Luka Dončić postal novinec meseca

Liga NBA je 19-letnega Ljubljančana izbrala za najboljšega novinca v zahodni konferenci. 
Fotografija: 19-letni Ljubljančan igra za moštvo Dallas Mavericks. V povprečju je na parketu prebil 33,2 minute in dosegel 18,5 točke. FOTO: Alkis Konstantinidis/Reuters
Odpri galerijo
19-letni Ljubljančan igra za moštvo Dallas Mavericks. V povprečju je na parketu prebil 33,2 minute in dosegel 18,5 točke. FOTO: Alkis Konstantinidis/Reuters

Slovenski košarkarski čudežni deček Luka Dončić je že po dobrem mesecu osvojil prvo nagrado v ligi NBA. Vodstvo lige ga je izbralo za najboljšega novinca v zahodni konferenci v obdobju od začetka sezone.Na 20 tekmah do konca novembra je 19-letni Ljubljančan, ki igra za moštvo Dallas Mavericks, med vsemi novinci v najmočnejši ligi na svetu igral največ in bil najboljši strelec. V povprečju je na parketu prebil 33,2 minute in dosegel 18,5 točke. Tretji izbor letošnjega nabora NBA je prispeval še 6,5 skoka, 4,3 podaje in 1,1 ukradene žoge na tekmo, ob tem sicer imel tudi 3,8 izgubljene žoge.Njegov klub, ki je na uvodnih 21 tekmah lani slavil le petkrat in sezono končal z izkupičkom 24 zmag in 58 porazov, je z enajstimi zmagami in enakim številom porazov trenutno v igri za uvrstitev v končnico.

Dončić sicer na zadnji tekmi Dallasa ni igral zaradi težav s kolkom. A zdravstvena težava menda ni preveč resna, tako naj bi se vrnil na parket že v noči na sredo, ko bo Dallas gostil moštvo Portland Trail Blazers, poroča ameriška stran Rotowire. Dončićevo ime je vse od letošnjega nabora tesno povezano s Trajem Youngom, ki ga je kot petega po vrsti izbral prav Dallas, a ga nato v menjavi igralcev z Atlanta Hawks zamenjal za Slovenca. Povezava med obema ostaja živa tudi po uvodnem delu sezone, saj je bil prav Young imenovan za najboljšega novinca v oktobru in novembru v vzhodni konferenci.

Organizator igre Atlante je do konca novembra v povprečju igral 29,2 minute, dosegal po 15,6 točke, 7,6 podaje in tri skoke, enako kot Dončić pa je izgubil po 3,8 žoge na tekmo.

Vodstvo Dallasa že vse od nabora vztraja, da Dončića zaradi edinstvene igre in košarkarskega znanja nima smisla primerjati z drugimi igralci – nekdanjimi ali sedanjimi. FOTO: Harry How/Afp
Vodstvo Dallasa že vse od nabora vztraja, da Dončića zaradi edinstvene igre in košarkarskega znanja nima smisla primerjati z drugimi igralci – nekdanjimi ali sedanjimi. FOTO: Harry How/Afp


Dončič v uvodnem delu premierne sezone v NBA podira statistične rekorde za novince iz Evrope. Ti pripadajo Špancu Pau Gasolu, edinemu Evropejcu z osvojeno nagrado za novinca leta v ligi NBA. Gasol je na uvodnih 15 tekmah v novembru leta 2001 imel povprečje 15,4 točke in 6,6 skoka. Kasneje je postopoma dvigoval formo in svojo prvo sezono končal s 17,6 točke in 8,9 skoka na tekmo. S tem je prekosil tako Litvanca Arvidasa Sabonisa (14,5 točke in 8,1 skoka v sezoni 1995/96) kot Hrvata Dina Rađo (15,2 točke in 7,1 skoka v sezoni 1993/94).Kasneje se je tej trojici najbolj približal Latvijec Kristaps Porzingis, ki je v svoji premierni sezoni (2015/16) v povprečju dosegal 14,3 točke in 7,3 skoka. Z izvrstnimi predstavami pa se je najkoristnejši igralec evrolige v prejšnji sezoni in eden od nosilcev zlate slovenske reprezentance na evropske prvenstvu leta 2017 v primerljivem obdobju kariere postavil celo ob bok trenutno najbolj zvenečemu imenu lige, svojemu idolu iz otroštva LeBronu Jamesu.

James je kot novinec pri 19 letih na uvodnih 17 tekmah v oktobru in novembru sezone 2003/04 v povprečju dosegal 17,5 točke in po sedem skokov ter podaj. Uvodno sezono v ligi je nato zaključil s povprečjem 20,9 točke, 5,9 podaje in 5,5 skoka.

Vodstvo Dallasa že vse od nabora vztraja, da Dončića zaradi edinstvene igre in košarkarskega znanja nima smisla primerjati z drugimi igralci – nekdanjimi ali sedanjimi. A skoraj neizbežno je, da se bodo z vsakim novim uspehom mladega Slovenca primerjave z nekaterimi najbolj legendarnimi imeni lige samo še stopnjevale.

Preberite še:

Komentarji: