Bombarder naroda praznuje 75 let

Legendarni nemški nogometaš Gerd Müller, ki je bil kar 32 let najboljši strelec svetovnih prvenstev, jesen življenja bolan preživlja v domu za starejše občane.
Fotografija: Gerd Müller je ena od največjih legend nemškega in svetovnega nogometa, ki ga je zaznamoval z goli. FOTO: Rupak De Chowdhuri/Reuters
Odpri galerijo
Gerd Müller je ena od največjih legend nemškega in svetovnega nogometa, ki ga je zaznamoval z goli. FOTO: Rupak De Chowdhuri/Reuters

Legendarni nemški nogometni reprezentant Gerd Müller je danes dopolnil 75 let. Z Bayernom je po štirikrat osvojil nemško ligaško in pokalno krono. Še vedno velja za najboljšega strelca Bayerna in nemškega prvenstva (365 golov) ter je z 68 goli drugi najboljši strelec Nemčije; prehitel ga je zgolj Miroslav Klose (71).

Njegov 75. rojstni dan bodo danes počastili na majhni slovesnosti v Bayernovem muzeju v Allianz-Areni, so sporočili iz kluba, a nogometaš z vzdevkom bombnik ne bo navzoč. Pred petimi leti so namreč zdravniki pri njem odkrili Alzheimerjevo bolezen.

Müller rojstnega dneva ne bo praznoval. Zanj ne načrtujejo uradnih srečanj, obiskov ali javnih nastopov. Odkar so mu diagnosticirali demenco, je v oskrbi v domu za starejše občane na Bavarskem.


Le Miroslav Klose in Ronaldo zabila več golov na SP


Kot je za Bild povedala njegova žena Uschi Müller, se njegovo zdravstveno stanje slabša in potrebuje pomoč tudi pri hranjenju. Več ali manj je prikovan na posteljo.

Dejala je, da se bo skušala z njim pogovarjati »s počasnimi in jasnimi besedami« in na rojstni dan z njim gledati televizijo, kot to počneta vsak drug običajen dan.

»V svojem življenju je bil vedno borec, vedno pogumen. In tudi zdaj je, le da večino časa prespi,« je dejala njegova soproga.

»Je tih in miren in mislim, da ne trpi. Upam, da ne more razmišljati o svoji usodi, o bolezni, ki človeku odvzame njegovo zadnje dostojanstvo.«

Nekaj njegovih rekordov še vedno stoji. Kot doslej edini poklicni nogometaš je dosegel kar 40 golov v eni sezoni, kar ostaja nedosegljiv mejnik. To je bilo v sezoni 1971/72. Dosežek je še toliko bolj odmeven, ker so takrat klubi in reprezentance igrali precej manj tekem kot zdaj.

Eden od največjih vrhuncev v Müllerjevi karieri je bilo svetovno prvenstvo v tedanji Zahodni Nemčiji. Z odločilnim golom za 2:1 je v finalu SP Zahodni Nemčiji (fotografija je s tekme proti Poljski) priigral drugi naslov svetovnega prvaka. FOTO: Action Images Action Images/Mirrorpix
Eden od največjih vrhuncev v Müllerjevi karieri je bilo svetovno prvenstvo v tedanji Zahodni Nemčiji. Z odločilnim golom za 2:1 je v finalu SP Zahodni Nemčiji (fotografija je s tekme proti Poljski) priigral drugi naslov svetovnega prvaka. FOTO: Action Images Action Images/Mirrorpix


S tedanjo Zahodno Nemčijo je leta 1972 osvojil evropsko prvenstvo in nato leta 1974 še svetovno prvenstvo. Kar 32 let je držal rekord kot najboljši strelec svetovnih prvenstev. Na dveh SP leta 1970 in leta 1974 je zadel 14 golov. Prehitela sta ga le Brazilec Ronaldo (15) in rojak Miroslav Klose (16).

»Gerd je eden od velikanov svetovnega nogometa. Brez njegovih golov Bayern in nemški nogomet ne bi bila to, kar sta danes. Bil je napadalec, kakršnega verjetno ne bomo več videli. Kljub vsem uspehom pa je ostal skromen človek, kar me je vselej navduševalo,« je že ob njegovi 70-letnici dejal Karl-Heinz Rummenigge, prav tako nekdanji velikan nemškega nogometa in predsednik Bayerna.


Bombarder naroda se je izvlekel iz alkoholizma


Müller je veljal za enega najbolj neusmiljenih strelcev v zgodovini nemškega nogometa, zaradi izjemne učinkovitosti se ga je prijel vzdevek bombnik naroda oziroma Der Bomber der Nation.

Ni bil visok (1,76 metra), a je z eksplozivnostjo gospodoval v kazenskem prostoru. Če je žoga pristala pred njegovimi nogami, jo je na koncu po pravilu poslal v mrežo.

Brane Oblak je z Gerdom Müllerjem pri Bayernu delil tudi sobo. FOTO: Mavric Pivk/Delo
Brane Oblak je z Gerdom Müllerjem pri Bayernu delil tudi sobo. FOTO: Mavric Pivk/Delo


»Gerd Müller je bil največji napadalec, kar smo jih kdaj imeli v Nemčiji,« je ob 70-letnici nogometaša dejal selektor Joachim Löw. Ta trditev tudi pet let kasneje še vedno drži, ugotavlja nemška tiskovna agencija DPA.

V Bayernu so mu vedno stali ob strani. Tudi takrat, ko je imel po končani karieri leta 1982 težave z alkoholizmom. Njegovi nekdanji soigralci v Bayernu so ga prepričali, naj gre na rehabilitacijo. Ko si je opomogel, mu je Bayern dal trenersko mesto v moštvu do 23 let.

Zmaga nad alkoholizmom je bila verjetno najpomembnejša v njegovem življenju. »Po štirih tednih sem bil ozdravljen. To je bilo v tako kratkem času kar velik dosežek,« je dejal leta 2007.

Dosegel je veliko golov, a sam za najpomembnejšega označuje tistega, ko je na olimpijskem stadionu v Münchnu leta 1974 dosegel gol za zmago z 2:1 proti Nizozemski. Prinesel je naslov svetovnega prvaka.

Komentarji: