Hrvat Krznar na vroči mariborski klopi

V četrtek na zelo pomembni tekmi z Romuni naši državni nogometni prvaki z novim trenerjem.
Fotografija: Športni direktor Marko Šuler verjame v zasuk z Damirjem Krznarjem. FOTO: Marko Pigac/mp Produkcija/pigac.si
Odpri galerijo
Športni direktor Marko Šuler verjame v zasuk z Damirjem Krznarjem. FOTO: Marko Pigac/mp Produkcija/pigac.si

Čez dan so se razširile govorice, na novinarski konferenci državnih nogometnih prvakov pa je sledila potrditev: Hrvat Damir Krznar je novi trener mariborskih nogometašev in je tako nasledil dosedanjega stratega na vroči vijolični klopi Radovana Karanovića.

Slednji so zabredili v hudo tekmovalno krizo, nanizali rekordnih 6 porazov in so zdaj na dnu lestvice domačega prvenstva. Obenem pa je pred njimii v četrtek (Ljudski vrt, 20.15) uvodna kvalifikacijska tekma za konferenčno ligo protii Cluju iz Romunije. 

Petdesetletni Krznar je po koncu igralske kariere zaplul v trenerske vode, najprej je izkušnje nabiral kot pomožni trener Ilije Lončarevića pri Interju iz Zaprešiča ter Krunoslava Jurčića, Anteja Čačića, Branka Ivankovića in Zorana Mamića pri Dinamu, slednjemu je bil asistent tudi pri Al Nassru in Al Hilalu iz Savdske Arabije ter Al Ainu iz Združenih arabskih emiratov.

V letu 2013 ga je vodstvo kluba iz Maksimira imenovalo za začasnega trenerja Dinama, leta 2021 pa še za stalnega, a je konec tistega leta zaradi slabih izidov na domači sceni moral zapustiti ta položaj.

Krznar je peti hrvaški trener v mariborskem klubu, pred njim so to dolžnost opravljali Ivo Šušak, Ante Čačić, Krunoslav Jurčić in Sergej Jakirović.

»Ko vas pokliče Maribor, gre za veliko čast in izziv, ki ga moraš sprejeti. Stanje ni rožnato, a menim, da gre bolj za rezultatsko kot za krizo igre. Ogledal sem si nekaj tekem že prej, bilo je nekaj dobrih predstav, vendar je zmanjkalo tudi nekaj sreče. Prejšnja sezona je bila zelo uspešna, zdaj pa se je zgodil predvsem manjši padec,« je za novinarski konferenci uvodoma dejal Krznar.

Maribor živi za nogomet in nestrpno pričakuje zasuk navzgor. FOTO: Črt Piksi/Delo
Maribor živi za nogomet in nestrpno pričakuje zasuk navzgor. FOTO: Črt Piksi/Delo

»Maribor je v različnih pogledih podoben Dinamu, z bremenom rezultata, kjer je samo zmaga tista, ki šteje. To je ozračje, v katerem se ustvarjajo resnični zmagovalci. Vedno je treba letvico dvigniti visoko in verjamem, da bo Maribor znova prišel na nekdanja zmagovita pota. Ti igralci niso pozabili igrati nogometa, ta strokovni štab ni pozabil ustvarjati želene igre. Zgodilo se je negativno obdobje, treba se je pobrati in ustrezno odzvati. Cilj je, da bi sodelovanje bilo dolgoročno. V ligi imamo dovolj časa, da popravimo zadeve, prvi cilj pa bo vse moči usmeriti v boj za evropsko jesen. Spomnim se izjemnega ozračja iz Ljudskega vrta, ki sem ga tudi neposredno doživljal in si želim, da ga bomo kmalu dočakali tudi na naših tekmah,« je še dodal Krznar.

»Pri odločitvi o novem trenerju ni bilo pomislekov, Damir Krznar je bil glavni izbor in edini kandidat, s katerim sem govoril, saj sva hitro našla skupen jezik. Gre za trenerja, ki je vajen delovanja na visokih obratih in premore veliko nogometnega znanja, obenem pa s karizmo, človeškimi vrednotami, ki navdušijo. Je trener za velike klube in prihaja iz velikega kluba, tako da mu delovanje pod pritiskom ni tuje in je bil brez obotavljanja pripravljen takoj sprejeti izziv,« je uvodoma dejal športni direktor Marko Šuler.

Preberite še:

Komentarji: