Andrej Vombergar in Jan Mlakar tekmeca na tržnici

Pozimi ne kaže pričakovati prestopov iz slovenske nogometne lige z več milijonov evrov vrednimi odškodninami
Fotografija: Jan Mlakar je najdragocenejši nogometaš iz slovenske lige. FOTO: Tadej Regent/Delo
Odpri galerijo
Jan Mlakar je najdragocenejši nogometaš iz slovenske lige. FOTO: Tadej Regent/Delo

Milan Mandarić je z napovedjo znižanja stroškov poslovanja NK Olimpija sprožil prestopno mrzlico. Na seznamu igralcev za prodajo so vsi, ki so kaj vredni. Toda kolikšna je vrednost najboljših strelcev kluba in 1. SNL Roka Kronavetra in Andreja Vombergarja ter koliko so v zimskem prestopnem roku vredni najboljši igralci jesenskega dela državnega prvenstva?

Slovenski klubi se preživljajo tudi od prodaje igralcev. Nemara še najbolj med njimi prav Olimpija, ki je usodno odvisna od »strica iz Amerike« in njegovih iztržkov od prestopov, a še eno evropsko poletje brez uvrstitve v skupinski del lige prvakov ali evropske lige bo na rob še kolikor toliko razkošnega delovanja potisnila tudi Maribor. Drugi tako ali tako hodijo po robu iz sezone v sezono.


Henty in Šporar neulovljiva


Potem ko je Mandarić po pol leta v vlogi predsednika Olimpije prodal Nigerijca Ezekiela Hentyja in Ljubljančana Andraža Šporarja za skoraj 9 milijonov evrov (5 + 3,8), se je zdelo, da je slovenska liga prebila »zvočni zid« in so se ji odprla vrata raja. Toda v naslednjih sezonah so se stvari normalizirale. Prestopi z odškodninami preko poldrugega milijona evrov so se posrečili samo še štirim nogometašem iz SNL: zeleno-belima Mihi Zajcu in Issahu Abassu (oba Olimpija) po 1,7 milijonov € ter vijoličnima Jean-Philippu Mendyju in Jean-Claudu Billongu. Prvi je v mariborsko blagajno prinesel približno 2 milijona €, drugi do 2,5 milijona €.


Mlakar z najvišjo vrednostjo


Avgustovski prestop Abassa k nemškemu prvoligašu Mainzu je letvico odškodninskih želja postavil v območje dveh milijonov evrov. Na Mandarićev rebalans proračuna bi blagodejno vplival še en podoben iztržek, a to je bržčas njegov račun brez krčmarja. Olimpija ta trenutek nima igralca, za katerega bi lahko iztržila več kot poldrugi milijon evrov. Še najbližje znesku je Vombergar, medtem ko za Kronavetra zaradi njegove starosti 32 let na evropskem tržišču ni mogoče iztržiti niti 100.000 €. Kar je pol manj, kot znaša njegova letna plača. Tudi zaradi tega, ker Mariborčanu konec sezone poteče pogodba.

Maribor ima za odtenek višjo vrednost predvsem v Janu Mlakarju. Dvajsetletni Ljubljančan je na evropskem tržišču že znano ime, pri čemer so njegovi veliki aduti poleg mladosti tudi telesna moč in igralne značilnosti. Po vseh merilih je ta trenutek najdražji igralec iz SNL, ampak zanj bi Maribor ta trenutek težko iztržil več kot dva milijona € od klubov iz zahodnega dela Evrope. Mariboru v primerjavi z Olimpijo ni treba siliti v prodajo igralcev zaradi racionalizacije poslovanja, kvečjemu zavoljo selekcije.


Pol milijona zvrhan koš za Požeg Vancaša in Tahiraja


Presenečenja, kakršnega je poleti predstavljal prestop Jake Bijola od Rudarja k moskovskemu CSKA, so vselej mogoča, toda niso odvisna od spretnosti klubskih menedžerjev ali izrazitih igralčevih odlik. »Bijole« praviloma brez posrednikov opazijo in v njih prepoznajo idealnega igralca klubski skavti ali trenerji. Med igralci, ki so odstopali v jesenskem del prvenstva in ne prihajajo iz vodilnega dvojca, sta bila predvsem Belokranjec Rudi Požeg Vancaš in Albanec Francesco Tahiraj. Hitronoga in spretna strelca, driblerja ter podajalca veljata za najmočnejša prodajna aduta Celja in Aluminija, a le z božičkovo pomočjo bi lahko dosegla odškodninski znesek do pol milijona evrov.

Komentarji: