Pot do evrolige le prek evropskega pokala?

Prvi mož najmočnejšega evropskega klubskega tekmovanja v košarki Jordi Bertomeu priznal, da si želijo v evroligi enega od klubov iz Pariza.
Fotografija: Jordi Bertomeu bo naredil vse, da bo Francija v košarkarski evroligi imela še vsaj dva kluba, oziroma vsaj enega iz Pariza. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Jordi Bertomeu bo naredil vse, da bo Francija v košarkarski evroligi imela še vsaj dva kluba, oziroma vsaj enega iz Pariza. FOTO: Shutterstock

Predsednik košarkarske evrolige Jordi Bertomeu je sprožil nekaj nemira med klubi iz lige ABA, saj je napovedal možnost, da si nihče ne bi zagotovil uvrstitve v evrolige. Z naslednjo sezono ABA namreč izgublja zagotovljeno mesto med najboljšimi 18 klubi v najmočnejšem klubskem tekmovanju na stari celini, medtem ko bi se za uvrstitev v evroligo lahko potegovalo še več klubov z ustrezno licenco.

Evroliga se bo, kot kaže, razširila, a to ne bo pomenilo, da se bo prvak lige ABA avtomatično uvrstil vanjo. Po vsej verjetnosti si bo to moral zagotoviti prek evropskega pokala, v katerem bodo lahko tekmovali štirje klubi iz regionalnega tekmovanja.

Bertomeu ne skriva, da je prenova evrolige povezana s tem, da bi med najboljše z dolgoročno licenco uvrstili vsaj en klub iz Francije, morda kar dva, saj meri predvsem na to, da bi odprli vrata klubu iz francoskega glavnega mesta.

»Francija je za nas zelo pomembna. V minulih letih je naredila največji razvoj, šteje tudi tradicija. Tu je Pariz, morda bo trajalo nekaj časa, ampak naš cilj je, da bi v evroligi tekmoval klub iz Pariza,« je priznal Bertomeu.

V košarkarski eliti med kapitalsko največjimi mesti pogrešajo le še Pariz, drugi, kot so Madrid, Barcelona, Milano, Berlin, München, Moskva, Istanbul s podaljškom do Tel Aviva, namreč tvorijo ekonomsko jedro evrolige. Razširitev odpira vrata še kateremu od večjih in pomembnejših evropskih mest.

Komentarji: