Curry za nov poveljniški našitek, Leonard za odgovor Popovichu

Golden State proti Torontu po četrti naslov prvaka lige NBA v petih letih.
Fotografija: Stephen Curry (desno) in Kawhi Leonard (levo) sta pripeljala svoji moštvi do šampionskega praga. FOTO: USA Today
Odpri galerijo
Stephen Curry (desno) in Kawhi Leonard (levo) sta pripeljala svoji moštvi do šampionskega praga. FOTO: USA Today

V rednem delu 73. prvenstva NBA so košarkarji Toronta zbrali eno zmago več kot Golden State in dobili obe medsebojni tekmi, v finalu vzhodne konference pa izločili prvega nosilca celotne končnice Milwaukee. Toda pred velikim finalom strokovnjaki in stavnice postavljajo v vlogo favorita branilce naslova iz Oaklanda, čeprav pričakujejo začetek brez svojih najboljših visokih mož, finalnega MVP zadnjih dveh sezon Kevina Duranta in odličnega centra DeMarcusa Cousinsa.

Napovedi ni težko razumeti. Kanadčani so se prvič od ustanovitve kluba leta 1995 uvrstili v finale, Golden State je nanj domala aboniran. Letos bo v njem nastopil še petič zapored in lovil četrto šampionsko lovoriko v tem kratkem obdobju, skupaj pa sedmo (po letih 1947, 1956, 1975, 2015, 2017 in 2018), s katero bi se na večni lestvici otresel družbe Chicaga. Pred njima sta le Boston (17, po letu 1986 je bil prvi zgolj leta 2008) in LA Lakers (16, zadnjič 2010).

Tekmovalne izkušnje omogočajo Bojevnikom iz Kalifornije, da nadzorovano stopnjujejo ritem in brez dramatičnih posledic izgubijo kakšno manj pomembno tekmo. V prid jim govori tudi papirnata primerjava posameznikov, saj imajo brez Duranta tri redne udeležence tekem All-Star (Stephena Curryja, Klaya Thompsona in Draymonda Greena) ter zlata vrednega pomočnika v Andreju Iguodali, junaku finala 2015, v katerem je močno omejil učinek Clevelandovega velezvezdnika LeBrona Jamesa. Pri Torontu pa so vse oči uprte v krilo Kawhija Leonarda, ki je pred petimi leti osvojil šampionski prstan in trofejo za MVP finala v dresu San Antonia. Takrat je imel čvrsto oporo v Timu Duncanu, Emanuelu Ginobiliju in Tonyju Parkerju. Med vrhuncem prve sezone pri Torontu pa bo moral postaviti na laž besede trenerja Ostrog Gregga Popovicha, da je sicer vrhunski košarkar, ne pa tudi vodja.

Kevin Durant (35) bo po besedah trenerja Steva Kerra izpustil prvo finalno tekmo, nato pa ... FOTO: USA Today
Kevin Durant (35) bo po besedah trenerja Steva Kerra izpustil prvo finalno tekmo, nato pa ... FOTO: USA Today

 

Boljši brez Duranta?


Pri Golden Statu imajo drugačne dvome, ki segajo tako daleč, da se sprašujejo, če ne igrajo bolje brez košarkarja, ki je v uvodnih 11 tekmah končnice dosegal v povprečju kar 34,2 točke. Odkar si je Durant poškodoval mečno mišico v konferenčnem polfinalu s Houstonom in podobno kot Cousins, ki je odsoten od 15. aprila, odšteva dneve do skorajšnje vrnitve, Bojevniki ne poznajo poraza. Njihov skupni izkupiček v 32 nastopih brez njega in ko je bil v moštvu Curry, pa je kar 31:1. V vseh štirih tekmah konferenčnega finala s Portlandom je Curry dosegal od 36 do 37 točk, zadel 6,5 trojke na večer, dodal pa še 8,3 skoka in 7,3 asistence ter mnoge spomnil, kdo je bil nesporni poveljnik moštva pred prihodom KD. Če bo nadaljeval v tem slogu, bo kandidat št. 1 za najboljšega košarkarja finala, toliko bolj, ker te lovorike še ni osvojil. V lasti ima »le« dve za MVP rednega dela prvenstva iz let 2015 in 2016.

»To vprašanje je drugotnega pomena. Preveč izkušeni smo, da se ne bi zavedali, kako dragocen je prispevek slehernega člana moštva in kako veseli smo za vsakega, ki ob moštvenem uspehu prejme posamično trofejo. Tudi jaz dobro vem, da lahko dosegam po 50 točk na tekmo, a da na koncu ne bom dočakal šampanjca, če se ne bomo vsi nesebično trudili po najboljših močeh,« razmišlja Curry, v prid pa mu govori tudi tradicija. Lovoriko MVP finala so doslej le enkrat namenili košarkarju, ki je v tisti sezoni ostal brez moštvenega naslova prvaka. Prejel jo je legendarni as LA Lakers, Jerry West, leta 1969, ko so prvič počastili najboljšega v odločilnem dvoboju prvenstva.

Navijače Toronta medtem opogumljata rezultata iz rednega dela sezone: na prvi tekmi so njihovi ljubljenci zmagali v Oaklandu s 131:128 kljub Durantovim 51 točkam (Leonard jih je dosegel 37), na drugi pa kar s 113:93 tudi brez Leonarda.

Preberite še:

Komentarji: