Dragić je vodja Vročice kot pred njim Wade

Ob uvrstitvi Miamija v drugi krog končnice trener Erik Spoelstra kuje slovenskega asa v nebesa.

Orlando – Kot tretji po vrsti, za Bostonom in Torontom, so se košarkarji Miamija uvrstili v drugi krog letošnje končnice lige NBA in potrdili, da uspešni nastopi v rednem delu sezone niso bili naključni. Potem ko je druščina Gorana Dragića s 4:0 v zmagah izločila Indiano, pa jo čaka bistveno težja ovira, zmagovalec dvoboja med Milwaukeejem in Orlandom, v katerem je trenutni rezultat 3:1.

Ob zadnji zmagi z 99:77 je Miami vodil od začetka druge četrtine do konca, Dragić pa je bil vnovič eden od njegovih glavnih junakov. S 23 točkami (met za dve 9:15, za tri 1:6, prosti meti 2:4), 13 v zadnji četrtini, je bil najučinkovitejši košarkar moštva, v 35 minutah igre pa je dodal še 5 skokov in 3 asistence. S 16 točkami mu je sledil branilec Tyler Herro, eden od adutov s klopi floridske vročice, ki so povsem zasenčili tekmečeve rezerviste, v točkah z 41:3.

Pri Indiani so izstopali Victor Oladipo (25), Myles Turner (22) in T. J. Warren (21), vendar niso imeli prave pomoči in četrti nosilec vzhodne konference je moral na počitnice že po štirih nastopih v končnici. Miami se je medtem prvič po letu 2016 uvrstil v drugi krog izločilnih bojev in prvič po šestih letih ugnal tekmeca brez poraza. Nazadnje mu je uspelo leta 2014, ko so LeBron James, Chris Bosh, Ray Allen in Dwyane Wade ob moralni podpori manj znanih soigralcev v uvodnem krogu premagali Charlotte s 4:0.
 

Kot Goran iz slovenske reprezentance


V letošnji seriji z Indiano je bil prvi strelec vročice Goran Dragić. V štirih tekmah je s povprečjem 22,8 točke z 48-odstotnim metom iz igre (za tri 41,4 %) prekosil tudi Jimmyja Butlerja (19,8), ki je bil najučinkovitejši v rednem delu prvenstva. Ljubljančan je bil ob tem s petimi asistencami na nastop drugi najboljši podajalec moštva za krilnim centrom Bamom Adebayom (5,3). Zato si je prislužil odmevne pohvale trenerja Erika Spoelstre, ki vodi vročico že od 28. aprila 2008.


»Goran je prišel k nam sredi sezone 2014/15 in od tedaj se je zanj veliko spremenilo. Odkar so se Wade, Bosh in Allen upokojili, James pa odpravil novim izzivom naproti, je postal vodja našega moštva. Pa ne le zato, ker ima najdaljši staž za kapetanom Udonisom Haslemom, ki pri 40 letih starosti igra zelo poredko. Po očitni evoluciji na klubski ravni ga lahko primerjam z Dragićem iz slovenske reprezentance, v kateri je kot kapetan dajal ton z glasom, čustvi in zgledom,« je vlogo 34-letnega slovenskega asa uvodoma ocenil Spoelstra. In nadaljeval.

 

Hudo mu je, ko ga mora zamenjati


»Tako se je udomačil pri nas, da je v vlogi ambasadorja kluba nasledil Wada, ki se je umaknil lani. Dwyane je izdatno pomagal Goranu, zdaj pa je krasno videti, kako on kot izkušen veteran deli nasvete Tylerju Herru, Duncanu Robinsonu, Kendricku Nunnu in drugim mladim fantom. Prirojene vodstvene sposobnosti in prožen značaj so mu v veliko pomoč, saj lahko brez težav vzpostavi odnos tudi z najbolj pisanimi osebnostmi v naši zasedbi,« je dodal 49-letni strateg, ki že pogleduje proti naslednji stopnički v končnici.

To bo bržkone Milwaukee, s katerim se je Miami trikrat srečal v rednem delu prvenstva in dvakrat zmagal. Prvič 26. oktobra v gosteh s 131:126 po podaljšku s 25 Dragićevimi točkami, drugič 3. marca v domači dvorani s 105:89 (Dragić 15), 6. marca pa je na nevtralnem igrišču v Orlandu in brez svojega slovenskega asa klonil s 116:130.

»Dokler ne bo znano ime našega naslednjega tekmeca, bomo imeli na voljo nekaj dni oddiha, ki nam bodo prišli zelo prav. Še posebej košarkarjem z udarnimi vlogami, med katerimi je Goran z največjo minutažo v našem moštvu; v dosedanjih tekmah letošnje končnice je igral 34,3 minute na tekmo. Toda svoje naloge je opravljal tako dobro, da mi je bilo vsakič hudo pri srcu, ko sem ga s parketa poslal na zaslužen počitek,« je pojasnil Erik Spoelstra.

Ali si lahko po njegovih besedah kdo zamisli, da Miami ne bi podpore nove pogodbe z Dragićem, ko mu bo zdajšnja potekla po koncu sezone?

Preberite še:

Komentarji: