Čeferin želi nov mandat, ostro tudi nad Pereza: Ta tip je želel ubiti nogomet

Predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksander Čeferin je v pogovoru za nemški magazin Spiegel dejal, da se želi potegovati za tretji mandat.
Fotografija: Za Aleksandrom Čeferinom je stresno leto. FOTO: Catherine Ivill/AFP
Odpri galerijo
Za Aleksandrom Čeferinom je stresno leto. FOTO: Catherine Ivill/AFP

»Ja, všeč mi je to delo. Je bolj stresno, kot bi si kdaj mislil. Obožujem pa nogomet,« je na vprašanje o tretjem mandatu odgovoril 53-letni Aleksander Čeferin in dodal: »Trenutno je moje življenje super.«

Čeferin vodi Uefo od leta 2016, leta 2019 pa je bil potrjen na položaju do leta 2023. Uefa se trenutno z Mednarodno nogometno zvezo (Fifa) prepira glede prihodnjega koledarja tekem za leto 2024. Čeferin in Uefa sta proti skrajšanju cikla svetovnega prvenstva s štirih na dve leti, o čemer razpravlja Fifa, piše nemška agencija DPA.
 

Posluša tudi navijače


Čeferin je ta teden na generalni skupščini Združenja evropskih klubov (Eca) v Ženevi med svojim govorom znova izrazil ostro nasprotovanje predlogu in opozoril, da bi na tak način »razvrednotili tekmovanje in da bi še bolj obremenili že tako preveč obremenjene igralce«.

»Več ni vedno bolje,« je v zvezi s tem odločno dejal Slovenec na čelu Uefe. Tudi navijači po vsem svetu predlogu nasprotujejo.

»Velika večina navijačev nasprotuje mundialu na vsaki dve leti, in če bi se Fifa pred tem predlogom posvetovala kaj tudi s svojimi članicami, bi ji bilo tudi to jasno,« je 58 držav članic Fife iz šestih svetovnih konfederacij zapisalo v skupni izjavi za javnost. Tudi združenje profesionalnih nogometnih lig je dodalo svoj glas proti predlogu.
 

Pri Barceloni, Realu in Juventusu so nesposobni


Čeferin, čigar izjave iz intervjuja je prenesla tudi španska agencija EFE, je spregovoril tudi o boju proti ustanoviteljem superlige, oziroma tistim, ki pri nasedlem projektu še vztrajajo. Gre za španska velikana Real Madrid in Barcelono ter italijanski Juventus. 

»Pošteno povedano, imajo neposobne direktorje. To so tipi, ki so želeli ubiti nogomet. Vseeno bi mi bilo, če bi se odcepili, zelo zabavno pa se mi zdi, da so želeli ustvariti novo tekmovanje, v isti sapi pa so želeli igrati v tej sezoni lige prvakov. (Predsednik Reala Florentino, op. a.) Perez tarna in pravi, da lahko klub preživi le s superligo, nato pa poskuša kupiti Kyliana Mbappeja za 180 milijonov evrov,« je bil po poročanju EFE oster Čeferin.

Potrdil je tudi, da so mu organizatorji superlige grozili, glede prihodnjih načrtov za nogomet pa je razkril, da želi bolj kot o finančnem fair playu govoriti o uravnoteženosti konkurence.

Preberite še:

Komentarji: