Za rožnato majico je Froome vstal kot feniks iz pepela (VIDEO)

Chris Froome je pokazal bržkone najboljšo predstavo kariere in dva dni pred koncem Gira oblekel rožnato majico.
Fotografija: Chris Froome je še enkrat več pokazal, da ga nikoli ne gre predčasno odpisati. Foto Luk Benies/AFP
Odpri galerijo
Chris Froome je še enkrat več pokazal, da ga nikoli ne gre predčasno odpisati. Foto Luk Benies/AFP

Letošnji Giro se bo v zgodovinske knjige zagotovo vpisal kot eden najboljših, predstava Chrisa Frooma v kraljevski 19. etapi pa kot verjetno najboljša v njegovi karieri. Že na Coll del Lys je ekipa Sky navila tempo, Fabio Aru je zvil rep med noge in odstopil, Simon Yates pa je deloval dobro. 

Nato je sledil peklenski vzpon na Colle delle Finestre, zadnjih osem kilometrov je potekalo po makadamu, na vrhu pa je bila tudi točka Cima Coppi - najvišja točka letošnjega Gira. David de la Cruz je na čelu glavnine navil tempo in Yates je hitro odpadel, čeprav je bilo do konca etape še skoraj 90 kilometrov! 
 

Najprej Elissonde, nato pa skok v neznano


Froome je svojim pomočnikom naročil, da naj dajo od sebe čisto vse, kar imajo, glavnina pa je bila iz metra v meter manjša. Ko je 80 kilometrov pred ciljem odvil še Kenny Elissonde, je Froome sam potegnil v ospredje in neverjetnemu uspehu naproti. Tom Dumoulin ni paničaril, v svojem tempu je šel za Britancem, ki je pobral Cimo Coppi, do vrha vzpona je Dumoulin izgubil le 40 sekund. Z njim so bili tudi Miguel Angel Lopez, Richard Carapaz, Thibaut Pinot in njegov pomočnik Sebastien Reichenbach, sledil pa je spust in nato dobrih deset kilometrov po dolini. 

Dumoulin je računal, da bo zmanjšal prednost Frooma, namesto tega pa jo je Britanec povišal na dve minuti in vse bolj verjetno se je zdelo, da lahko Froome celo obleče rožnato majico, čeprav so ga vsi odpisali že po katastrofalnem prvem tednu. Yates je popolnoma popustil, še pred vrhom vzpona na Sestriere je imel več kot 15 minut zaostanka in njegov Giro se je končal klavrno.

 
 

Boj mož na moža pripadel Froomu


Bolj zanimiv je bil boj Frooma in Dumoulina, ki od ostalih članov njegove skupine ni dobil veliko pomoči, le Reichenbach mu je pomagal narekovati tempo. Froome je do Sestriera prednost povišal na skoraj tri minute, točno toliko, kot je zaostajal za Dumoulinom. Sledil je še 24 kilometrov dolg spust v dolino, nekaj ravnine in zelo zahteven ciljni vzpon na Jafferau. 

Nizozemec je bil prepuščen sam sebi, dal je vse od sebe, da bi razliko znižal, a je Froome Jafferau vseeno začel s tremi minutami in 20 sekundami prednosti. Na vzponu sta oba glavna akterja, tudi glavna favorita pred letošnjim Girom, vozila v praktično identičnem tempu in ko je Froome zmagoslavno prečkal ciljno črto, je bilo hitro jasno, da je rožnata majica njegova. 
 

Ena najboljših voženj tega tisočletja


Dumoulin je omilil škodo, rožnate majice pa ni uspel obleči. Zdaj zaostaja za 30 sekund, le še jutri pa bo imel na treh vzponih prve kategorije priložnost, da Froomu vrne udarec. Glede na današnje razmerje moči je malo verjetno, da lahko Dumoulin na vzponu premaga moč Skya in Frooma, a je po drugi strani Britanec tudi po Zoncolanu plačal davek na napore minulega dne. Nizozemec zagotovo ne bo obupal in pred nami je jutri še ena izjemna etapa.

»Zelo ponosen sem, pred dirko smo vedeli, da bosta 19. in 20. etapa odločali. Želeli smo si priti do njiju v dobrem položaju, a nam ni uspelo, današnji dan smo začeli kot četrti v skupnem seštevku, zato nismo imeli nič za izgubiti. Včasih moraš dirkati tako, kot bi morala izgledati vsaka dirka! Včeraj smo cel dan preučevali etapo, analizirali odseke in se odločili, da bo Yatesa najbolje napasti že na Finestru. Nismo vedeli, če bo uspelo, smo bili pa prepričani, da bomo poizkusili,« je v cilju po še enem izjemnem dnevu žarel direktor ekipe Sky David Brailsford.

»Ne vem, če sem že kdaj napadel 80 kilometrov od cilja in šel sam vse do konca. Ekipa je bila izjemna, zato sem moral poizkusiti, tudi če se ne bi izšlo. Iz četrtega na prvo mesto, to mi ne bi uspelo le na zadnjem vzponu, zato sem moral napasti že na Finestru. Dobro sem se počutil, bilo je danes ali nikoli. Jutri je še en težak dan, a noge se počutijo dobro in upam, da mi bo jutri uspelo dokončati ta preobrat,« je bil izjemno vesel podviga tudi Froome. 

Britanec je pred dirko napovedoval, da bo v tretjem tednu najboljši. Šušljalo se je, da bi lahko celo predčasno zapustil Giro, a je vztrajal, v 19. etapi pa je pričaral eno najboljših kolesarskih predstav tega tisočletja. Več kot 80 kilometrov dolg samostojni pobeg mu je prinesel rožnato majico in občudovanje tudi tistih, ki niso Froomovi oboževalci. Letošnji Giro je, iz etape v etapo, nekaj res posebnega, zdi pa se, da ga bo na koncu dobil najboljši etapni kolesar tega desetletja - Chris Froome. 

Komentarji: