Brez tekme je ostal tudi Luka Dončić, so na vrsti koreniti ukrepi?

Šefe lige NBA so v Orlandu častili kot vizionarje, a »mehurčka« ne morejo ponoviti.
Fotografija: Goran Dragić (drugi z leve) in soigralci so ostali brez revanše z Bostonom, ki ga je Miami ugnal v lanskem finalu vzhodne konference. FOTO:Kevin C. Cox/AFP
Odpri galerijo
Goran Dragić (drugi z leve) in soigralci so ostali brez revanše z Bostonom, ki ga je Miami ugnal v lanskem finalu vzhodne konference. FOTO:Kevin C. Cox/AFP

Sveži so spomini na nepredušno zaprti »mehurček« v Orlandu, v katerem je liga NBA spravila pod streho prejšnjo sezono in postala zgled uspešnega boja s pandemijo. Po vrnitvi v domača okolja pa se košarkarji ne morejo ogniti težavam kljub številnim varnostnim ukrepom in tribunam brez gledalcev. V veliki zadregi sta se čez noč znašli tudi zasedbi Miamija in Dallasa, v katerih navdušujeta Goran Dragić in Luka Dončić.

Minuli konec tedna sta Boston in Philadelphia nekako zbrala dovolj košarkarjev, da sta lahko odigrala svoje tekme (po pravilih morajo imeti trenerji na voljo vsaj osem mož), zato pa se zataknilo Miamiju. Najprej je zaradi suma okužbe ostal brez branilca Averyja Bradleyja, nato pa so se morali osamiti še košarkarji, ki so bili z njim v stiku, zato so morali Dragić & Co. v zadnjem hipu preložiti nastop v Bostonu.
 

Bostonu preložitev celo ustreza


»Naša stiska je odraz razmer v ZDA, število okuženih strmo narašča. Seveda bomo storili vse, da bi ohranili dejavnost košarkarske industrije, zato upoštevamo zaščitne protokole, čeprav nam ni lahko. Imamo namreč občutek, da stvari nimamo pod nadzorom,« se je pridušal Miamijev trener Erik Spoelstra, ki je v prejšnji sezoni pripeljal svoje adute vse do velikega finala.

Pred tekmo z Miamijem se je v dvorani TD Garden ogrevalo le močno oslabljeno domače moštvo. FOTO: Maddie Meyer/AFP
Pred tekmo z Miamijem se je v dvorani TD Garden ogrevalo le močno oslabljeno domače moštvo. FOTO: Maddie Meyer/AFP


V njem bi moral v moštvu LA Lakers igrati tudi Avery Bradley, a se je odpovedal poti v Orlando, saj ima otroka z obolelimi dihali in ni želel ničesar prepustiti naključju. Usoda pa ga je dohitela v Miamiju, kjer nadaljuje kariero, saj je uvidel, da je stalna grožnja covida-19 postala »sodobna normalnost«.

Okoliščine so vendarle zelo nenavadne. Preložitev tekme v Bostonu je celo razveselila domače moštvo, saj ima kar sedem košarkarjev v karanteni, med njimi najboljša strelca moštva Jaysona Tatuma in Jaylena Browna, ter še dva poškodovana, tudi prvega dirigenta Kembo Walkerja. A ker ima pod pogodbo 17 igralcev, bi vendarle moralo na igrišče, če se ne bi zapletlo Miamiju.
 

Veselijo se Porzingisa in štejejo odsotne


Hude preglavice tarejo tudi Dallas. Potem ko so stalna člana začetne peterke Josh Richardson in Dorian Finney-Smith ter nadomestni organizator Jalen Brunson, sicer četrti najučinkovitejši v moštvu, ostali v karanteni kar v Denverju, so morali iz Dončićevega umakniti še nemškega krilnega centra Maxija Kleberja. In zdaj mu grozi dvotedenska odsotnost.

Zadovoljstvo, ker bi se lahko latvijski zvezdnik Kristaps Porzingis po operaciji meniskusa vrnil na igrišče že v naslednjih dneh, je v hipu splahnelo. Čeprav so imeli drevi na papirju dovolj košarkarjev, da bi se lahko pomerili z New Orleansom, so preložili tudi njihovo tekmo zaradi zaščite moštva, hkrati pa tudi jutrišnji dvoboj med Chicagom in Bostonom. »Vedeli smo, da se lahko zgodi nekaj podobnega, in zdaj se spopadamo s posledicami,« se je sprijaznil Dallasov strateg Rick Carlisle.


 

Vse alternative so slabe


Vodstvo NBA se ne more ogniti vse glasnejšim očitkom, da prvenstvo nepopolnih moštev in zaostalih tekem ni regularno, vendar zagotavlja, da spremlja dogajanje in da (še) ne razmišlja o prekinitvi. Do nedelje so v novem prvenstvu preložili le dvoboj med Houstonom in Oklahomo 23. decembra, vse alternative pa so vse prej kot prijetne.

Potem ko so lani vložili 180 milijonov dolarjev za orlandski mehurček z zgolj najboljšimi moštvi sezone, zdaj ne gre pričakovati, da bi lahko vseh 30 zasedb zaprli za pol leta v hotel in dvorano že po desetih odigranih tekmah. Če se bodo razmere dodatno poslabšale in bodo morali sezono prekiniti, bi jo verjetno morali dodatno skrajšati, kar bi za vse pomenil hud finančni udarec.

Komentarji: