V kolesarskih medijih še vedno odmeva včerajšnja zmaga Evenepoela nad Rogličem. Na drugi Evenepoelovi tritedenski dirki je bila to njegova prva etapna zmaga. Vendar bolj v oči bode njegova povprečna hitrost na včerajšnjem kronometru.

15:15

image_alt
Roglič je bil vrhunski, Evenepoel vesoljski

Vožnji na kronometer ne pravijo zastonj ura resnice. To je preizkušnja, ki najbolj iskreno razkrije razmerja moči med kolesarji, in na 77. Vuelti je potrdila, da je letos na španskih cestah najmočnejši Remco Evenepoel (Quick Step). Belgijski as je bil razred zase na 30,9 km dolgi preizkušnji v Alicanteju, s katero je vrhunsko opravil tudi Primož Roglič (Jumbo Visma). Ne pa šampionsko, kot smo bili od njega vajeni v minulih letih. Če v nadaljevanju dirke ne bo prišlo do velikega zasuka, je njegov doseg tokrat 2. mesto.

15:10

15:05
Danes se kolesarjem nikamor ne mudi. Povprečna hitrost je samo 39 km/h. 100 km pred ciljem, peloton zaostaja 2:12. 

15:00
Jetse Bol (Burgos-BH), Vojtech Repa (Kern Pharma) in Joan Bou (Euskaltel-Euskadi) so v begu. Peloton zaostaja 3 minute, 115 km pred ciljem. Tudi danes je vroče, 31 stopinj. Velika izguba za Ineos, Pavel Sivakov je pozitiven na testu covid-19, prav tako Simon Yates (BikeExchange-Jayco).

11. etapa je ravninska samo na papirju. FOTO: Delo/Gm Igd
11. etapa je ravninska samo na papirju. FOTO: Delo/Gm Igd

***

77. dirka po Španiji se nadaljuje z ravninsko etapo dolgo, 191 kilometrov od ElPozo Alimentacióna do naravnega parka Cabo de Gata, povsem na jugu Španije.

Na papirju je to ravninska etapa s 1592 višinskimi metri, ki se nekako razgubijo na skoraj dvestokilometrski razdalji. Etapa brez gorskih ciljev je zagotovo ravninska. Ima tudi samo en leteči cilj deset kilometrov pred ciljem. 

Etapa, rezervirana za sprinterje, kar jih je še ostalo na dirki. Spomnimo se, včeraj je moral dirko zaradi pozitivnega testa na covid-19 zapustiti tudi nosilec zelene majice Sam Bennett (Bora Hansgrohe). Novi kolesar v zelenem je Mads Pedersen (Trek Segafredo).

Sprinterjem pa lahko delo vzame večja skupina ubežnikov. Dvomimo, da se bo na tako dolgo in ravno etapo odpravila manjša skupinica baroudeurjev, ubežnikov.

Remco Evenepoel se zdi nepremagljiv, ampak ... FOTO: Jorge Guerrero/AFP
Remco Evenepoel se zdi nepremagljiv, ampak ... FOTO: Jorge Guerrero/AFP

Danes je dan, ko bodo favoriti za skupni seštevek morali dan preživeti varno v zavetrju svojih pomočnikov. Primož Roglič si je včeraj še povečal zaostanek za Remcom Evenepoelom, ampak dirka je še zelo dolga in marsikaj dobrega zanj se lahko še zgodi. Zdaj bodo morali športni direktorji Jumbo Visme iz rokava izvleči poteze, ki bodo Rogliča vrnile bliže rdeči majici. Kaj bodo naredili, lahko samo ugibamo. Čakali na Remcov slab dan? Težko, da ga bomo letos videli po tem, kar je prikazal do 11. etape. 

Včeraj smo videli enega izmed najbolj razburljivih in najhitrejših kronometrov v zgodovini nasploh. Remco je potrdil govorice, da je dokončno zrel za kariero, kakršne že dolgo, dolgo nismo videli. 

Komentarji: