Slovenija pred vrati evropskega prvenstva 2022

Naši košarkarji so brez težav opravili še drugo nalogo v kvalifikacijah za prvenstvo stare celine.
Fotografija: Slovenski košarkarji (na fotografiji Luka Lapornik) so bili za razred boljši od severnih sosedov. FOTO: FIBA
Odpri galerijo
Slovenski košarkarji (na fotografiji Luka Lapornik) so bili za razred boljši od severnih sosedov. FOTO: FIBA

Slovenski košarkarji so si z zmago proti Avstriji praktično že zagotovili udeležbo na eurobasketu 2022 v Nemčiji, Italiji, Gruziji in na Češkem. V Stožicah so zmagali s 77:64.

Sloveniji lahko le čudež prepreči pot na evropsko prvenstvo. Potrditev štirinajstega zaporednega nastopa na turnirju štiriindvajsetih najboljših reprezentanc Evrope lahko dobi že jutri, če bo Ukrajina ob 17.10 v zadnji tekmi v ljubljanskem mehurčku premagala Avstrijo.

Ne glede na to, ali si bo Slovenija že zdaj matematično zagotovila nastop na EP ali v šele v zadnjem ciklu februarja 2021, bosta tudi sklepni tekmi kvalifikacij sila pomembni. Vsaka zmaga namreč prinaša točke za lestvico FIBA, po kateri se nato določajo nosilci oziroma kakovostni razredi za žreb.Slovenija trenutno zaseda 17. mesto na svetu oziroma 12. med evropskimi reprezentancami, kar pomeni, da je za las še v tretjem bobnu. Turčija pred njo ima več kot 16 točk prednosti, Nemčija pa za njo zaostaja manj kot točko. Slovenija mora februarja igrati še z Madžarsko in Ukrajino.

Prireditelj februarskega mehurčka bo znan 4. decembra. Neuradno sta se prijavili Ukrajina in Madžarska. Slednjo čakajo še štiri tekme, saj v Ljubljani ni igrala zaradi okužb v reprezentanci, od tega dve doma.

Proti Avstriji, najslabši reprezentanci po lestvici Fibe v skupini F (56.), je Slovenija zabeležila tretjo zmago v teh kvalifikacijah. Potem ko je prvi obračun v Kopru dobila le za sedem točk (včeraj je v Stožicah premagala tudi Ukrajino s 84:73), je bila tokrat zmaga veliko bolj prepričljiva.

Jaka Blažič je bil najučinkovitejši slovenski košarkar proti Avstriji. FOTO: FIBA
Jaka Blažič je bil najučinkovitejši slovenski košarkar proti Avstriji. FOTO: FIBA


Do prvega vodstva so varovanci novega selektorja Aleksandra Sekulića sicer prišli šele v zaključku prve četrtine (15:12), a so nato hitro prišli do + 20 (38:18), pred odmorom pa tudi do 50:23. V nadaljevanju je Slovenija podobno kot dan prej proti Ukrajini igrala manj intenzivno, tako da so Avstrijci lažje dihali in prišli do spodobnega poraza.

Pri Sloveniji, ki je zadela 13 trojk, dobila skok s 36:32, a imela tudi 15 izgubljenih žog, so trije igralci prišli do dvomestnih številk. Prvi strelec je bil tako kot proti Ukrajini Jaka Blažič (16 točk, met 6:11), štirinajst točk in osem skokov je zbral Gregor Hrovat, deset pa Blaž Mahkovic.

Standings provided by SofaScore LiveScore
 

Preberite še:

Komentarji: