Dos Santos zadel za veliko zmagoslavje Mehičanov

Ameriški nogometaši v finalu zlatega pokala pred svojimi navijači izgubili z 0:1 (0:0).
Fotografija: Mehičan Jonathan dos Santos se je takole veselil zmagovitega gola proti Američanom. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Mehičan Jonathan dos Santos se je takole veselil zmagovitega gola proti Američanom. FOTO: AFP

Chicago – Nogometaši Mehike so si priigrali osmi zlati pokal za zmagoslavje na prvenstvu Severne in Srednje Amerike ter Karibov, potem ko so v velikem finalu pred 62.000 gledalci na stadionu Soldier Field premagali Američane z 1:0 (0:0). Zmagoviti gol je v 73. minuti zabil Jonathan dos Santos.

Potem ko so v prvem polčasu prevladovali gostitelji, ki so bili nevarnejši, so začeli v drugem pobudo prevzemati Mehičani. Odločitev o zmagovalcih je padla sedemnajst minut pred iztekom rednega dela, ko je Rodolfo Pizarro lepo našel Raula Jimeneza; ta je s peto podal žogo nazaj do dos Santosa, ki je z natančnim strelom matiral domačega vratarja Zacka Steffena.

Čeprav so si Američani, ki so branili lovoriko izpred dveh let, ko so v zaključnem dvoboju v Santa Clari z 2:1 ugnali Jamajčane, do konca na vse pretege prizadevali, da bi izenačili in izsilili vsaj podaljšek, jim to ni uspelo. Zato je bilo njihovo razočaranje precejšnje, medtem ko Mehičani po zmagoslavju – razumljivo – niso skrivali navdušenja.

Za najboljšega igralca turnirja so razglasili Jimeneza, najboljši vratar je bil njegov rojak Guillermo Ochoa, najboljši mladi igralec pa Američan Christian Pulisic. Najboljši strelec prvenstva je bil Kanadčan Jonathan David (6 golov). Nagrado za ferplej je prejela reprezentanca ZDA.

Komentarji: