Za točke slovenskega DP le bleda senca regionalnega derbija

Petrol Olimpija je gladko prekosila Krko in ji zadala četrti poraz v šestih kolih lige Nova KBM za prvaka.
Fotografija: Aleksandar Lazić pred tremi tedni ni dosegel niti točke proti Krki, tokrat je bil med najboljšimi v derbiju. FOTO: Petrol Olimpija
Odpri galerijo
Aleksandar Lazić pred tremi tedni ni dosegel niti točke proti Krki, tokrat je bil med najboljšimi v derbiju. FOTO: Petrol Olimpija

Manj kot tri tedne po usodnem porazu v zadnjem kolu lige ABA so si košarkarji Petrola Olimpije prilepili manjši obliž na še vedno skelečo rano. V uvodni tekmi 6. kola lige Nova KBM za prvaka so preskočili Krko in ohranili stik z vodilno Sixtom Primorsko, toda vseh razočaranj v tej sezoni ne bodo zlepa sprali niti Sava, Ljubljanica in Gruberjev prekop skupaj.

Četrto soočenje starih znancev za točke DP je imelo zelo podoben skupni imenovalec kot prva tri. V obeh taborih se namreč zavedajo, da se bo boj za državni naslov začel zares šele v četrtfinalu končnice in da morajo pred njim le nekako zdržati maratonsko ogrevanje. Novomeščani so bržkone tudi upoštevali, da bo Ljubljančane gnala velika želja po oddolžitvi zaradi izpada iz regionalne elite. Zato so prihranili številne adute za dvoboje z večjo težo, v katerih se »večnim« tekmecem ne bo več kadilo iz ušes od silne jeze.

Krka zato ni nastopila le brez poškodovanih Dominika Mavre in Domna Bratoža, trener Simon Petrov je namenil zelo prilagojeno minutažo vsem nosilcem igre. Od dneva D je zasedbo spremenila tudi Olimpija, a zaradi drugačnih razlogov. Mirza Begić in Nenad Miljenović sta že zapustila klub, Marko Simonović je bil tako kot Jusuf Sanon presežni tujec, Bobanu Tomiću pa zaradi načete rame grozi celo predčasen konec sezone.
 

Zdovc jezen v finišu


V takšnih okoliščinah je stožiška četa vodila od prve do zadnje sekunde, ključno prednost pa si je priigrala že do sredine druge četrtine. Po vodstvu z 9:0 je dobila uvodnih deset minut tekme z rezultatom 29:13, ki zgovorno priča o dogajanju na parketu. Gostitelji so v prvem delu metali za tri točke 5:7, saj so si s potrpežljivostjo in z dobrim kroženjem zagotavljali ugodne mete, z zelo dobro obrambo pa so v tem času tudi prisilili tekmece k sedmim izgubljenim žogam. Pri 34:14 se je razmerje moči pričakovano uravnotežilo, a le do glavnega premora. Že v tretji četrtini so si Olimpijini košarkarji znova pljunili v roke. Začutili so ranljivost tekmecev, kar jim niti ni bilo težko. V tej sezoni so se pač (pre)večkrat znašli v obratni vlogi.

Vnema pa je znova trajala le do hitropoteznega povišanja naskoka z delnim rezultatom 16:3. Pri 59:31 v 27. minuti je tekma že dobivala zaključne obrise, vendar se je domači strateg Jure Zdovc pošteno razhudil, ko je veteran Jure Balažič v finišu ublažil Krkin poraz in kot edini košarkar pri gostih dosegel dvomestno število točk. Olimpija je slednjič metala trojke 13:27 (Lorbek 4:4 – Krka 6:18), tesno dobila skok z 31:30 (Lazić 10) in zbrala 21 asistenc (Špan 5), gostje 13.

Jure Zdovc je po tekmi poudaril: »Malo za šalo, malo zares, proti Krki zmagujemo takrat, ko to morda ni najbolj nujno. Od nas se seveda pričakuje, da zmago slavimo na vsaki tekmi. Prikazali smo dobro predstavo, kljub temu pa je bilo nekaj padcev v igri, ki so posledica prevelike sproščenosti pri visokem vodstvu. Prav takšne zmage, kot je ta proti Krki, mi dajejo dodaten zagon za delo s fanti, hkrati pa so dokaz, da smo lahko konkurenčni proti vsakemu moštvu. Zavedamo se, da so Novomeščani po tem, ko so si zagotovili obstanek v ligi ABA, padli v igri, a to je njihova težava in ne naša. Prave tekme z njimi še prihajajo.«

Druga para 6. kola lige Nova KBM za prvaka, sobota: Helios Suns – Rogaška (19); ponedeljek: Sixt Primorska – Hopsi Polzela (18); vrstni red: Sixt Primorska 4:0, Petrol Olimpija 4:1, Hopsi Polzela in Rogaška po 2:3, Krka 2:4, Helios Suns 1:4.
6. kolo za obstanek, sobota: Zlatorog – Ilirija (19), sinoči  Šenčur GGD : Šentjur 92:82 (68:47, 47:38, 24:20 – Popadić 18, Pavič, Murić in Rizvić po 13; Konjević 23, Čigoja 19,  Ledl 17); vrstni red: Šentjur in Šenčur GGD po 7:5, Zlatorog 6:5, Ilirija 3:8.
 

Preberite še:

Komentarji: