Danes začetek 29. sezone v SNL: Maribor absolutni favorit za naslov prvaka

V boj bo krenila osmerica »staroselcev«, okrepljena za ljubljanski Bravo in sežanski Tabor, ki sta zamenjala Gorico in Krško.
Fotografija: Mariborčani so takole proslavili letošnji naslov prvaka in so favoriti za reprizo tudi v novi sezoni. FOTO: Tadej Regent
Odpri galerijo
Mariborčani so takole proslavili letošnji naslov prvaka in so favoriti za reprizo tudi v novi sezoni. FOTO: Tadej Regent

Z današnjo tekmo v Sežani bodo nogometaši odprli 29. sezono slovenskega prvenstva. V boj bo krenila osmerica »staroselcev«, okrepljena za ljubljanski Bravo in sežanski Tabor, ki sta zamenjala Gorico in Krško. Prvi favorit za naslov prvaka je branilec naslova Maribor, ki je v prestopnem roku še okrepil šampionsko zasedbo in tudi ob igrišču utrdil status številke ena.

Maribor premore najdražjo zasedbo in največ sledilcev na facebooku. FOTO: Delova Infografika
Maribor premore najdražjo zasedbo in največ sledilcev na facebooku. FOTO: Delova Infografika


Štajerci premorejo daleč najdražjo igralsko zasedbo med vsemi v 1. SNL. Udarno enajsterico sta zapustila le »član in pol«, potem ko so napadalca reprezentance U-21 Jana Mlakarja za rekordno odškodnino prodali v angleško premier league, izkušeni branilec Marko Šuler pa je končal bogato kariero. Športni direktor Zlatko Zahović in trener Darko Milanič sta ocenila, v kateri prvini je štajerska igra najmočneje šepala, zato so prišli v klub trije nogometaši z dodano vrednostjo blizu tekmečevega kazenskega prostora – Rok Kronaveter in Andrej Kotnik sta potrdila svojo kakovost že v Reykjaviku, Rudi Vancaš Požeg je naložba za naslednje mesece. Šulerja bo poskušal zamenjati nekdanji štoper Mure Špiro Peričić.


Kje bodo kotirale delnice Olimpije?


Glavna »naravna« tekmica Štajercev prav tako ne premore slabe zasedbe, čeprav je bila v prestopnem roku ob Roka Kronavetra. Toda ključni izziv Olimpije je vendarle eksistenčne narave, saj le redki vedo, na kateri borzi bodo čez leto dni kotirale njene delnice – v Ljubljani, Milanu, Frankfurtu, Beogradu, …? Zmeda ne koristi nikomur, še najmanj trenerju Safetu Hadžiću, čigar drža pa je vsaj delno razumljiva.

Ljubljančani so v četrtek zvečer podprli Olimpijo v tekmi z Latvijci. FOTO: Mavric Pivk
Ljubljančani so v četrtek zvečer podprli Olimpijo v tekmi z Latvijci. FOTO: Mavric Pivk


Morda je napočil čas, da močneje opozorijo nase Domžalčani, vsaj tako je možno razumeti njihove dejavnosti v dosedanjem delu prestopnega roka. Trener Simon Rožman je dobil na voljo šesterico novincev (Ćorluka, Karić, Ilić, Sorčan, Käit, Da Silva), klub pa bo posloval v obratni smeri šele po koncu poti v Evropi.

Prav Maribor, Olimpija in Domžale premorejo najdražje zasedbe med vsemi in tudi največ sledilcev na družbenih omrežjih (glej tabelo), zato upravičeno pričakujejo uvrstitev na prva tri mesta, četudi si želijo različno razporeditev položajev … Zanimivo, klubom 1 SNL v seštevku sledi dobrih 252.000 sledilcev na facebooku, pri čemer jih kar 61 odstotkov pritegne uradni profil Maribora!


Po Pečečniku s klubom v Šiški tudi Klarič


Novo sezono bodo odprli ta konec tedna, ob tekmi v Sežani, kjer se bosta merila Tabor in Aluminij, pa bo danes še tekma v Mariboru, nedelja bo dan za sezonske premiere v Spodnji Šiški, Celju in Domžalah.Tabor – Aluminij, sobota (18), sodnik Žnidaršič: Tekmovalna premiera 29. sezone bo edini dvoboj konca tedna brez pridiha Evrope. Težko je oceniti, kako visoko lahko seže klub, ki je ob koncu sezone začasno poslal v ilegalo Goričane in se zavihtel v 1. SNL prvič po letu 2001. Sežanci namreč premorejo več finančnih sredstev od večine prvoligašev, prav tako vodi njihov »športni del« Davor Škerjanc, ki je nekoč sodil med boljše nogometaše v ligi. Klub vodi nekdanji Olimpijin trener Andrej Razdrh, iz enakega miljeja prihaja njegov pomočnik Darko Karapetrović. Kidričane je zapustil trener Oliver Bogatinov, ki je prevzel mladinski pogon Maribora, njegov naslednik Slobodan Grubor pa trdi: »Izpolnili smo vse, kar smo si zamislili.«Maribor – Triglav, sobota (20.15), Balažič: Darko Milanič pozna razliko med evropskimi derbiji in obveznostmi v slovenski ligi. Triglav je znal v preteklosti večkrat pokvariti veselico, današnji spodrsljaj vijoličastih pa je vendarle malo verjeten. Zmaga, četudi z nekaterimi rezervisti, bi bila najlepše vabilo navijačem na sredin spektakel z islandskim Valurjem.

Bravo – Olimpija, nedelja (17.45), Obrenović: Ljubljančani čakajo na mestni nogometni derbi polnih devet let, odkar je nazadnje plesal med elito Interblock. Na istem štadionu kot tedanja zasedba lastnika Joca Pečečnika bo igral domače tekme tudi klub pod vodstvom predsednika Darka Klariča. Upoštevaje razliko med 1. in 2. SNL bo ključen za razplet derbija vendarle odziv zeleno-belih na bolečo četrtkovo zaušnico v tekmi z Latvijci.

Celje – Mura, nedelja (19), Antić: Kluba sta se do zadnjega diha borila za evropsko vozovnico, ki je na koncu pripadla Prekmurcem. Njun vnovičen spopad prihaja ob nepravem času za zdesetkano četo trenerja Anteja Šimundže, ki je imela v Izraelu tudi nekaj športne smole. Celjski trener Dušan Kosić bo poskušal preseči 5. mesto brez Vancaša Požega in Lovra Cveka in – edini v ligi – brez okrepitev.

Simon Rožman se želi približati Mariboru in Olimpiji. FOTO: Leon Vidic
Simon Rožman se želi približati Mariboru in Olimpiji. FOTO: Leon Vidic


Domžale – Rudar, nedelja (21), Glažar: Ob Kamniški Bistrici bi kaj lahko spremljali eno lepših tekem 1. kola. Domžalski model visokega ritma igre in nepredvidljivost zasedb, ki jih vodi Marijan Pušnik – četudi kot športni direktor –, bi lahko botrovala zanimivemu večeru. Velenjčani so izgubili Milana Tučića, toda v pripravljalnem obdobju je bila četa trenerja Almirja Sulejmanovića ena od najbolj uspešnih v ligi.

Preberite še:

Komentarji: