Za ligaške točke že veliko boljša igra

Petrol Olimpija za začetek lige ABA ugnala prvaka Črne gore.
Fotografija: Miha Lapornik je proti Mornarju pravočasno zadel dve trojki. FOTO: ABA
Odpri galerijo
Miha Lapornik je proti Mornarju pravočasno zadel dve trojki. FOTO: ABA

Ljubljana – V Stožicah se je začela že 18. sezona lige ABA, ki je končno spremenila septembrski ritem košarkarjev Petrola Olimpije. Po dveh gladkih porazih Ljubljančanov v regionalnem in slovenskem superpokalu s Crveno zvezdo in Sixtom Primorsko je v Stožicah prepričljivo klonil črnogorski prvak Mornar, ki je bil lani dvakrat boljši od slovenskega šampiona.

Po poškodbi zapestja se je vrste Ljubljančanov vrnil Mirza Begić ter s 16 točkami in 9 skoki dokazal, da je bistveno bolje pripravljen kot v prejšnji sezoni. Njegov napredek bo prišel zelo prav trenerju Zoranu Martiču pred sila negotovimi meseci. Tudi letos so namreč udeleženci lige ABA doživeli velike kadrovske spremembe, ki so bistveno otežile napovedi pred začetkom. Še najboljši pokazatelj razmerja moči je bil otvoritveni turnir najboljših osmih moštev prejšnjega prvenstva za superpokal, na katerem se je Crvena zvezda skoraj sprehodila do prvega mesta. Po uvodnem uspehu nad Olimpijo je zlahka prekosila tudi glavna tekmeca minulih sezon, v polfinalu Cedevito, potem ko je že sredi druge četrtine vodila z 20 točkami razlike, v finalu pa si je proti branilki regionalnega naslova in povratnici med evroligaši Budućnosti priigrala 27 točk naskoka že do 23. minute.
 

Tujci v valilnici talentov


Superpokalni dvoboji so potrdili, da so se finančne in kakovostne razlike med moštvi dodatno povečale ter da je v nekdanji neumorni valilnici košarkarskih talentov zavladal negativen trend. Crvena zvezda in Budućnost imata v svojih zasedbah po šest tujcev, Cedevita osem, nič boljša ni niti Petrol Olimpija s sedmimi legionarji in tremi naturaliziranimi aduti. Krka, ki se je vrnila med regionalno elito po enoletni odsotnosti in bo v ponedeljek gostovala v Podgorici, ima pet tujcev, od katerih je Srb Dalibor Đapa blizu slovenskemu državljanstvu. Razlogov za takšno povečanje tujcev je veliko, od množičnega eksodusa največjih talentov v tujino do preskromnega dela z njimi in vprašljivih ambicij klubov, ki niso usklajene z značilnostmi in zmožnostmi svojih okolij.

V slovenskem primeru bode oči, da so se štirje zdajšnji in nekdanji slovenski reprezentanti odločili nadaljevati kariere v Srbiji, BiH in Črni gori: Matic Rebec je izbral FMP, Aleksej Nikolić Partizan, Domen Lorbek Igokeo, Alen Omić pa Budućnost. Slednji je posebna zgodba zaradi nestanovitnosti. Od odhoda iz Ljubljane leta 2015 pa je zamenjal že šest klubov, celo sezono se je zadržal le pri Gran Canarii, nato zbral štiri »polovičke« pri Anadoluju Efesu, Unicaji, Hapoelu iz Jeruzalema in Crveni zvezdi, letos poleti pa poskusno vadil pri Fenerbahčeju.

Le za odtenek bolj umirjen je Rebec, ki je pri 23 letih izbral šesti članski klub po Heliosu, Rogaški, Krki, ruskem Jeniseju in Sixtu Primorski. Delodajalca je včeraj našel tudi Sašo Zagorac. Odslej bo branil barve moštva Al-Riffa iz Bahrajna.
 

Preberite še:

Komentarji: