Pogi trikrat napadel rumeno majico, Hugo Houle zmagal

Če je Pogačar na dirki, potem gledamo napadalno dirkanje. Spet je poskrbel, da smo morali priznati: Nov način dirkanja gledamo.
Fotografija:  Hugo Houle je svojo prvo zmago na Touru posvetil pred desetimi leti preminulemu bratu. FOTO: Anne-Christine Poujoulat Afp
Odpri galerijo
 Hugo Houle je svojo prvo zmago na Touru posvetil pred desetimi leti preminulemu bratu. FOTO: Anne-Christine Poujoulat Afp

Prva Pirenejska etapa je že premešala vrstni red med prvo deseterico. Glavni igralec oziroma napadalec na letošnji etapi je bil spet Tadej Pogačar.

Gledali smo odlični dirki. Spet dirko na dirki, ki sta pokazali, da bo do nedeljske parade prvakov še veliko zanimivih bojev. 

Že kmalu po štartu se je oblikovala velika skupina ubežnikov. Kar 29 kolesarjev je bežalo vse do zadnjih dveh klancev 1. kategorije. Potem je sledil osip spredaj in zadaj v glavnini. Spredaj so se ubežniki pomerili med sabo, nekateri so morali počakati na svoje kapetane, ki so prihajali iz ozadja.

Ubežniki so imeli že 8 in več minut prednosti. Glavnina se ni obremenjevala zaradi njih, čeprav je bil vmes tudi Aleksander Vlasov, ki je pred etapo v skupnem seštevku zaostajal 10:32 za rumeno majico.

Na predzadnjem klancu se je začel šov Tadeja Pogačarja. Trikrat je napadel rumeno majico, a ga je temu edinemu tudi uspelo trikrat prijeti, kar pomeni, da Pogija ni izpustil niti za meter ceste.  Pogi je v tretje poskusil tudi po klancu navzdol, da bi mogoče v neprijeten položaj spravil Vingegaarda, vendar se je tudi ta napad izjalovil.

Na zadnjem klancu je ubežniška skupina popolnoma razpadla, v glavnini je tudi ostala le še peščica kolesarjev, ki se borijo za prvo deseterico. Hugo Houle se je odločil za samostojni pobeg, ki mu je uspel v celoti. Zadnji Kanadčan, ki je zmagal na etapi na Touru, je bil Steve Bauer pred 35. leti. Kmalu bi Israel Premier Tech dosegel dvojno zmago, vendar se je vmešal Valentin Madouas (FDJ).

Pogačarju niti danes ni uspelo zmanjšati zaostanka za rumeno majico. Ostajata mu še dve gorski Pirenejski etapi.

 

***

Spremljaali smo v živo

17:11
Današnji vrstni red:
​1. Hugo Houle
2. Valentin Madouas
3. Michael Woods
4. Matteo Jorgenson
​5. Michael Storer

17:09
Čakamo še na razplet okoli rumene majice ...

17:06
Hugo Houle (Israel-Premier Tech) je zmagovalec 16. etape! To je že druga zmaga moštva Israel Premier Tech na letošnjem Touru.

17:03
Hugo Houle
(Israel-Premier Tech) še vedno sam. Rumena majica bo tudi jutri na Vingegaardovih ramenih. Še 5 km.

17:00
Jorgenson je že ujel Woods, zdaj spet skupaj lovita Houleja ... No, Woods mu ne daje zamenjav.

16:56

16:53
Jorgenson je v lovu na vodilnega padel! Dva kolesarja iz Israel-Premier Tech sta vodilna na 16. etapi.

16:51

16:48
Bardet šele zdaj čez gorski cilj, zaostaja 2 minuti za rumeno majico. Hugo Houle (Israel-Premier Tech) pa še vedno solira! Lovita ga Jorgenson in Woods.

16:46
Van Aert je tudi počakal rumeno majico. Vsi favoriti so že na spustu proti cilju, ki je oddaljen še 19 km.

16:42
​Pogačar na zadnjem klancu ne napada. Ostal je sam, vendar ga že čaka McNulty, ki je bil ves dan med ubežniki. Kuss, Ingegaard in Pogi, Quintana, gredo sami proti vrhu klanca. Zadaj sta Thomas in Gaudu ... popolno razsulo že v prvi Pirenejski etapi.

16:41
Majki se je pokvarilo kolo! Kuss zdaj prevzema čelo glavnine.

16:40
Majka, Pogačar, Vingegaard, Kuss in Quintana ... so zdaj glavnina. Hugo Houle (Israel-Premier Tech) je še vedno sam v ospredju.

16:35
Na najstrmejšem delu klanca je Majka pospešil, drži ga Pogi, Vinge je takoj za njim, Thomas je odpadel, Bardet tudi ... dirka se lomi.

16:30
Movistarjevi koelsarji so prevzeli vajeti glavnine.

16:25
Trenutno stanje 3 km pred vrhom zadnjega današnjega klanca:
Hugo Houle (Israel-Premier Tech)   +20 sekund: Tony Gallopin (Trek-Segafredo)   +35 sekund: Valentin Madouas (Groupama-FDJ), Michael Storer (Groupama-FDJ), Michael Woods (Israel-Premier Tech), Damiano Caruso (Bahrain Victorious), Matteo Jorgenson (Movistar)   +1:00 minuta: Alexander Vlasov (Bora-Hansgrohe), Dylan Teuns (Bahrain Victorious), Brandon McNulty (UAE Team Emirates), Wout van Aert (Jumbo-Visma), Mathieu Burgaudeau (TotalEnergies), Simon Geschke (Cofidis)  

Vmes so: Daniel Martinez (Ineos Grenadiers), Mikkel Honoré (Quick-Step Alpha Vinyl), Olivier Le Gac (Groupama-FDJ), Neilson Powless (EF Education-EasyPost), Tim Wellens (Lotto-Soudal),  

+7:30: Yellow jersey group with Jonas Vingegaard, Nathan van Hooydonck, Sepp Kuss (Jumbo-Visma), Tadej Pogačar, Rafal Majka (UAE Team Emirates), Geraint Thomas, Adam Yates (Ineos Grenadiers), Enric Mas, Gorka Izagirre (Movistar), David Gaudu (Groupama-FDJ), Nairo Quintana (Arkéa-Samsic), Louis Meintjes (Intermarché-Wanty Gobert), Romain Bardet, Nils Eekhoff, Chirs Hamilton, Andreas Leknessund (Team DSM), Nick Schultz (BikeExchange-Jayco). še 30 km do cilja. 

16:22
​Louis Meintjes je napadel rumeno majico!

16:18
Pogačar je trikrat napadel rumeno majico, vendar Vinge je bil vseskozi suvereno za njegovim ovratnikom. Le kako ga bo premagal? Z vztrajnostjo? Tega nismo videli že od Contadorjevih časov.

16:14
Sprememba na čelu dirke. Storer, Madouas, Woods, Jorgenson in Caruso zdaj zasledujejo Huga Houleja, še  7 km do vrha  Mur de Péguère.

16:08
Trenutno stanje na dirki: 10 ubežnikov ima 7:26 prednosti pred ostankom glavnine, 37 km pred ciljem. Sledi zadnji današnji klanec peguere, dolg 9,3 km.

16:06
Nathan Van Hooydonck
(Jumbo-Visma) je bil med ubežniki, zdaj je počaka na rumeno majico in je trenutno edini pomočnik. Kussa ni blizu, Pogačar pa je.

16:03
Glavnina je razpadla, v ospredju so samo kolesarji iz prve deseterice. Pogačar in Vingegaard sta počakala na ostale.

16:02
Še v tretje je napadel, tokrat po klancu navzdol ... spet je rumena majica za njim!

16:01
Še enkrat je napadel in še enkrat ga je prijel ...

16:00
Pogačar je napadel. Prijel ga je samo Vingegaard!

15:55
​Van Aert, McNulty, Geschke in Jorgenson lovijo Carusoa, Storerja in Woodsa.

15:50
Samo še Sepp Kuss je pred rumeno majico.

15:44
Jumbovci vlečejo glavnino na klancu 1. kategorije. Zaenkrat rumena majica ni ogrožena, Vlasov v ospredju popušča, Van Aert pa pospešuje. Še vedno trije ubežniki v ospredju, Michael Storer in Michael Woods in Damiano Caruso imajo 8:27 prednosti pred rumeno majico.

15:40
Rumena majica ima še vedno dva pomočnika. Pogačar je tik za njimi, prav tako še vsi Ineosovi kolesarji. 

15:35
Michael Storer
in Michael Woods bosta ujela Carusa. Še 5 km do vrha klanca, 57 km do cilja, glavnina zaostaja 8:29.

15:30
Vingegaard ima samo še enega pomočnika, klanec pa se je šele začel. Ineosovi kolesarji so vsepovsod, Pogačar je čisto v ospredju, Caruso še vedno solira. Gledamo dirko na dirki. Ubežniki so razpadli na več skupinic, glavnina se trga.

15:24
Olivier Le Gac in Damiano Caruso sta skočila iz skupine ubežnikov. Po enem kilometru je Caruso ostal sam in je trenutno vodilni na dirki. Končno vidimo Bahrajnovca v igri! Glavnina zaostaja 8:08. 

15:20
Že 20 km glavnino vleče samo en jumbovec. Inesovi kolesarji le sledijo, za njimi je Pogačar. Ubežniki so že na klancu in imajo 8:15 prednosti.

15:15
Klanec na Lers je dolg 9,3 km, 7-odstoten povprečni naklon.

15:10
Ubežniki: Alexis Gougeard (B&B Hotels-KTM), Brandon McNulty (UAE Team Emirates), Wout van Aert in Nathan Van Hooydonck (Jumbo-Visma), Daniel Martinez (Ineos Grenadiers), Alexander Vlasov, Felix Grossschartner (Bora-Hansgrohe), Mikkel Honoré (Quick-Step Alpha Vinyl), Gorka Izagirre in Matteo Jorgenson (Movistar), Simon Geschke (Cofidis), Damiano Caruso in Dylan Teuns (Bahrain Victorious), Olivier Le Gac, Valentin Madouas in Michael Storer (Groupama-FDJ), Nils Eekhoff (Team DSM), Simone Velasco (Astana Qazaqstan), Stefan Bissegger in Neilson Powless (EF Education-EasyPost), Maxime Bouet in Lukasz Owsian (Arkéa-Samsic), Philippe Gilbert in Tim Wellens (Lotto-Soudal), Tony Gallopin (Trek-Segafredo), Hugo Houle in Michael Woods (Israel-Premier Tech), Cyril Barthe (B&B Hotels-KTM), imajo 7:20 zaostanka, Marc Soler še 7 več.

15:05
Še en pomočnik manj za Pogija!

15:00
Marc Soler je v težavah!

14:55
Povprečna hitrost na dirki je 43 km/h, temperatura zraka 33 stopinj, veter piha 23 km/h, v hrbet z leve strani, do cilja je 80 km, do klanca 8 km.

14:50
Vlasov je med 29. ubežniki. V skupnem seštevku ima 10:32 zaostanka, trenutno pa ima 7:40 prednosti pred glavnino z rumeno majico in Pogačarjem. 

14:45
90 km pred ciljem, ubežniki so povečali prednost na 7:59. Jumbovcem nihče ne pomaga na lovu, Vlasov je že na 2. mestu v virtualnem seštevku!

14:40
Tomi Meglič, glasbenik: Sem velik športni navdušenec, a v kolesarstvo me je potegnila šele ta evforija v zadnjih letih. Navdušen sem, kakšne napore fantje vlagajo v to, četudi zadnje čase pri naših kolesarjih vse deluje tako enostavno. Pa dobro vemo, da je daleč od tega. Na Touru pričakujem Slovence v ospredju, seveda. Privoščil bi Rogliču, ki je pred dvema letoma tako nesrečno ostal brez zmage, da dopolni svojo zbirko. Morda bom imel možnost, da si kakšno etapo pogledam tudi v živo. Večkrat smo že bili na Giru, ki je bližje, a tokrat mislim, da za Slovence prihaja najboljši Tour doslej. Bomo videli, koliko nam bo dopuščal čas, najbolj preprosta izbira bi bil Pariz. Leta 2019 sem si v živo ogledal zadnjo etapo Gira v Veroni, kjer je bila ciljna kulisa v amfiteatru zares neverjetna. Tedaj je Roglič z zadnjimi močmi ohranil tretje mesto, a v spominu mi bo ostala tudi ta velika množica slovenskih navijačev. Fascinantno je, kako so ljudje z vseh koncev sveta pripravljeni oditi v Alpe in si ogledati dirko, čeprav vidijo kolesarje vsega skupaj le za nekaj sekund.

14:35
V lovu na skupno zmago na dirki po Franciji bo na sporedu odločilni zadnji teden. Tokrat se bo vrhunec Toura odvijal v Pirenejih, danes pa karavano od Carcassonna do Foixa (178,5 km) čaka prva od treh tamkajšnjih etap. To bo hkrati prva od skupno štirih priložnosti, ki jo bo moral v lovu na skupno zmago izkoristiti slovenski as Tadej Pogačar.

image_alt
Pogi snuje popoln napad v vročih Pirenejih

14:30
Samo trije pomočniki ne morejo ujeti 29 ubežnikov. Še vedno glavnina zaostaja 6:38, 105 km pred ciljem. Jumbovcem nihče ne priskoči v pomoč. Spredaj pa imajo še dva kolesarja!

14:25
Danski kolesar Jakob Fuglsang, ki si je med kolesarsko dirko po Franciji zlomil rebro, je danes odstopil s Toura. Kot je sporočila njegova ekipa Israel PT na dan počitka, je Fuglsang padel med nedeljsko 14. etapo, rentgensko slikanje po etapi pa je pokazalo zlomljeno kost.

»Bolje je iti domov in okrevati,« je dejal 37-letni kolesar za francosko tiskovno agencijo AFP.

»Že prej sem poskušal tekmovati z zlomljenim rebrom, se boriti in iti do konca. Toda v tem primeru vem, da ne morem ničesar pridobiti, če poskušam vztrajati,« je dodal Danec, dvakratni zmagovalec kriterija Dauphine (2017, 2019), ki je bil prejšnji mesec tretji na dirki po Švici.

»Preveč je boleče, da bi nadaljeval, zato je to moja edina možnost,« je dejal Fuglsang, ki je bil pred odstopom na 59. mestu v skupnem seštevku z več kot uro in pol zaostanka za rumeno majico, ki jo nosi njegov rojak Jonas Vingegaard.

image_alt
S prehudimi bolečinami ne gre

14:20
Jonas Vingegaard prvič ali Tadej Pogačar tretjič zapored? Odgovor bomo dobili v zadnjem tednu Toura, pred katerim ima Danec zajetno prednost 2:22 pred Slovencem, vendar dirke še ni konec. Še šest etap karavano loči od cilja na Elizejskih poljanah in v kar štirih lahko pride do zasuka. Pogi se dobro zaveda, da je od tu lahko odločilen vsak klanec. Če bo šlo po njegovih načrtih, ga za devetimi pirenejskimi gorami čaka rumena majica.

image_alt
Rumena majica čaka za devetimi gorami

14:15

14:10
Jumbovci vlečejo glavnino, samo trije so in rumena majica. Predvidevamo, da se bodo utrudili že do tretjega klanca, potem rumena majica ostane sama s Seppom Kussom. Ineos ima na razpolago še vse pomočnike. 

14:06
V begu je 29 kolesarjev: Alexis Gougeard (B&B Hotels-KTM), Brandon McNulty (UAE Team Emirates), Wout van Aert in Nathan Van Hooydonck (Jumbo-Visma), Daniel Martinez (Ineos Grenadiers), Alexander Vlasov, Felix Grossschartner (Bora-Hansgrohe), Mikkel Honoré (Quick-Step Alpha Vinyl), Gorka Izagirre in Matteo Jorgenson (Movistar), Simon Geschke (Cofidis), Damiano Caruso in Dylan Teuns (Bahrain Victorious), Olivier Le Gac, Valentin Madouas in Michael Storer (Groupama-FDJ), Nils Eekhoff (Team DSM), Simone Velasco (Astana Qazaqstan), Stefan Bissegger in Neilson Powless (EF Education-EasyPost), Maxime Bouet in Lukasz Owsian (Arkéa-Samsic), Philippe Gilbert in Tim Wellens (Lotto-Soudal), Tony Gallopin (Trek-Segafredo), Hugo Houle in Michael Woods (Israel-Premier Tech), Cyril Barthe (B&B Hotels-KTM). 

14:02

13:55
Alexis Gougeard (B&B Hotels-KTM) je še vedno sam v begu, 127 km pred ciljem. Zasledovalna skupina z 28. kolesarji ga je pravkar ujela! Peloton zaostaja 5:53.

13:49
Lov na ubežnike se je začel. Zaostanek je bil že 7 minut, zdaj se je začel lov na ubežnike.

13:44
Glavnini se ne mudi pri lovljenju. Zaostanek je že 6:30.

13:38
Peloton zaostaja 6:30, 138 pred ciljem.

13:33
Trije kolesarji Jumbo Visme so ob rumeni majici, dva sta v begu. Še 1 km do vrha drugega današnjega klanca 3. kategorije. Peloton zaostaja 6:26. 

13:30
Alexis Gougeard
 (B&B Hotels-KTM) je zdaj sam v ospredju! 44 sekund za njim je velika skupina zasledovalcev, glavnina zaostaja 5:55, 145 km pred ciljem.

13:29
V zadnjem delu etape sta dva dolga klanca 1. kategorije in prav gotovo bo drugi odločil o današnjem razpletu. Napovedujejo 35 stopinj, veter se je okrepil in zdaj piha v prsi z desne strani 22 km/h.

13:26
Jumbovci imajo dva koelsarja med ubežniki! 

13:25
Zasledovalci so: Brandon McNulty (UAE Team Emirates), Wout van Aert in Nathan Van Hooydonck (Jumbo-Visma), Daniel Martinez (Ineos Grenadiers), Alexander Vlasov, Felix Grossschartner (Bora-Hansgrohe), Mikkel Honoré (Quick-Step Alpha Vinyl), Gorka Izagirre in Matteo Jorgenson (Movistar), Simon Geschke (Cofidis), Damiano Caruso in Dylan Teuns (Bahrain Victorious), Olivier Le Gac, Valentin Madouas in Michael Storer (Groupama-FDJ), Nils Eekhoff (Team DSM), Simone Velasco (Astana Qazaqstan), Stefan Bissegger in Neilson Powless (EF Education-EasyPost), Maxime Bouet in Lukasz Owsian (Arkéa-Samsic), Philippe Gilbert in Tim Wellens (Lotto-Soudal), Tony Gallopin (Trek-Segafredo), Hugo Houle in Michael Woods (Israel-Premier Tech), Cyril Barthe (B&B Hotels-KTM). 

13:20
Gougeard in Burgaudeau sta ostala sama v ospredju! Jorgenson je počakal zasledovalce.

13:15
Glavnina z ruemno majico in Pogačarjem zaostaja 5:48, 155 km do cilja. Vlasov v skupnem seštevku zaostaja 10:48 in trenutno je 5 min pred rumeno majico.

13:12
Prvi gorski cilj je prvi osvojil mož v pikčasti majici Simon Geschke.

13:10
Burgaudeau
, Gougeard in Jorgenson so trije ubežniki, ki jih lovi 25 kolesarjev.

13:05
Trije kolesarji so sami v ospredju, za njimi 36 sekund je skupina s 25. kolesarji, potem še 2:40 zadaj dva kolesarja in 5:06 še glavnina.

13:00
Zmešnjava! Rumena majica in Pogačar sta šele v 4. skupini!

12:55
Wout van Aert je med ubežniki!  Rumena majica zaostaja že 3 minute. Vlasov je med ubežniki! 

12:50
Kar 29 kolesarjev je v begu!

12:45

12:42
Dirka se je začela! Tokrat ni bilo težav med zaprto vožnjo. 30 stopinj je trenutno, piha 18 km/h v hrbet pelotona. 

12:40

12:35
Jakob Fuglsang, danes ni štartal zaradi posledic padca v 15. etapi, Lennard Kämna je zbolel, Aurélien Paret-Peintre in Mikaël Chérel (AG2R-Citroën) sta pozitivna na covid . AG2R-Citroën ima samo še tri koelsarje na dirki: Benoît Cosnefroy, Stan De Wulf in Bob Jungels, ki je slavil na 9. etapi.

12:30
16. etapa je gorska, dolga 172 kilometrov od Carcassonna do Foixa. V prvih 110 kilometrih sta najprej dva gorska cilja, prvi sodi v četrto kategorijo, drugi v tretjo kategorijo, potem sledi leteči cilj in potem že prvo vzpenjanje, najprej na 11,4 kilometra dolg klanec na Lers, sledi 15 kilometrov dolg spust in nato klanec na Peguere, dolg 9,3 kilometra. Vrh klanca je na 155. kilometru, cilj je na koncu 24 kilometrov dolgega spusta. Je mogoče zato v prejšnji etapi Matej Mohorič vozil s potopno sedežno oporo?

Zaprta vožnja je dolga 5,2 km.

16. etapa Tour 2022. FOTO: Letour.fr 
16. etapa Tour 2022. FOTO: Letour.fr 

***

Na vrsti so tri Pirenejske etape, ki bodo dobro premešale prvo deseterico, med katerimi so še vedno majhne razlike, če odštejemo vodilnega, ki ima pred drugo uvrščenim Tadejem Pogačarjem 2:22 prednosti.

image_alt
Rumena majica čaka za devetimi gorami

Pogačarju še vedno za vrat diha bivši zmagovalec Toura Geraint Thomas, samo 21 sekund je za njim, Francoz Romain Bardet za Thomasom zaostaja 18 sekund. Na petem mestu je Adam Yates, ki za Bardetom zaostaja minuto. Samo devet sekund za Yatesom je že Nairo Quintana.

Če gledamo lestvico na papirju, potem je Jonas Vingegaard z eno nogo že na najvišji stopnički, ki bo stala v nedeljo na Elizejskih poljanah. Če pogledamo prihajajoče etape, pa je do Elizejskih poljan še zelo daleč. Glavni klanci šele prihajajo, ker kolesarji pravijo, da so najhujši klanci v tretjem tednu, tudi če niso tako famozni, kot so Galibier, Alpe d'Huez. Kolesarjevo telo je v tretjem tednu proti koncu vsega, ne samo moči.

16. etapa je gorska, dolga 172 kilometrov od Carcassonna do Foixa. V prvih 110 kilometrih sta najprej dva gorska cilja, prvi sodi v četrto kategorijo, drugi v tretjo kategorijo, potem sledi leteči cilj in potem že prvo vzpenjanje, najprej na 11,4 kilometra dolg klanec na Lers, sledi 15 kilometrov dolg spust in nato klanec na Peguere, dolg 9,3 kilometra. Vrh klanca je na 155. kilometru, cilj je na koncu 24 kilometrov dolgega spusta. Je mogoče zato v prejšnji etapi Matej Mohorič vozil s potopno sedežno oporo?

image_alt
Drama z rumeno majico se je srečno končala, Philipsen zmagal

Iz izkušenj iz vseh prejšnjih let se danes za skupno razvrstitev ne bo zgodilo nič, razen če bo kdo imel slab dan in bo nehote zaostal. Varčevanje energije se začne danes in bo najbrž trajalo vse do zadnjega klanca v četrtek. Razen? Če je na dirki Tadej Pogačar, ki ima velik zaostanek za rumeno majico, sodi pa med tiste dirkače, ki so napadalni, ki se ne predajo, ki ne nehajo do zadnjega diha na cilju. Težko je napovedovati, kaj se bo zgodilo, ker Pogačarja ne poznamo v taki vlogi, kot je trenutno na Touru.

Prvič je med dirko izgubil majico in prvič je doživel, da se ne more otresti zasledovalca, pred katerim beži. Dvakrat, trikrat je že poskusil. Kaj se bo zgodilo, ko mu niti šestič, sedmič ne bo uspelo? Bo postal nervozen, živčen, bodo moči pošle, motivacija tudi? Vse to bomo videli v tem tednu, ker ne verjamemo, da se bo Pogi predal brez hudega boja.

Preostali verjetno ne bodo samo nemo opazovali boja za rumeno majico. Geraint Thomas ni (več) nezanesljiv kolesar, ampak še vedno dobro ve, kje in kdaj mora biti zraven, da lahko kasneje potegne modrejšo potezo. Izkušenj ima veliko več kot Vingegaard in Pogačar skupaj. 

Ineos ima zdaj močnejšo ekipo od jumbovcev in Pogačarjevega UAE. To je tudi velik preobrat na dirki!

Komentarji: