Če bo Lionel Messi zapustil Barcelono, bo tudi manj turistov

Analize odhoda najboljšega nogometaša na svetu v drug klub, bi korenito spremenil finančno podobo katalonskega velikana in mesta.
Fotografija: Glavne vajeti pogajanj o prihodnosti Lionela Messija so v rokah  njegovega očeta Jorgeja. FOTO: Lluis Gene/AFP
Odpri galerijo
Glavne vajeti pogajanj o prihodnosti Lionela Messija so v rokah  njegovega očeta Jorgeja. FOTO: Lluis Gene/AFP

Odhod Lionela Messija iz Barcelone bi lahko ustvaril pogoje za popolno finančno prenovo kluba, piše francoska tiskovna agencija AFP. Čeprav bi bila Barcelona tako na igrišču kot pri poslovanju strta po odhodu odličnega Argentinca, bi lahko to dolgoročno pripomoglo k večji stabilnosti kluba.

Messi se bo po skupno 21 letih pri katalonskem ponosu v iskanju novih izzivov bržkone odpravil drugam. Njegov oče in agent Jorge Messi je pred sredinim sestankom s predsednikom kluba Josepom Mario Bartomeuom dejal, da bo njegov sin le stežka ostal na Camp Nouu, a da se z drugimi klubi še ni pogovarjal.


Če Messi za Barcelono ne bo več igral, bo to imelo velike posledice v katalonski prestolnici. Tiste nogometne so jasne, saj bo Barca ostala brez enega najboljših, če ne najboljšega, nogometaša v zgodovini. Nepomembne pa niso niti finančne posledice za klub, ki je letos ostal brez lovorik.

Najmalajši oboževalci Argentinca so obupani. FOTO: Pau Barrena/AFP
Najmalajši oboževalci Argentinca so obupani. FOTO: Pau Barrena/AFP


Argentincu 118 milijonov evrov, a je močna blagovna znamka


Triintridesetletnik pri Barceloni na sezono zasluži okoli 118 milijonov evrov vključno z bonusi, a pomembna je tudi njegova blagovna znamka, ki klubu prinese ogromno dohodkov za pokrivanje tekočih stroškov.

Poleg 200 milijonov evrov, ki jih je zaradi pandemije novega koronavirusa po besedah iz kluba izgubila Barcelona, je tu še prenesen dolg iz leta 2019, ki prav tako znaša okoli 200 milijonov evrov. Za potrebe odplačevanja dolga si je klub od ameriškega investicijskega sklada izposodil 140 milijonov evrov, obenem pa je klub za plače nogometašev v sezoni 2018/19 zapravil okoli 542 milijonov evrov.

Ob teh številkah bi denar od Messijevega prestopa, četudi ne bi znašal ravno 700 milijonov evrov, kot veleva odkupna klavzula v pogodbi 33-letnika, prišel še kako prav.

O tem se v kolumnah sprašujejo tudi španski novinarji, ki so prepričani, da bi se morala Barcelona »pogajati, doseči dogovor ter se nato z veliko vsoto denarja v malhi le nasmehniti«.

To bi obenem preprečilo vojno med predsednikom kluba Josepom Bartomeuom in nogometno legendo, saj oba že dlje časa stojita na nasprotnih bregovih. Navijači pri tem jasno ne želijo, da bi izgubili tako vplivnega nogometaša, še piše AFP.


Prava pot je prenova


Ob vseh finančnih zagatah in prestopu Messija bi bila prenova prava pot, pravi nekdanji predsednik kluba Joan Gaspart. Vseeno pa dodaja, da bi Barcelona doživela večjo blamažo, kot je bil poraz v četrtfinalu lige prvakov proti Bayernu z 8:2, če bi Messi odšel za nižjo ceno kot 700 milijonov evrov.

Prihodki od prodaj dresov bi se v primeru Messijevega odhoda krepko zmanjšali, manj prihodkov bi imela tudi katalonska prestolnica, ker bi jo obiskalo manj turistov. FOTO: Pau Barrena/AFP
Prihodki od prodaj dresov bi se v primeru Messijevega odhoda krepko zmanjšali, manj prihodkov bi imela tudi katalonska prestolnica, ker bi jo obiskalo manj turistov. FOTO: Pau Barrena/AFP


A možnost polnega izplena prestopne klavzule ni verjeten, saj tudi najbogatejši klubi za odkup enoletne pogodbe 33-letnega nogometaša, četudi je to Messi, ne bi zapravili toliko denarja. Že manjši znesek pa bi klub usmeril v boljšo finančno prihodnost, je za AFP ocenil ekonomist in poznavalec razmer v Barceloni Juan Maria Gay de Liebana.

»Večji del denarja, namenjenega za plače, je porabljenega za Messija in Luisa Suareza,« je izpostavil. Ob tem ocenjuje, da bi odhod obeh - italijanski mediji v zadnjih dneh poročajo, da je Suarez blizu prihoda v Juventus – omogočili novemu trenerju Ronaldu Koemanu več manevrskega prostora za prenovo ekipe po lastni viziji.

Vseeno pa ni moč zanemariti vpliva na dohodke kluba, če bi Messi odšel iz Barcelone. Klub ima po besedah priznanega ekonomista najvišje dohodke na svetu, in sicer v višini 854 milijonov evrov, od tega marketinški del te vsote znaša kar 381 milijonov evrov.

Lionel Messi in Pep Guardiola naj bi združila moči pri Manchester Cityju. FOTO: Albert Gea/Reuters
Lionel Messi in Pep Guardiola naj bi združila moči pri Manchester Cityju. FOTO: Albert Gea/Reuters


»Jasno je, da bi Messijev odhod vplival na te številke, brez Argentinca pa bi lahko sponzorji kot so Rakuten in Beko, ki klubu na leto prineseta 74 milijonov evrov, precej zmanjšali svoje vložke,« je poudaril Gay de Liebana.

Sprašuje se tudi, ali bi ob odhodu Argentinca mesto še vedno obiskalo toliko turistov in ali bi navijači še vedno kupovali toliko dresov kluba. Prepričan je, da bi lahko imel odhod Messija in Suareza negativne posledice na marketinški doseg Kataloncev.

Preberite še:

Komentarji: