Slovenskih sanj o napredovanju je bilo konec po 25 minutah

Mladi slovenski nogometaši so na zadnji tekmi skupinskega dela EP izgubili proti Italiji z 0:4 in izpadli.
Fotografija: Italijanski kapetan Patrick Cutrone je v prvem polčasu zadel z bele točke, v drugem pa prekrasno meril z razdalje. FOTO: Jure Makovec/AFP
Odpri galerijo
Italijanski kapetan Patrick Cutrone je v prvem polčasu zadel z bele točke, v drugem pa prekrasno meril z razdalje. FOTO: Jure Makovec/AFP

Slovenska reprezentanca do 21 let je na tretji tekmi skupinskega dela evropskega prvenstva v Mariboru izgubila proti Italiji z 0:4 in ostala brez izločilnih bojev.

Varovanci Milenka Aćimovića so na prvih dveh tekmah proti Špancem in Čehom osvojili le točko, tako da so na odločilni tekmi potrebovali zmago, kateri pa se niso niti približali.

Njihovih sanj o napredovanju med najboljših osem ekip je bilo konec že po 25 minutah, ko so za Italijo zadeli Giulio Maggiore, Giacomo Raspadori in kapetan Patrick Cutrone, ki je v drugem polčasu zadel še z razdalje.

Slovenci so s točko osvojili zadnje mesto v skupini H, v izločilne boje pa sta se uvrstili Španija in Italija.

Drugi del evropskega prvenstva bo med 31. majem in 6. junijem. Finale bodo gostile Stožice.


Slovenska obramba v 25 minutah klonila trikrat


Mladi Slovenci so od samega začetka zaigrali zelo napadalno. V drugi minuti je ob podaji iz prostega strela z glavo udaril Sven Šoštarič Karič, a je Marco Sala žogo odbil v kot, Italijani pa so minuto kasneje čez gol preusmerili tudi strel Timija Maxa Elšnika.

A dober začetek domačinov ni bil poplačan. Italijani so v deseti minuti pritisnili in zadeli s svojim drugim strelom v okvir vrat. Čuvaj mreže Igor Vekič je ustavil prvi strel Tomassa Pobege, nato pa je slabo žogo izbil Šoštarič Karič in jo podal Giuliu Maggioreju, ki je z leve strani natančno meril v daljši kot.

Italijanska selekcija je devet minut kasneje podvojila vodstvo. Napadalec Giacomo Raspadori se je izognil prepovedanemu položaju, sam stekel proti Vekiću in ga premagal za 2:0.
Italijani so razmaku 15 minut dosegli tri gole in odločili zmagovalca. FOTO: Borut Zivulovic/Reuters
Italijani so razmaku 15 minut dosegli tri gole in odločili zmagovalca. FOTO: Borut Zivulovic/Reuters


Že v 25. minuti je slovenska obramba klonila tretjič. Žan Zaletel je storil prekršek nad Davidejem Frattesijem za enajstmetrovko, strel z bele točke pa je v gol pretvoril kapetan Patrick Cutrone.

Slovenija je v 36. minuti zapravila odlično priložnost za znižanje izida. Napadalec Aljoša Matko se je mojstrsko prebil mimo Matea Gabbie in streljal z le nekaj metrov, a je vratar Marco Carnesecchi​ z nogo žogo odbil mimo gola.

V zaključku polčasa je Igor Vekič preprečil četrti zadetek Italije. Domači vratar je najprej v kazenskem prostoru podrl Cutroneja in zakrivil enajstmetrovko, nato pa je uganil Cutronejevo namero in ostalo je pri izidu 0:3.

V prvem polčasu so več streljali Italijani (7:4, v okvir 5:1), posest pa je bila na strani Slovencev (51%).


Cutrone udaril še drugič, slovenski poskusi jalovi


Slovenski selektor Aćimović je pred drugim polčasom na igrišče poslal tri nove obraze. Namesto Brekala, Prelca in Elšnika so priložnost dobili Dušan StojinovićTamar Svetlin in Dejan Petrovič.

Tudi v drugem polčasu se je nadaljeval strelski pohod Italijanov. V 50. minuti so hitro izvedli prosti strel, nato pa je z razdalje v levi zgornji kot neubranljivo meril Cutrone in zadel še drugič na tekmi.

Slovenci so zapretili v 54. minuti, ko je Žan Kolmanič podal iz kota, Žan Zaletel pa z glavo streljal mimo desne vratnice nasprotnikovega gola. Pet minut kasneje je z roba kazenskega prostora streljal še Adam Gnezda Čerin, a je bil tudi on premalo natančen.


Vekič preprečil hat-trick prvega junaka tekme


Slovenski nogometaši so v 63. minuti izpeljali hiter protinapad prek Matka, ta je podal na levo stran Žanu Medvedu, ki je na drugi strani opazil vtekajočega Petroviča, vendar pa je bila njegova podaja prehitra, da bi jo domači rezervist lahko dosegel.

Razpoloženi italijanski napadalec Cutrone je bil v 73. minuti blizu hat-tricku, ko je stekel na podajo z desne strani in streljal iz bližine, Vekič pa je dobil dvoboj iz oči v oči. Ista igralca sta bila v središču pozornosti tri minute zatem, ko je Cutrone zapretil z glavo, slovenski vratar pa je tudi ta poskus uspešno ustavil.

Italijani so v zaključku tekme ostali z deseterico, potem ko je v 82. minuti Riccardo Marchizza prejel drugi rumeni karton. Zatem so se vrstile priložnosti na obeh straneh, Carnesecchi je ustavil strel Stojnovića, Vekič pa poskusa Colomba in Frattesija. Zadnjo priložnost na tekmi je v 93. minuti zapravil Adam Gnezda Čerin.

Končni izid tekme je bil 4:0. Italijani so osvojili drugo mesto v skupini in napredovali, Slovenci pa z eno točko zadnje mesto.

EP do 21 let, skupina B
Italija - Slovenija 4:0 (3:0)
Maggiore 10., Raspadori 19., Cutrone 25./11m, 50.

Italija: Carnesecchi, Lovato (od 54. Marchizza), Gabbia, Ranieri, Bellanova (od 54. Zappa), Frattesi, Pobega (od 73. Pirola), Maggiore, Sala, Raspadori (od 75. Colombo), Cutrone (od 86. Frabotta).

Slovenija: Vekić, Kolmanič (od 81. Ploj), Šoštarič Karič, Brekalo (od 46. Stojinović), Žinič, Prelec (od 46. Svetlin), Gnezda Čerin, Zaletel, Elšnik (od 46. Petrovič), Medved (od 71. Celar), Matko.
-------------------
Španija - Češka 2:0 (0:0)
Gomez 69., 78.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Preberite še:

Komentarji: