Bavarci ne skrivajo navdušenja nad svojim čistokrvnim »Rotvajlerjem«

Joshua Kimmich med junaki Bayernove zmage v Dortmundu, nova poškodba Kevina Kampla.

Ljubljana – Nogometašem Bayerna lahko le še čudež prepreči osvojitev jubilejnega 30. naslova nemškega prvaka. Münchenčani so namreč po zmagi v večnem derbiju nad igralci Borussie (1:0) ušli velikim tekmecem iz Dortmunda že za sedem točk, ki jih bodo v zadnjih šestih kolih le stežka zapravili. Ali obratno: črno-rumeni morajo zdaj v boju za lovoriko upati tudi na pomoč »od zgoraj«.

Najzaslužnejši za to, da so se Bavarci iz Dortmunda vrnili domov z vsemi tremi točkami, je bil vsekakor Joshua Kimmich, ki je v 43. minuti z roba kazenskega prostora z natančnim dvignjenim strelom spravil žogo za hrbet domačega vratarja Romana Bürkija. Da naj poskuša(jo) presenetiti švicarskega čuvaja mreže z lobom, so mu – kot tudi njegovim soigralcem – že pred tekmo svetovali v Bayernovem strokovnem štabu s trenerjem Hansijem Flickom na čelu. »Opozorili so nas, da Bürki pogosto stoji precej pred svojimi vrati,« je Kimmich razkril, da so odgovorni pri münchenskem moštvu zelo dobro proučili gibanje vratarja Borussie.


Grizel je kakor pes


»Veseli me, da nas je Joshua poslušal,« je bil zadovoljen Flick, ki ni skoparil s pohvalami na Kimmichov račun. »Takšnega igralca si želi imeti vsak trener. Na slehernem treningu in tekmi da namreč vse od sebe,« je Bayernov trener navdušen nad 25-letnim »Rotvajlerjem«. Joshua prihaja namreč iz mesta Rottweil, po katerem so ime dobili tudi znani psi. Da je Kimmich­ med derbijem dejansko grizel kakor pravi rotvajler, zgovorno kažejo tudi številke: zbral je 109 dotikov žoge (največ med vsemi nogometaši Bayerna) in pretekel kar 13,7 kilometra – toliko kot še noben član bavarskega velikana, odkar so leta 2011 v elitni nemški ligi uvedli meritve o tem, koliko pretečejo posamezni igralci na tekmah.


Münchenčani so se tako že začeli spogledovati s končnim slavjem, o katerem pa Flick še noče razmišljati. »Nisem človek, ki bi preveč pogledoval v prihodnost. Želeli smo si zmago v Dortmundu in jo tudi dosegli. Z njo smo stopili velik korak naprej,« je ocenil 55-letni Nemec, zadovoljen s predstavo, ki so jo prikazali njegovi nogometaši: »Igrali so zelo zbrano, bili budni kot sove in izjemno odločni.«
 

Favre vidno nejevoljen


Razpoloženje v taboru Borussie je bilo po izgubljenem derbiju prav turobno. Še zlasti trener Lucien Favre ni mogel skriti slabe volje. Ko ga je novinar televizijske postaje Sky naravnost vprašal, ali lovorike z njim preprosto niso osvojljive, je vidno nejevoljen odvrnil: »To se tu govori že več mesecev. Vemo, kako gredo stvari, o njih pa bom spregovoril čez nekaj tednov,« je dejal 62-letni Švicar, ki naj bi mu bili šteti dnevi pri moštvu iz Dortmunda.

Nekdanji nemški as Lothar Matthäus je že zdaj prepričan, da ga bo nasledil Hrvat Niko Kovač, ki je do novembra vodil Bayern, toda nekateri bi za novega trenerja Borussie raje videli Juliana Nagelsmanna, ki pa ga pogodba z Leipzigom veže do leta 2023. »Rdeči biki« so se sicer včeraj brez Kevina Kampla, ki se je poškodoval na ogrevanju, razšli z igralci Herthe z neodločenim izidom 2:2.

Preberite še:

Komentarji: