Košarkarji Zelenortskih otokov so se izkazali za žilave tekmece

Izbranci Aleksandra Sekulića so dosegli še tretjo zaporedno zmago na svetovnem prvenstvu v Aziji in se uvrstili v drugi del, čakata jih Nemčija in Avstralija.
Fotografija: Luka Dončić je najboljši strelec svetovnega prvenstva v Aziji. FOTO: Issei Kato/Reuters
Odpri galerijo
Luka Dončić je najboljši strelec svetovnega prvenstva v Aziji. FOTO: Issei Kato/Reuters

Slovenska moška košarkarska reprezentanca je tudi na svoji tretji tekmi na 19. svetovnem prvenstvu v Aziji upravičila vlogo favoritov. Potem ko je uvodoma s 100:85 odpravila Venezuelo in nato z 88:67 še Gruzijo, je danes v Okinavi brez Jake Blažiča z 92:77 (69:55, 45:38, 24:21) premagala še izbrano vrsto Zelenortskih otokov, ki sploh prvič igra na tem tekmovanju.

Toda novinci na svetovnih prvenstvih so se v prvi četrtini izkazali za nadvse žilave tekmece. Slovenci so si namreč v uvodnih desetih minutah priigrali zgolj tri točke naskoka (24:21). Največ točk (po 6) sta v tem delu za našo vrsto dosegla Luka Dončić (s šestimi zadetimi prostimi meti) in Aleksej Nikolić (z dvema trojkama). Za Zelenortske otoke jih je toliko zbral Ivan Almeida.

Ob polčasu prednost sedmih točk

V drugi četrtini so naši košarkarji nekoliko povečali prednost, ki pa ob polčasu (45:38) vseeno ni bila pretirano velika. Dončić je zdaj pri desetih točkah (z metom iz igre 1:9), toliko jih je dosegel tudi Klemen Prepelič (iz igre 4:7). Za Zelenortske otoke jih je v prvem polčasu največ prispeval Betinho Gomes (7).

Luka Dončić je zadnjih pet minut tekme pospremil s klopi in dobil nekaj dodatnega odmora. Foto Issei Kato/Reuters
Luka Dončić je zadnjih pet minut tekme pospremil s klopi in dobil nekaj dodatnega odmora. Foto Issei Kato/Reuters

Sredi tretje četrtine so si Slovenci vendarle priigrali večjo prednost. Pred zadnjim delom so namreč vodili s 14 točkami naskoka (69:55). Dončić, ki je končno zadel tudi svojo prvo trojko na tekmi, je imel na svojem računu 17 točk.

V četrti četrtini so se izbranci selektorja Aleksandra Sekulića vendarle sprostili, potrdili premoč in na koncu zanesljivo zmagali s 15 točkami razlike. Najboljši strelec tekme je bil znova Dončić (19), čeprav je zadnjih pet minut presedel na klopi.

Edy Tavares zmogel devet točk

Le eno točko manj, torej 18, je k zmagi prispeval Klemen Prepelič. Nikolić in Bine Prepelič sta se ustavila pri enajstih točkah. V zasedbi Zelenortskih otokov je bil najbolj razpoložen Gomes (17). Prvi zvezdnik moštva Edy Tavares je zmogel devet točk.

Slovenci so s tem uspehom postavili piko na i prvemu mestu v skupini F. V naslednji krog (skupino K) bodo s seboj odnesli vseh šest točk. Na parket bodo Dončić & Co. znova stopili v petek, ko se bodo pomerili z Avstralci. V nedeljo jih potem čaka še dvoboj z Nemci, ki imajo prav tako šest točk.

Gruzinci boljši od Venezuelcev

V prvi današnji tekmi v skupini F so bili Gruzinci s 70:59 boljši od Venezuelcev in si zagotovili drugo mesto za Slovenci. Največ točk je k zmagi prispeval Tornike Šengelija (25), več kot deset jih je dosegel še Goga Bitadze (11). V reprezentanci iz Južne Amerike je bil najbolj učinkovit Nestor Colmenares (16).

Drugi današnji izidi: Srbija – Južni Sudan 115:83, ZDA – Jordanija 110:62, Brazilija – Slonokoščena obala 89:77, Kitajska – Portoriko 89:107, Grčija – Nova Zelandija 83:74, Španija – Iran 85:65.

Preberite še:

Komentarji: