Velik dan: igral bo z LeBronom Jamesom in morda srečal Michaela Jordana

Luka Dončić je poletel na vikend All-Star NBA z letalom Marka Cubana, na glavni tekmi bo poskušal predvsem uživati.
Fotografija: Luka Dončić in njegov vzornik LeBron James bosta prvič združila moči. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Luka Dončić in njegov vzornik LeBron James bosta prvič združila moči. FOTO: AFP

Vse odkar je Luka Dončić prvič spremljal očeta Saša na košarkarsko tekmo in začel z otroškim navdušenjem metati zanj odločno pretežko žogo proti obroču, je sanjaril, da bo nekoč igral na tekmi All-Star NBA. V noči iz nedelje na ponedeljek se mu bodo sanje uresničile, prav tako velika želja, da bi vsaj ta en večer združil moči s svojim vzornikom LeBronom Jamesom. Velemojster LA Lakers ga je namreč izbral v začetno peterko svojega moštva skupaj z Anthonyjem Davisom, Kawhijem Leonardom in Jamesom Hardnom. V Chicagu bodo zvezde zablestele v vsem sijaju.

O športni vrednosti tekem All-Star bi lahko razpravljali na dolgo in široko. Nesporno pa je, da izbor in nastop za igralce in trenerje pomenita dokaz, da sodijo v najožjo elito lige NBA. V 69-letni zgodovini spektakla se je nanj uvrstilo 21 evropskih košarkarjev, prvi Nemec Detlef Schrempf leta 1993, na seznamu pa sta tudi dva Slovenca. Goran Dragić se je preizkusil med zvezdami leta 2018 in prispeval dve točki k zmagi moštva LeBrona Jamesa nad zasedbo Stephena Curryja s 148:145, 13 dni pred svojim 21. rojstnim dnevom pa bo prišel na vrsto še en Ljubljančan.

Dončić je šesti najmlajši član začetne peterke v zgodovini prireditve, toda nanjo se je uvrstil skozi glavna vrata, z največjim številom glasov navijačev, igralcev in medijev med vsemi branilci zahodne konference. Zdaj mu je preostalo le še uživanje v dvoboju brez taktičnih okovov. »Pri zabijanjih bom jaz zadolžen za podaje in morda nama bo z LeBronom uspela kakšna posebna akcija. Ne bom med tistimi, ki bodo leteli nad obročem,« se je ob prihodu v Chicago pošalil Dončić, ki si je v zadnjem poldrugem mesecu dvakrat poškodoval desni gleženj in moral izpustiti enajst tekem. Na prizorišče ekshibicije je pripotoval z zasebnim letalom Marka Cubana, lastnika moštva Dallas Mavericks, na katerega so se vkrcali še Lukova mama Mirjam, babica Milena in punca Anamaria ter španski zastopnik Quique Villalobos.

Mladi Dallasov as je po prihodu v Chicago nemudoma postal tarča novinarjev. FOTO: USA Today Sports
Mladi Dallasov as je po prihodu v Chicago nemudoma postal tarča novinarjev. FOTO: USA Today Sports

 

Jamesovo moštvo favorit


»Luki lahko zaželim le, da bi užival, saj gre za neverjetno priložnost. Vem, da bo spoznal številne ljudi, tako kot kot jih je pred njim njegov klubski predhodnik Dirk Nowitzki, ki je kar 14-krat nastopil na tekmah All-Star. Če bo šlo vse po sreči, bo Luka prišel do podobne številke,« je svojemu košarkarju zaželel Cuban, medtem ko Dončić ne gleda tako daleč v prihodnost: »Vse skupaj vidim kot priložnost, ki se mi bo morda ponudila le enkrat v življenju. Veselim se tudi morebitnega snidenja z Michaelom Jordanom. Z njim sem govoril pred podpisom pogodbe z Nikom, vendar ga osebno še nisem srečal.«

Njegovo moštvo je nesporni favorit dvoboja, saj se je LeBron James po splošni oceni precej resneje lotil izbire soigralcev. Očitno želi še tretjič zapored ostati nepremagan kot »selektor« in tako kot lani prekositi zasedbo Giannisa Antetokounmpa; v Charlottu je bilo 178:164. Grk z nigerijskima staršema je pač ostal zvest svojim načelom in medtem ko je James nabiral preizkušene ase, je sam najprej izbral dva pristna Afričana, Kamerunca Joela Embiida in Pascala Siakama, nato pa dodal še dva branilca iz zahodne konference, Kembo Walkerja in Traeja Younga.

Letošnja tekma All-Star bo minila v znamenju spomina na tragično umrlega Kobeja Bryanta in dobrodelnosti, saj se bosta selekciji z vsako dobljeno četrtino in končno zmago potegovali za zajeten znesek, ki ga bosta namenili v človekoljubne namene. Nov bo tudi format tekme. Prve tri četrtine bodo vsakič začeli z rezultatom 0:0 in vse bodo trajale po 12 minut. Pred zadnjim delom pa bodo uro izklopili in moštvi se bosta spopadli do ciljnega rezultata, ki ga bodo določili tako, da bodo seštevku točk zasedbe v vodstvu dodali 24 točk. Na primer: če bo rezultat po treh četrtinah 100:95, bo moral vodilni za končno zmago doseči še 24 točk, moštvo s 95 točkami pa 29.

Preberite še:

Komentarji: