Gorica preko Maribora pred Olimpijo

Danes tri tekme 13. kola 1. SNL v Murski Soboti, Novi Gorici in Kidričevem, jutri še v Celju in Ljubljani.
Fotografija: Komaj 22-letni goriški Nigerijec Bede Amarachi Osuji (levo) in 23-letni mariborski Ljubljančan Dino Hotić sta prevzela vajeti igre v zvezni vrsti v moštvih Gorice in Maribora. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Komaj 22-letni goriški Nigerijec Bede Amarachi Osuji (levo) in 23-letni mariborski Ljubljančan Dino Hotić sta prevzela vajeti igre v zvezni vrsti v moštvih Gorice in Maribora. FOTO: Leon Vidic/Delo

Kar seje 1. SNL, žanje reprezentanca. Po tem nogometno prirejenem reku se na slovenskem ligaškem bojišču, na katerem bodo danes tri tekme 13. kola, jutri pa dve, ne ustvarjajo junaki za velike zmage. A vznemirljivosti in užitkov v 1. SNL ne manjka, že drugi današnji dvoboj bi utegnil navdušiti. V Novi Gorici bo zahtevno generalko pred velikim derbijem naslednjo soboto opravil Maribor, še dve uri prej bo nogometna vrata odprla Fazanerija, sobotni trojček tekem pa se bo zaokrožil v Kidričevem. Jutri bo tekmovalno še v Celju in v Stožicah.

Murska Sobota: Mura – Rudar (sobota, sodnik Andrej Žnidaršič, 14): Prvi dvoboj z Rudarjem je bil za Muro ključen za slabšo točkovno bero od prikazanega na igrišču. Ob jezeru je bila veliko boljša, a ostala praznih rok (2:3). Nato je ponovila še nekaj podobnih predstav brez ustreznega učinka. Rudar je glede na igre osvojil preveč točk, a je res, da ni tako slab, kot kaže lestvica. Jeziček na tehtnici se nagiba na Murino stran, a še en velenjski scenarij ne bi bil presenetljiv. Čeprav bo Rudar brez dveh pomembnih mož, Klemna Bolhe in Roberta Pušaverja.

Nova Gorica: Gorica – Maribor (Rade Obrenović, 16): Mariborčani so dva tedna preštevali »ranjene«, kdo bo nared, kdo ne. Seznam poškodovanih je povrhu dopolnil še prvi strelec Jan Mlakar. Luka Zahović je v reprezentanci bolj ali manj statiral in prvi adut je znova neuničljivi Marcos Tavares. Če bo veljala tradicija, bodo imeli vijolični le lažji trening, če ne bo, se bo nasmeh na obrazih raztegnil Ljubljančanom. In Goričanom. Za 24 ur bodo drugi! Mariborska nogometna tema je vznemirljivejša, ko se govori o reprezentanci. Darko Milanič za selektorja? Zakaj pa ne, Zlatko Zahović bi z njegovo selitvijo na Brdo znova lahko po mili volji »vedril in oblačil«. Kaj pa če bi se z velikim izzivom soočil najboljši strelec Slovenije? Potem bodo srečni vsi drugi na Mladinski ulici. Ni jih malo!

Kidričevo: Aluminij – Domžale (Vojko Goričan, 18): Do kdaj bo Aluminij še krojil vrh lestvice? To je vprašanje, ki pri marsikateremu ligašu povzroča nelagodje. Pri Domžalah morda še največ, saj gledajo za hrbet Kidričanom. Gostitelji so v tej sezoni dvignili svojo vrednost, saj so sposobni igrati na rezultat. Kar pomeni, da imajo kakovost, a še več jo imajo gostje, za katere je bil premor kot doping. Zdaj ali nikoli, je njihovo vodilo v misiji – do konca jeseni ujeti Gorico. Največ zanimanja bi lahko požel Dejan Lazarević. Nekoč veliki up in šprinter bo, če mu bo trener Simon Rožman dal priložnost, pri 28 letih debitiral v 1. SNL.

Otrok Domžal Dejan Lazarević je nekoč veljal za enega največjih upov slovenskega nogometa, po vrnitvi iz tujine, kjer je igral v Italiji, Turčiji in na Poljskem, bi pri 28 letih lahko v Kidričevem prvič igral v 1. SNL. FOTO: Igor Zaplatil/Delo
Otrok Domžal Dejan Lazarević je nekoč veljal za enega največjih upov slovenskega nogometa, po vrnitvi iz tujine, kjer je igral v Italiji, Turčiji in na Poljskem, bi pri 28 letih lahko v Kidričevem prvič igral v 1. SNL. FOTO: Igor Zaplatil/Delo


Celje: Celje – Krško (nedelja, Damir Skomina, 14.45): Pokalni razplet (0:3) v osmini finala je bil opozorilo za Celjane, za Krčane pa upanje, da zmorejo veliko več, kot je zadnje mesto na lestvici.

Ljubljana: Olimpija – Triglav (Roberto Ponis, 18): Milan Mandarić pripravlja teren za slovo, Zoran Barišić pa moštvo in igro, da bo šampionsko. Toda lovorike v vitrini ne bodo pomenile veliko, če predsednik nasledniku, kdorkoli že bo, ne bo pustil zgledno urejenega ustroja mlajših kategorij. Prav veliko upanja, da ga bo, ni, manjka kakšno igrišče ali vsaj županova obljuba (kdove že katera), da bo pomagal pri gradnji vadbenega igrišča. Triglav bi lahko bil le dober trening tekmec za sobotni naskok na Ljudski vrt.

Komentarji: