Olimpija boljša od Pipanovega Zadra

Krka po zaostanku 22:41 enakovredna neustavljivi Crveni zvezdi.
Fotografija: Miha Škedelj (desno) je v Beogradu znova opozoril nase. FOTO: ABA
Odpri galerijo
Miha Škedelj (desno) je v Beogradu znova opozoril nase. FOTO: ABA

Ljubljana – Po zelo enostranskem derbiju uvodnega kola lige Nova KBM sta se vodilni slovenski moštvi vrnili k svoji realnosti v ligi ABA. Prepričljiva zmagovalka četrtkove tekme Krka je v Beogradu zaostajala za Crveno zvezdo z 19 točkami razlike že sredi druge četrtine, Petrol Olimpija pa je v sedmem uradnem dvoboju drugo zmago v sezoni. Zadar pod vodstvom trenerja Aleša Pipana je potopil Jan Špan s šestimi trojkami.

Crveni zvezdi v prejšnji sezoni ni uspelo ubraniti naslov regionalnega prvaka, s čimer je ostala tudi brez brez mesta v evroligi, zato zdaj ne želi ničesar prepustiti naključju. Proti Novomeščanom je dosegla že osmo zaporedno zmago na raznih frontah in ostala neporažena. Gostje so zadnjič vodili z 8:7, usoden zaostanek pa so si nakopali že do 16. minute pri primanjkljaju 22:41. Krka je bila v nadaljevanju dokaj enakovredna tekmica – drugo četrtino je izgubila s 15:17, tretjo z 19:20 in zadnjo celo dobila s 15:14 –, tako da sta bili slednjič obe moštvi zadovoljni. Beograjčani so podaljšali svoj niz uspehov brez prevelikega napora in stresa, dolenjsko moštvo, vnovič brez branilca Domna Bratoža, pa jo je odneslo veliko bolje, kot jo bodo številni obiskovalci dvorane Aleksandra Nikolića, čeprav so pogumno potisnili v ospredje nekaj mladih fantov. Priložnost je še enkrat najbolje izkoristil 19-letni in 201 cm visoki Miha Škedelj, ki se razvija razvija v kakovostnega krilnega košarkarja.

»Crveni zvezdi lahko le čestitam. Vso tekmo je bila boljša in zasluženo zmagala. Deluje kot pravo moštvo in je zato dominantna. Naš motiv je bil, da bi tudi proti tako močnemu tekmecu odigrali dobro tekmo. Nekatere stvari so nam uspele in to bo dobra izkušnja za naše mlade moštvo,« je ocenil Krkin trener Simon Petrov.
 

Zlatorog od -14 do zmage


V nadaljevanju uvodnega kola DP je manjše presenečenje pripravil le Zlatorog, ki je po zgodnjem vodstvu z 19:11 zaostal kar z 38:52, a izsilil podaljšek in v njem pomembno zmago. »Neverjetna tekma. Igrali smo borbeno, trdo in nepopustljivo. V večji meri smo v obrambi igrali tako, kot si želimo. Vsak večer mirno spim, ker vem, da naše moštvo vodi Nejc Barič, ki zna potegniti soigralce iz vsakršnih težav,« je priznal novi strateg Laščanov Chris Thomas, nekdanji pomočnik v slovenski reprezentanci na EP 2013 in SP 2014.

Najvišji poraz kola je doživela Petrol Olimpija že v četrtek, čeprav je kazalo, da jo bo »prekosil« Šenčur GGD. Sixt Primorska je v ponovitvi zadnjega finala pokala Spar vodila s 58:38, a izgubila zadnjo četrtino s 17:28. Njenega trenerja Jurico Golemca so zato prevevali mešani občutki: »Šenčurjani imajo zelo izkušeno ekipo. Na tekmo smo se dobro pripravili, saj smo se zavedali, da nikakor ne bo lahka. Igralne minute smo poskusili porazdeliti med vse košarkarje, tudi tiste, ki so na zadnjih tekmah dobivali manjšo priložnost, ob tem pa odpočili Lancea Harrisa. V finišu smo napravili nekaj manjših napak, ki jih bomo morali odpraviti, a v celoti moramo biti zadovoljni s prikazanimRade Mijanović je priznal poraz Šenčurjanov: »Igrali smo solidno, a si dovolili dva padca, kar so izkušeni Koprčani znali izkoristiti. Pred nami je še kar nekaj dela, da bo naša igra bolj konstantna.«

V dvorani Bonifika so se v soboto spomnili tudi Večeslava Kavedžije, ki je pred dnevi umrl v 75. letu starosti. Nekdanji košarkar zagrebške Lokomotive in pozneje tudi dolgoletni trener je namreč uspešno vodil tudi moštvo Slavonice Kopra in ga v sezoni 1992/93 popeljal v finale slovenskega prvenstva, v katerem je bila s 3:1 uspešnejša takratna Smelt Olimpija. Kavedžija je deloval tudi v ženski košarki in leta 1983 postal jugoslovanski prvak z igralkami Montinga. Nazadnje je bil selektor Ruande in Tunizije.
 

Preberite še:

Komentarji: