Presenečenje Olimpije v Beogradu? Brez trdne obrambe in skoka ne bo šlo

Cedevita Olimpija jutri ob 19:30 gostuje v Štark Areni. Partizan je favorit, ključen bo dvoboj pod obroči, na Alena Omića čaka Mathias Lessort.
Fotografija: Kapetan Zoran Dragić zna spodbuditi soigralce, da v obrambi stopijo skupaj. Prav to smo letos pod koši v Stožicah (pre)večkrat pogrešali. FOTO: ABA
Odpri galerijo
Kapetan Zoran Dragić zna spodbuditi soigralce, da v obrambi stopijo skupaj. Prav to smo letos pod koši v Stožicah (pre)večkrat pogrešali. FOTO: ABA

Za košarkarji Cedevite Olimpije je neprepričljiva sezona, v regionalnem tekmovanju pa so z uvrstitvijo v polfinale vendarle dosegli osnovni cilj. Jutri (19:30) jih v polni Štark Areni v Beogradu čaka prva tekma s Partizanom, ki še vedno celi rane po bolečem izpadu proti Realu v Evroligi. Naporen ritem tekem Beograjčanov in čustvena izpraznjenost bi bila lahko voda na mlin Ljubljančanov, ki bodo potrebovali vrhunsko predstavo, če želijo v Stožice prinesti celo kožo.

Partizan je v zadnjih sezonah tekmec po meri Cedevite Olimpije. Decembra so ga v Stožicah presenetljivo premagali sredi enega slabših obdobij v sezoni, enako velja za tekmo konec marca v Beogradu, kjer so šele v končnici zapravili zmago. Na obeh tekmah je bila skupni imenovalec dobra obramba, ki letos ljubljanske zasedbe sicer ni krasila. »Medsebojne tekme zdaj niso več pomembne, končnica je drugačen tip tekmovanja. Odločali bodo dnevna forma, obramba in skok. Če ne bomo odigrali vrhunsko v obrambi in imeli skoka pod nadzorom, bomo brez možnosti za zmago,« je realen trener Olimpije Miro Alilović.

image_alt
Pred finišem sezone so uvideli, kaj pomeni ekipna igra

Partizan je bil v evroligi na pragu velikega presenečenja, po vodstvu z 2:0 je imel Real na kolenih, a naloge ni dokončal. Zahtevna serija je pustila sledi, Dante Exum se še vedno bori s poškodbo reber, predvsem pa je bilo varovancem Željka Obradovića težko poiskati motivacijo za boj s Studentskim centrom. Za napredovanje so potrebovali tri tekme, šele na zadnji v Beogradu so spet izgledali kot moštvo, ki meri na zmago v regionalnem tekmovanju.

Pod obročem zanimiv dvoboj Omić - Lessort

Na tekmah rednega dela so zmaji proti Partizanu prejeli le 74 oziroma 76 točk, predvsem pa so igrali veliko bolj stabilno kot proti na papirju slabšim tekmecem, brez večjih nihanj v igri. Bistveno bo, kako bosta Alen Omić in Karlo Matković pod košem zaustavila atletskega centra Mathiasa Lesorta, letos člana idealne peterke v ligi ABA in druge peterke evrolige.

Predvsem skokov v napadu Lessortu Olimpija ne sme dovoliti, iz drugih in tretjih priložnosti je Partizan najbolj nevaren, te ponesejo tudi občinstvo. »Izkušnje so na njihovi strani, mi pa bomo morali poiskati druge načine, da nadoknadimo naše slabosti. Dvorana v Beogradu bo polna in želim si, da bo tako tudi v Ljubljani,« zaključuje Alilović.

Brez Adamsa, a zato z bolj povezano igro

Od Ljubljane se je že poslovil Josh Adams, ki je zaradi zvina gležnja predčasno sklenil sezono, v napadu se na njegove individualne akcije Olimpija ne bo mogla zanašati. A to bi lahko bila tudi dobra stvar, v četrtfinalni seriji z FMP-jem so po dveh neprepričljivih tekmah na tretji Ljubljančani vendarle zaigrali bolj povezano, žoga je pod taktirko Matica Rebca bolje krožila, tudi Yogi Ferrell je omejil število cirkusantskih metov, ki stroki (in občinstvu) dvigujejo pritisk.

Ključ do morebitnega presenečenja v Beogradu bo, vsaj glede igre v napadu, v rokah ameriškega organizatorja igre. Yogi je z valorizacijskim indeksom 25,7 najbolj učinkovit igralec letošnje končnice v ligi ABA, če bo našel pravo razmerje med meti za tri točke in asistencami, bo Olimpija lahko nevarna.

Druga tekma serije bo v torek ob 18:00 v Stožicah.

Preberite še:

Komentarji: