Po drami na Touru cilj na vrhu Iserana, Bernal pa v rumeni majici

Dramatična etapa v Alpah je prinesla odstop Thibauta Pinota, hude težave Juliana Alaphilippa in zmago Egana Bernala, ki je z zmago prevzel rumeno majico.
Fotografija: Reakcija Egana Bernala, ko je izvedel, da bodo obveljali rezultati z Iserana. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Reakcija Egana Bernala, ko je izvedel, da bodo obveljali rezultati z Iserana. FOTO: Reuters

Predzadnja alpska etapa bo šla v zgodovino kot ena najbolj dramatičnih in najbolj kontroverznih v zgodovini. Že po prečkanju vrha vzpona na Iseran, ko so bili kolesarji že na spustu, je direktor dirke Christian Prudhomme prekinil dirko zaradi snega na cesti proti Tignesu. Kolesarji niso mogli verjeti, kaj se dogaja, obveljali so rezultati z vrha Iserana, ki ga je prvi prečkal Egan Bernal in tako dobil etapo. ASO je kasneje odločil, da etapa uradnega zmagovalca ne bo imela, tako da je Bernal ostal brez slavja, so pa obveljale časovne razlike, tako da je rumena majica njegova. 

Začelo se je z odstopom Thibauta Pinota, ki si je strgal levo stegensko mišico, celotno zgodbo o odstopu Francoza si lahko preberete tukaj. Ko Francoza ni bilo več v igri, je Ineos prevzel narekovanje tempa na vznožju vzpona na Iseran, tempo je bil peklenski in ko se je umaknil Wout Poels, je prvi s skokom poizkusil Geraint Thomas. 

Julian Alaphilippe je takrat zašel v težave, kar je izkoristil Egan Bernal in z napadom "priletel" mimo vseh ter se sam odpeljal naprej. Bernal je pridobival sekunde in v zadnjem kilometru vzpona na Iseran že prišel v virtualno rumeno majico, Alaphilippe je imel res velike težave in doslej izvrsten francoski Tour se je v eni sami uri sesul v prah. 

Alaphilippe je ravno začel reševati majico vodilnega na spustu, ko ga je žirija ustavila. FOTO: Reuters
Alaphilippe je ravno začel reševati majico vodilnega na spustu, ko ga je žirija ustavila. FOTO: Reuters


Kolesarje bi moral čakati še spust v dolino in ciljni vzpon do Tignesa, vsi najboljši so že začeli spust, ko so brez predhodnega opozorila najprej televizijski režiserji pokazali slike zasneženih cest proti Tignesu, kmalu zatem pa je prišlo sporočilo žirije dirke, da je etapa ustavljena in da bodo obveljali časi z vrha Iserana.

Na vrhu najvišje točke Toura dež še ni padal, zatem pa so pričele prihajati podobe neprevoznih cest, kjer je zaradi hudega naliva voda drla po vozišču, padala sta sneg in toča, na nekaterih delih so se utrgali tudi plazovi in žiriji ni preostalo drugega, kot da etapo nevtralizira in odločili so, da bodo kot ciljno točko etape upoštevali vrh Iserana.



Tega je prvi prečkal Bernal in oblekel rumeno majico, kontroverzna sodniška odločitev pa bo še nekaj časa burila duhove, morda se bo odločitev še spremenila, saj je bilo nekaj kolesarjev zelo nezadovoljnih, najbolj Alaphilippe, ki je na spustu že začel pridobivati nazaj nekaj izgubljenega časa. Nekaj kolesarjev je bilo povsem besnih in Christiana Prudhomma čaka kar nekaj pojasnjevanja. Dolgo časa je izgledalo, da bo Bernalu pripadla tudi etapa, nato pa so prireditelji sporočili, da etapa zmagovalca ne bo imela. 

Bernal v pogovoru s Prudhommom, ki je Kolumbijcu pojasnjeval, zakaj je zaustavil etapo. FOTO: AFP
Bernal v pogovoru s Prudhommom, ki je Kolumbijcu pojasnjeval, zakaj je zaustavil etapo. FOTO: AFP


»Za varnost kolesarjev je bila to zagotovo prava odločitev, mislim da je ASO opravil zelo dobro delo. Za nas odločitev seveda ni idealna, želeli bi si še zadnjega vzpona, ker je Egan dirkal zelo dobro in bi mogoče lahko pridobil še več, ampak zdaj je, kar je. Dirka se zato ni postavila na glavo, zdaj imamo majico vodilnega, bilo pa je zelo težko streti Alaphilippa,« je ocenil športni direktor Ineosa Nicolas Portal. 

Posnetek navijačev, ki bežijo, ko se je na delu ceste utrgal plaz


Alaphilippe se ni želel ukvarjati z odločitvijo žirije, priznal je, da je danes izgubil proti boljšim kolesarjem: ​»Dal sem čisto vse od sebe, a so me premagali boljši od mene. Sanjsko je bilo nositi rumeno majico, imel sem jo dlje, kot sem si lahko kadarkoli predstavljal. Neverjetni občutki rumene majice so me nosili naprej, boril sem se, kot sem se lahko, končnega rezultata pa ne bi mogel spremeniti, nič ne bi mogel storiti drugače.«
 

Komentarji: