»Brez« Messija gre, brez Ronalda očitno ne

Na obzorju ena najbolj zanimivih nogometnih sezon v Angliji. Sobotni clasico zadnja priložnost za Barcelonine izzivalce.
Fotografija: Mesut Özil je v tej angleški sezoni streljal le štirikrat, a vselej zabil gol. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Mesut Özil je v tej angleški sezoni streljal le štirikrat, a vselej zabil gol. FOTO: Reuters

Prvi teden v marcu prinaša najbolj spektakularen nogometni »vikend« v sezoni, pomembne in zanimive tekme pa so vendarle igrali že v izdihljajih februarja. Najbolj napet finiš v boju za prvaka in položaje v ligi prvakov pričakujejo Angleži, v enakem ritmu plešejo tudi Španci.

Največ čustev je sprožil španski športno-politični clasico v Madridu, svojo »tekmo sezone« pa je igral Chelsea. Ta je v mojstrskem slogu dobil londonski derbi s Tottenhamom; z zmago je umiril »primer vratarja Kepe Arrizabalage«, utrdil v sedlu trenerja Maurizia Sarrija in preobrazil premier league v zanimivi bitki – za prvaka in četrto mesto, ki še vodi v ligo prvakov.

Liverpool (69) in Manchester City (68) se bosta v zadnjih desetih kolih udarila za prvaka, Tottenham (60), Arsenal (56), Manchester United (55) in Chelsea (53, tekma manj) za prosti vstopnici v najbogatejše Uefino tekmovanje.

»Normalno je, da zaideš v težave po dveh ali treh zaporednih porazih. Kot trener se soočaš s pritiskom vsak teden. Če imaš srečo, se to zgodi na vsakih šest mesecev … Upam, da je zmaga nad Tottenhamom prelomnica v naši sezoni, točke so bile nujne v boju za četrto mesto,« je ocenil Sarri, ki je sprva neposrečeno – kot vsi v klubu – poskušal pomesti pod preprogo košarico baskovskega vratarja Kepe (ta je konec tedna zavrnil menjavo pred izvajanjem enajstmetrovk v finalni tekmi pokala s Cityjem), nato pa Baska kaznoval in ga za »tekmo ali dve« umaknil iz moštva, saj je »obžaloval napako«.

Po londonskem derbiju je zmagovalec Chelsea ostal v enakovrednem boju za uvrstitev v ligo prvakov, poraženi Tottenham pa bržkone izgubil možnost, da bi v boju za prvaka ogrozil vodilni Liverpool in drugega Manchester City. FOTO: AFP.
Po londonskem derbiju je zmagovalec Chelsea ostal v enakovrednem boju za uvrstitev v ligo prvakov, poraženi Tottenham pa bržkone izgubil možnost, da bi v boju za prvaka ogrozil vodilni Liverpool in drugega Manchester City. FOTO: AFP.


Na obzorju je ena najbolj zanimivih sezon v Angliji. L'pool in ManCity ne popuščata, v kvartetu pretendentov za ligo prvakov pa kaže najmanj stanovitno formo Tottenham, ki je zbral največ točk, torej bi bilo lahko izenačeno do konca. Slednji sodi med največje »žrtve« mundiala v Rusiji, njegovi ključni aduti so opazni izžeti, v derbiju s Chelseajem Tottenham prvič po decembru 2013 ni sprožil na vrata tekmeca niti strela. Manchester United, denimo, je prvič v 141-letni zgodovini kluba nanizal osem zmag v gosteh.

Njegov trener Ole Gunnar Solskjær je v tem času krstil v premier league sedem igralcev, kar štirje med njimi so najstniki (Mats Møller Dæhli, Tom James, Rhys Healey in James Garner). Opazno se je dvignil v formi tudi Arsenal: izpostaviti velja Mesuta Özila, ki je enota za učinkovitost – v tej sezoni je streljal na vrata le štirikrat, a vselej zabil gol.
 

Prvak iz leta 2016 zdržal tri mesece


Po treh mesecih in le ducatu točk pod njegovo trenersko dirigentsko paličico je Fulham zamenjal Italijana Claudia Ranierija. Fulham je sezono začel na klopi s Slavišo Jokanovićem, ki ga je popeljal iz druge v najmočnejšo ligo. Srb je bil v premierleague manj uspešen, zato ga je klubsko vodstvo zamenjalo z Rimljanom, ki je leta 2016 senzacionalno do naslova prvaka popeljal Leicester. Novi trener je Scott Parker.
»Po pogovoru se je Ranieri strinjal, da je zamenjava trenerja najboljša možna poteza. Odločitev je sprejel kot pravi gospod, zavedati pa se moramo, da ni edini krivec za položaj, v katerem smo se znašli,« je sporočil predsednik kluba Shahid Khan.
 


Vinicius : Barça 6:4


Özil je popolno nasprotje od novega Realovega »čudežnega dečka« iz Brazilije: Vinicius Junior je v sredinem španskem derbiju v Madridu sprožil šest strelov, dva več kot vsi nogometaši Barcelone skupaj, toda ostal je brez doseženega gola. Vratar Kataloncev Marc-Andre Ter Stegen je v zadnjem obdobju ustavil 47 od 55 strelov na njegova vrata, še boljši je bil tudi v zadnjem snidenju z Realom, zato ni čudno, da je Barcelona postala prva ekipa v 116-letni zgodovini španskega pokala s šestimi zaporednimi uvrstitvami v finale.

Real veliki up iz Braziliji Vinicius Junior je v clasicu preigraval tekmece iz Katalonije, a na koncu vselej izgubil dvoboje z vratarjem Marc-Andre Ter Stegenom. FOTO: AFP.
Real veliki up iz Braziliji Vinicius Junior je v clasicu preigraval tekmece iz Katalonije, a na koncu vselej izgubil dvoboje z vratarjem Marc-Andre Ter Stegenom. FOTO: AFP.


V Madridu kot doma ...


Real v resnici ni igral tako slabo, kot bi se zdelo ob pogledu na končnih 0:3, toda v nogometu res štejejo le goli. Ob tem se Barça počuti v Madridu kot doma: na štadionu Santiago Bernabeu je dobila 10 od zadnjih 17 tekem. V sredo je blestela naveza Suarez-Dembele, ki je potrdila, da lahko »blaugrana« zmaguje tudi »brez« Lionela Messija – seveda izjemoma. In obratno: Real je najmočneje pogrešal prav kirurško natančnost Cristiana Ronalda, ki je blestel v beli majici med letoma 2009 in 2018. Najboljše šele prihaja: sredin večer je bil le uvod v sobotni ligaški clasico, ki je zadnja priložnost za tekmece Barcelone (57 točk, Atletico 50, Real 48).


Ramos četrtfinala ne bo igral


Kapetan Reala Sergio Ramos je tvegal in se uštel. V prvi tekmi osmine finala proti Ajaxu v Amsterdamu je pri izidu 2:1 namerno izsilil rumeni karton, ki je pomenil, da povratne tekme ne bo igral, da bi v četrtfinalni dvoboj vstopil brez kartonov. Toda Evropska nogometna zveza je njegovo namero »prebrala« in ga kaznovala še z dodatno prepovedjo igranja na obeh četrtfinalnih tekmah, če bo Real izločil nizozemskega prvaka.

Komentarji: